Financial Lease Voor De Startende Ondernemer: Alles Wat Je Moet Weten

Categorie:
Contract tekenen

Een bedrijfsbus is het visitekaartje van je bedrijf. Ook als startende ondernemer is het daarom belangrijk een goede bedrijfsbus te hebben. Niet alleen omdat je zo gemakkelijk van de ene klus naar de andere kunt komen, ook omdat je met een nette bedrijfsbus een bepaalde uitstraling hebt naar je klanten toe. En als startende ondernemer is die eerste indruk ontzettend belangrijk, want die bepaalt vaak mede of klanten je vaker gaan inhuren en of zij je aan zullen raden bij vrienden en kennissen. Een goede, nette bedrijfsbus is dus belangrijk maar er een kopen is een flinke investering. Gelukkig bestaat er een oplossing en hoef je je bedrijfswagen niet te kopen. In plaats hiervan kun je ervoor kiezen om een bedrijfsbus te leasen. Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden? En wat is financial lease? Lees hier alles wat je moet weten over financial lease voor de startende ondernemer.

Download het gratis e-boek 

Bel mij voor meer uitleg! 

Wat is financial lease?

Leasing - Buying

Het voordeel van een bedrijfsbus leasen ten opzichte van kopen, is dat je niet in een keer een grote som geld hoeft uit te geven. Zeker als startende ondernemer kan dit erg handig zijn, omdat je dan geld overhoudt om te investeren in andere zaken.

De meeste ondernemers verkiezen financial lease boven operational lease. Maar wat is financial lease? Bij financial lease koop je als het ware je bedrijfswagen, en betaalt deze in maandtermijnen, inclusief rente terug. De leasemaatschappij is bij financial lease dus een soort leningverstrekker. Meestal is de maximale leasetermijn vijf jaar (60 maanden). Bij financial lease is de auto dus helemaal van jou aan het einde van de leaseperiode. Als startende ondernemer beschik je op deze manier altijd over een nette bedrijfswagen.

Bij financial lease ben jij zelf, ook al tijdens je leasecontract, economisch eigenaar van de bedrijfsbus. Dit wil zeggen dat je de bus mag bijschrijven op je balans, maar ook dat je zelf financieel verantwoordelijk bent. Bijkomende kosten zoals onderhoud, verzekering en belasting komen dus voor je eigen rekening. Je moet deze zaken zelf regelen en zelf betalen. Dit heeft ook zo zijn voordelen, want je bent hierdoor volledig vrij in de keuze van verzekering of de keuze van garage wanneer je bedrijfsbus onderhoud nodig heeft.

Het te financieren bedrag bestaat bij financial lease uit de prijs van de bedrijfsbus, plus rente. Daarnaast spreek je met de leasemaatschappij een slottermijn af, die je samen met de laatste maandtermijn betaalt. De slottermijn is meestal gelijk aan, of lager dan, de restwaarde van de wagen aan het einde van de leaseperiode.

Download het gratis e-boek

Bel mij voor meer uitleg! 

Financiële voordelen van financial lease

Zakken met geld

Een bedrijfsbus aanschaffen door middel van financial lease biedt een aantal voordelen die financial lease voor de startende ondernemer zeer aantrekkelijk maken. Hellocars heeft de voordelen voor je op een rijtje gezet.

Investeringsaftrek

Een nieuwe bedrijfsbus aanschaffen is een investering. Ook wanneer je een bedrijfsbus aanschaft door middel van financial lease, wordt dit gezien als een investering. Daarom mag je deze investering van je winst aftrekken, waardoor je minder winstbelasting hoeft te betalen. Handig toch, voor de startende ondernemer?

Fiscaal afschrijven

Omdat je bedrijfsbus een investering is, mag je de bedrijfsbus die je leaset via financial lease ook jaarlijks afschrijven. Een investering wordt elk jaar minder waard en daarom mag je gedurende vijf jaar elk jaar 20% van de totale waardedaling van je winst aftrekken. Omdat je de investering, in dit geval een bedrijfsbus, op den duur moet gaan vervangen, kun je de nieuwe uitgave als het ware ondervangen met het bedrag dat je jaarlijks afschrijft.

Renteaftrek

Bij financial lease betaal je in maandtermijnen het aankoopbedrag van de bedrijfsbus terug en daar bovenop betaal je rente. Omdat in het geval van een bedrijfsbus de leasewagen een zakelijk investering is, mag je de rente die je betaalt aftrekken van de winst en ontvang je hier jaarlijks een gedeelte van terug.

