Je bent ooit helemaal in je eentje begonnen. Niet achter een computer op je zolderkamer, maar als klusser in een oude derdehands klusbus. Hoewel je moeilijke jaren hebt gehad, begin je nu steeds meer naam te maken. Het gaat zelfs zo goed dat je een tijdje geleden een aantal vacatures hebt uitgedaan om extra personeel aan te nemen. En hoewel dit alleen maar goed is, vraagt het wel om wat noodzakelijke veranderingen. Je hebt bijvoorbeeld een bedrijfsbus met dubbele cabine nodig.
Zo’n bedrijfsbus met dubbele cabine is niet goedkoop. Het is een hele investering. En omdat je je geld liever op een andere manier in je bedrijf investeert, gaat je voorkeur uit naar een bedrijfsbus met dubbele cabine leasen. Bekijk nu onze operational of financial lease mogelijkheden voor bedrijfswagens.
Wat wil dat zeggen: een dubbele cabine?
Een bedrijfsbus met dubbele cabine is een wagen waarmee je zowel goederen als mensen kunt vervoeren. Naast de cabine voor de bestuurder en de bijrijder is er namelijk een extra cabine waar passagiers plaats kunnen nemen. Deze zit aaneengesloten achter de eerste cabine.
Materialen en spullen vervoer je in de ruime laadruimte die achter beide cabines zit. Zo kan je toch collega’s meenemen naast al je spullen.
Een bedrijfsbus met dubbele cabine leasen
Een bedrijfsbus met dubbele cabine leasen verschilt eigenlijk nauwelijks van een bedrijfswagen met enkele cabine leasen. Het leasen van een bedrijfsbus verloopt altijd op dezelfde manier. Wel moet je natuurlijk extra aandacht besteden aan deze dubbele cabine.
Hieronder leggen we precies uit hoe het leasen van een wagen met dubbele cabine precies in zijn werk gaat. Je volgt namelijk altijd een vast aantal stappen. In het kort houdt dit het volgende in:
- Selectie van de bus
- Aanvraag van je lease
- Financiële controle
- Contract tekenen
We nemen de verschillende stappen hieronder uitgebreid met je door.
1. Selectie van de bus
Als je een bedrijfsbus wilt gaan leasen, dan komt het natuurlijk nogal nauw welke bus het wordt. Je wilt een bus die perfect bij jou en bij je werkzaamheden past. Het is daarom belangrijk om je eerst goed te verdiepen in de verschillende mogelijkheden die je hebt.
Zo kun je kiezen voor een nieuwe of een tweedehands bedrijfswagen, maar ook voor een geel of een grijs kenteken. En ga je voor een bedrijfsbus met dubbele cabine met open laadruimte of juist voor een bedrijfsbus met dubbele cabine en gesloten laadruimte? Lees verder!
Nieuw of tweedehands
Het verschil tussen een nieuwe en een tweedehands wagen hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen. Maar wist je ook dat er verschillen zijn tussen beiden als het aankomt op de lease?
Een nieuwe bedrijfsbus met dubbele cabine kun je bijvoorbeeld nog helemaal naar je eigen smaak vormgeven. Je kunt vaak opties toevoegen of juist niet toevoegen en hebt zo veel inbreng over de personalisatie van de wagen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een dubbele cabine in te laten bouwen.
Niet zomaar natuurlijk, je betaalt hier wel voor. Hoe duurder de verschillende opties zijn, hoe meer jij moet lenen bij de financieringsmaatschappij en hoe hoger jouw maandelijkse lasten zijn.
Daarnaast duurt het over het algemeen langer voordat je in je nieuwe leasewagen kunt rijden. Als de deal rond is, moet er namelijk nog een kenteken aangevraagd worden. Dit duurt enkele dagen. Pas als het kenteken binnen is, mag je in de wagen rijden.