BTW-teruggave

Over veel kosten die je als ondernemer maakt voor je bedrijf, kun je achteraf de BTW terugvragen. Bij kosten die je maakt voor je bedrijfsbus is dit vaak ook het geval. Zo kun je bijvoorbeeld de betaalde BTW over brandstof- en onderhoudskosten terugvragen. Erg handig voor de startende ondernemer, je kan lekker blijven rijden naar je klanten en je kan de betaalde BTW over bijvoorbeeld brandstof gewoon terugvragen.

Financial lease voor de startende ondernemer en jaarcijfers

Jaarcijfers

Het kan voorkomen dat een leasemaatschappij naar je jaarcijfers vraagt wanneer je een auto wil gaan leasen. Dit doet een leasemaatschappij, zodat ze wat meer zekerheid hebben wanneer ze aan jou een auto gaan leasen. In principe kun je financial lease namelijk vergelijken met het verstrekken van een lening. Wanneer je een lening wil afsluiten als bedrijf, zal je ook je jaarcijfers moeten kunnen tonen.

Als startende ondernemer is dit soms een probleem, omdat je vaak nog niet heel lang bezig bent en dus geen jaarcijfers hebt van voorgaande jaren. Sommige leasemaatschappijen kunnen om die reden weigeren om je een financial lease te verstrekken.

Tegenwoordig zijn er gelukkig steeds meer leasemaatschappijen waarbij financial lease voor de startende ondernemer prima mogelijk is. Deze bedrijven kijken verder dan alleen de jaarcijfers en hier kun je ook als startende ondernemer een bedrijfsbus leasen. Dit is wel zo prettig, omdat een bedrijfsbus vaak nu eenmaal essentieel is om je onderneming te kunnen runnen.

Wil je alvast rondkijken welke wagen bij jou past? Hellocars helpt je graag. Klik op de knop hieronder en ontdek jouw wagen.

Download het gratis e-boek

Bel mij voor meer uitleg!

Leasen met of zonder aanbetaling?

Portomonnee

Wanneer je een bedrijfsbus gaat leasen heb je de keuze om dit met of zonder aanbetaling te doen. Beide mogelijkheden bieden je als startende ondernemer een aantal voor- en nadelen die je tegen elkaar af kunt wegen. Hellocars legt het je uit.

Wanneer je een bedrijfsbus gaat leasen met aanbetaling, heeft dat als grootste voordeel dat je maandtermijn lager wordt. Door het doen van een aanbetaling wordt het totale bedrag dat door de leasemaatschappij moet worden gefinancierd lager, waardoor je maandtermijn ook lager uitvalt. Daarnaast betaal je in totaal minder rente. De rente die je betaalt, wordt namelijk berekend over het te financieren bedrag. Een nadeel van leasen met aanbetaling is dat je in één keer een groot geldbedrag moet uitgeven. Dit geldbedrag kun je vervolgens niet meer gebruiken om te investeren in andere zaken voor je bedrijf, en eventuele andere plannen zou je daardoor misschien moeten uitstellen.

Ga je leasen zonder aanbetaling, dan heeft dat als voordeel dat je geen grote geldsom uit hoeft te geven. Dit geld kun je gebruiken voor andere investeringen. Het nadeel van leasen zonder aanbetaling is echter wel dat je maandbedrag hoger is dan wanneer je leaset met aanbetaling. Ook betaal je uiteindelijk meer rente, omdat het te financieren bedrag waarover de rente betaald wordt hoger is.

Let op: er zijn leasemaatschappijen die bij financial lease voor de startende ondernemer een aanbetaling verplichten. Hiermee verlaagt de leasemaatschappij haar risico enigszins, doordat het te financieren bedrag kleiner wordt.

Geel of grijs kenteken?

Nummerborden

Als ondernemer kun je er voor kiezen om je bedrijfsbus te rijden met een geel of een grijs kenteken, ook als startende ondernemer. Anders dan je misschien zou verwachten, is een grijze kentekenplaat gewoon geel. De term ‘grijs kenteken’ stamt uit de tijd dat deel 1 van het kentekenbewijs van bestelauto’s nog grijs was. Als je een auto bezit die door de belastingdienst als bestelauto wordt gezien, dan kun je er als ondernemer voor kiezen om een grijs kenteken te nemen. Voor particulieren is het niet mogelijk een grijs kenteken te rijden. Wil je weten of jouw bedrijfswagen voldoet aan de eisen voor een grijs kenteken? Op de website van de Belastingdienst vind je een handig overzicht met alle eisen die gesteld worden.