Bij een tweedehands bedrijfswagen hoeft dit kenteken niet meer aangevraagd te worden. Je kunt dus sneller gebruik maken van de wagen als je deze eenmaal leaset. Klinkt allemaal positief, maar er kleeft ook een mogelijk nadeel aan het leasen van een tweedehands wagen, of te wel occasion lease.
Zo kun je bij occasion lease je bedrijfswagen niet meer personaliseren. Je moet het doen met wat het is. Hier staat dan wel weer tegenover dat de wagen over het algemeen goedkoper is. Je hoeft immers minder te lenen om de wagen te kunnen leasen en betaalt zodoende maandelijks minder af. Het is dus een afweging die je moet maken.
Grijs of geel kenteken
Naast een nieuwe of tweedehands wagen kun je ook onderscheid maken in het type kenteken: geel of grijs. Veel ondernemers kiezen voor een grijs kenteken, omdat dit verschillende (financiële) voordelen met zich meebrengt. Rijd je namelijk zakelijk met een grijs kenteken, dan hoef je geen Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) te betalen. Ook betaal je in dit geval minder wegenbelasting. Fijne voordelen, toch?
Overigens kun je alleen van deze voordelen genieten, als je aan alle voorwaarden die de Belastingdienst aan jou en aan je bus stelt voldoet.
Benieuwd wat deze voorwaarden zijn? We hebben hieronder enkele van de voorwaarden gespecificeerd voor een bedrijfsbus met dubbele cabine.
- Er mag slechts één extra rij zitplaatsen in de bedrijfsbus geïnstalleerd zijn.
- Er moet een vaste wand geplaatst worden tussen de dubbele cabine en de laadruimte.
- De laadruimte moet minstens ⅔ van de lengte zijn die hij zou hebben zonder extra cabine. De minimale lengte voor de laadruimte is 150 cm.
- 40% van de werkelijke lengte van de laadruimte is vóór het hart van de achterste as geplaatst
- De laadruimte mag alleen aan de rechterzijde één raam hebben
- De hoogte van de laadruimte (als deze gesloten is) is minimaal 130 cm over de volle lengte
(Bron: Belastingdienst)
Voor jou als ondernemer gelden de volgende voorwaarden:
- Je hebt een BTW-nummer
- De bedrijfsbus met dubbele cabine en het BTW-nummer staan allebei op jouw naam
- 10% van de kilometers die je jaarlijks rijdt zijn zakelijk
Het is de moeite waard om te bekijken of het verstandig is om in jouw situatie wel of geen grijs kenteken te kiezen. Je bedrijfswagen is immers een investering waar je goed over na moet denken.
Lees ook
Een open of gesloten laadruimte
Door de groei van je zaak is een dubbele cabine een vereiste. Hoe de ideale laadruimte er voor jou uitziet is afhankelijk van je werkzaamheden. Je kunt onderscheid maken tussen een gesloten en een open laadruimte. Het verschil tussen beide is wat voorspelbaar: bij een gesloten laadruimte is deze helemaal afgesloten, terwijl een open laadruimte vrij toegankelijk is.
Werk je als aannemer en heb je veel materialen die standaard in je bedrijfsbus liggen, maar die je niet altijd nodig hebt? Dan is een gesloten laadruimte ideaal. Deze bedrijfsbussen zijn ook te leasen bij Hellocars!
Lees ook
Ben je echter hovenier en gebruik je de laadruimte alleen voor spullen die je ook écht nodig hebt bij de klus? Dan is een open laadruimte misschien praktischer.
Tip: Vind je het lastig om te bepalen welke bedrijfsbus het best bij jou past? Win dan advies in bij een dealer of bij de leasemaatschappij. Zij kunnen je helpen met alle vragen die je hebt.
2. Aanvraag van je lease
Als je een bedrijfsbus met dubbele cabine gekozen hebt en met de leasemaatschappij overlegd hebt hoe je leasecontract eruit komt te zien, kun je een lease-aanvraag doen. Dit doe je bij de leasemaatschappij. Het is dus van belang dat je een keuze maakt of je op basis van een operational of financial leasecontract je bedrijfswagen leaset. Ieder vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Zij sturen je aanvraag vervolgens door naar de financieringsmaatschappij.
3. Financiële controle
Als je aanvraag bij de financieringsmaatschappij binnenkomt, voeren zij een financiële controle uit. Hierbij kijken ze of je de lasten die horen bij een bedrijfsbus investering met dubbele cabine leasen wel kunt dragen.
Over het algemeen wordt op drie dingen gecontroleerd.
- Ben je kredietwaardig?
- Past de bedrijfsbus met dubbele cabine binnen de branche waarin jij werkzaam bent?
- Kun je met jouw omzet de maandelijkse lasten dragen?
Om bovenstaande punten te kunnen controleren, heeft de financieringsmaatschappij soms aanvullende gegevens nodig. Denk bijvoorbeeld aan de jaarcijfers van je onderneming. Om te kijken of je kredietwaardig bent kan de financieringsmaatschappij daarnaast een BKR-toetsing uitvoeren.
Als je positief bevonden wordt op de drie punten, geeft de financieringsmaatschappij een akkoord op jouw aanvraag. Als je geluk hebt en geen gecompliceerde aanvraag doet, kan dit al binnen enkele uren gedaan worden. Soms duurt het iets langer en zul je een paar dagen geduld moeten hebben.
4. Contract tekenen
De laatste stap van een bedrijfsbus met dubbele cabine leasen is het ondertekenen van de leaseovereenkomst. Als deze volgens financial leasevoorwaarden is opgesteld dan ben je na het tekenen economisch eigenaar van de wagen. Dit wil zeggen dat je de wagen mag gebruiken, maar ook dat je enkele verplichtingen hebt.
Zo moet je zorgen dat de wagen goed onderhouden blijft, moet je op tijd de belasting betalen en moet je ervoor zorgen dat je bedrijfsbus met dubbele cabine op de goede manier verzekerd is.
Aan het eind van de leaseperiode heb je bij een leaseovereenkomst volgens financial leasevoorwaarden bovendien de mogelijkheid om de leasewagen over te nemen. Dit doe je door de slottermijn die je bent overeengekomen met de leasemaatschappij te betalen. Eventueel kun je ook je huidige leasebus inruilen. Het inruilbedrag wordt dan afgetrokken van de slottermijn. Het bedrag dat overblijft betaal je als aanbetaling voor je nieuwe financial leasecontract.
Het contract wordt zowel door jou, door de leasemaatschappij als door de financieringsmaatschappij ondertekend.
Een bedrijfsbus met dubbele cabine leasen is al in een paar stappen gedaan. Het begint allemaal met de oriënterende fase waarin je onderzoekt welke wagen het best bij jou en je bedrijf past. Zodra je dit weet, kun je samen met een leasemaatschappij naar de leaseovereenkomst gaan kijken. Als ook deze naar tevredenheid is opgesteld en je de aanvraag officieel indient, volgt een financiële check. Op basis hiervan wordt besloten of een bedrijfsbus met dubbele cabine leasen voor jou tot de mogelijkheden behoort. Is dit het geval dan hoef je enkel nog het contract te tekenen en kun je, samen met je personeel, gaan werken aan de verdere uitbreiding van je bedrijf! Een investering die je helpt groeien!
Klinkt een bedrijfsbus met dubbele cabine leasen jou als muziek in de oren?
Klik dan op onderstaande button, vul je gegevens in en wij nemen contact met je op om samen naar de mogelijkheden te kijken!
Elektrische auto leasen?
Het leasen van een elektrische auto wordt steeds populairder. Ben je benieuwd van welke voordelen jij gebruik kan maken met financial lease van je elektrische bedrijfsauto? Klik hier om alles te weten te komen over elektrisch rijden!