Je hebt antwoord gekregen op de vraag: ‘’wat is financial lease?’’ Nu is het tijd voor de volgende vraag, geel of grijs kenteken? Rijden met een grijs kenteken kan je als ondernemer een aantal fiscale voordelen opleveren. De twee belangrijkste voordelen zijn dat je bij een bedrijfswagen met grijs kenteken geen BPM betaalt, en een stuk minder wegenbelasting.

Bij aanschaf of lease van een auto of bedrijfsbus met geel kenteken, betaal je BPM (Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen). De BPM bedraagt vaak al een derde van de aanschafwaarde van het voertuig. Dit is vaak dus een flink bedrag. Bij aanschaf of lease van een bedrijfsbus met grijs kenteken komt de BPM te vervallen. Voorheen was het zo dat je het bedrag eerst moest betalen en het daarna terug kon vragen. Sinds 2007 is dit aangepast en hoef je niets te betalen. De Belastingdienst controleert zelf of je inderdaad recht hebt op vrijstelling van de BPM, je hoeft hiervoor geen formulieren in te vullen. Let wel op: heb je onterecht vrijstelling gekregen? Dan moet je de BPM alsnog binnen een maand betalen!

Het tweede grote voordeel van een grijs kenteken is dat je aanzienlijk minder wegenbelasting betaalt. Voor bestelauto’s met grijs kenteken hanteert de Belastingdienst namelijk speciale tarieven. Op de website van de Belastingdienst vind je een handige tool waarmee je het verschil tussen een geel en grijs kenteken kunt berekenen.

Een voorbeeld: voor een lichte bestelauto in de gewichtsklasse 1.151 tot 1.250 kilo, die op diesel rijdt, betaal je als ondernemer 75 euro per kwartaal. Voor diezelfde bestelauto betaal je als particulier 245 euro per kwartaal. Zoals je ziet is dit dus een behoorlijk verschil, dat voor jou als ondernemer zeker interessant is!

BKR-toetsing

Calculator

Hoewel een BKR-registratie er alleen voor particulieren is en normaal gesproken niet voor bedrijven, kan het toch voorkomen dat een leasemaatschappij een BKR-toetsing wil doen wanneer jij een bedrijfswagen wilt leasen. Dit is dus iets waarmee je vooraf rekening moet houden!

 

Elektrische auto leasen

Het leasen van een elektrische auto wordt steeds populairder. Ben je benieuwd van welke voordelen jij gebruik kan maken met financial lease van je elektrische bedrijfsauto? Klik hier om alles te weten te komen over elektrisch rijden!

 

Lees ook:

Waarom doen leasemaatschappijen toch een BKR-toetsing, als de BKR-registratie in principe voor particulieren is? Vaak is er maar een dunne lijn tussen een particulier, zzp’er, starter of andere kleine ondernemer. Het komt regelmatig voor dat startende ondernemers zakelijk geen geld kunnen lenen, en dit vervolgens particulier doen om op deze manier toch geld in hun bedrijf te kunnen investeren. Een BKR-toetsing is bij financial lease voor de startende ondernemer dan ook niet ongebruikelijk.

Bel mij voor meer uitleg!

Overigens hoef je bij een BKR-toetsing niet gelijk te schrikken. Over het algemeen denken mensen bij een BKR-registratie gelijk aan iets negatiefs, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Er zijn namelijk ook positieve BKR-registraties. Heb jij een lening die je netjes elke maand aflost? Dan krijg jij een positieve registratie. Andere positieve registraties zijn bijvoorbeeld een krediet op je bankrekening, het hebben van een creditcard of het hebben van een doorlopend krediet. Het is dus helemaal niet zo dat een BKR-registratie direct betekent dat je geen bedrijfsbus kunt leasen.

 

Zoals je hebt kunnen lezen, is financial lease voor de startende ondernemer dus prima mogelijk. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden: een leasemaatschappij kan vragen om je jaarcijfers, een verplichte aanbetaling vragen en een BKR-toetsing uitvoeren. Daarnaast moet je zelf ook bepaalde keuzes maken: kies je voor een grijs of geel kenteken en wil je leasen met of zonder aanbetaling (als dit niet verplicht is uiteraard). Genoeg om vooraf over na te denken dus!

Wil je meer informatie over financial lease voor de startende ondernemer?

Als jij je gegevens invult via ons formulier, nemen wij contact met je op om een en ander door te spreken.

Ik hoor graag of dit voor mij de juiste optie is!