Een Nieuw Kentekenbewijs Aanvragen Voor Je Bedrijfsbus? Zo Doe Je Dat (Zowel Koop Als Lease)

Categorie:
Papieren in dashboardkastje

Bij het rijden van een bedrijfsbus komen nogal wat zaken kijken. Zo is het verstandig om je bus te verzekeren en wanneer je leaset wil je natuurlijk het liefst het leasecontract dat het beste bij je past. Ook als alles al geregeld is, zijn er nog bepaalde zaken waar je op moet letten. Wat dacht je bijvoorbeeld van het auto kentekenbewijs aanvragen?

Download het gratis e-boek

Bel mij voor meer uitleg!

De vraag is wanneer en hoe je zo’n kentekenbewijs eigenlijk aan moet vragen. Zeker in het geval van een leasewagen is het goed om te weten wie er verantwoordelijk is voor een nieuw kentekenbewijs. In dit artikel zullen we je uitleggen hoe het kentekenbewijs (de kentekencard) in elkaar zit, wanneer je deze voor je bedrijfsbussen aanvraagt en wie ervoor verantwoordelijk is. Zo weet je zeker dat je met de juiste papieren in je mooie nieuwe bedrijfsbus rondrijdt.

Terug naar de basis

Een nieuw kentekenbewijs aanvragen kan om verschillende redenen nodig zijn. Voordat we ons hierin gaan verdiepen, willen we even terug naar de basis van het kentekenbewijs. Waarom heeft je bedrijfsauto een kentekenbewijs nodig en wat houdt een kentekenbewijs in?

Een kentekenbewijs: waarom?

Een kentekenbewijs geldt in Nederland voor het papieren gedeelte van je kenteken. Het kentekenbewijs is eigenlijk niets meer dan een middel om een Nederlands motorvoertuig te kunnen identificeren. Natuurlijk moeten bedrijfsbussen ook identificeerbaar zijn en is het dus net zo goed van belang.

Een kentekenbewijs bestaat uit verschillende onderdelen. We leggen de verschillende onderdelen uit voor kentekenbewijzen van voor en na 2014. Vanaf 1 januari 2014 zijn we in Nederland namelijk overgestapt van het kentekenbewijs naar de kentekencard (hierover later meer).

Onderdelen kentekenbewijs van voor 2014

Kentekenbewijs tot 2014
(Voorbeeld kentekenbewijs tot 2014. Bron: RDW)

Als je in het bezit bent van een papieren kentekenbewijs, dan is deze van vóór 2014. Dit kentekenbewijs bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Voertuigbewijs
  • Tenaamstellingsbewijs
  • Overschrijvingsbewijs

Op het voertuigbewijs (Deel IA) staan de gegevens van het voertuig vermeld. Denk hierbij aan het merk, type en specifieke kenmerken zoals het gewicht. Het tenaamstellingsbewijs (Deel IB) bevat jouw persoonlijke gegevens en is het bewijs dat jij eigenaar bent van de wagen met het desbetreffende kenteken. Tot slot is het overschrijvingsbewijs (Deel II) nodig wanneer je de auto wilt verkopen. Dit laatste gedeelte kun je het best thuis bewaren.

Download het gratis e-boek

Bel mij voor meer uitleg!

Onderdelen kentekenbewijs vanaf 2014

Kentekencard vanaf 2014
(Voorbeeld kentekencard vanaf 2014. Bron: RDW)

Is de auto gekocht na 1 januari 2014 dan is het kentekenbewijs vervangen door de kentekencard. Dit geldt niet alleen voor nieuwe auto’s, maar ook voor wagens die vanaf 1 januari 2014 van eigenaar zijn gewisseld. De kentekencard is een pasje van creditcardformaat en doet denken aan een ID-kaart. De kentekencard bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Kentekencard
  • Tenaamstellingscode

Op de kentekencard staan de gegevens van het eerdere Deel IA en Deel IB. De tenaamstellingscode is een code van negen cijfers die je nodig hebt wanneer je de auto wilt verkopen.

Kentekenbewijs en leasen

Nu wil je een bedrijfswagen leasen, of je hebt jouw droombak al geleased. Hoe zit het dan met het kentekenbewijs? Daarvoor moet je eerst weten dat er twee vormen van zakelijk leasen zijn: financial lease en operational lease.

Operational lease

Bij operational lease staat de wagen en dus ook het kenteken op naam van de dealer. Je krijgt in de meeste gevallen Deel IA en Deel IB of de kentekencard opgestuurd. Van de bedrijfsbussen die vallen onder operational lease, krijg je geen volledig bedrijfsauto kentekenbewijs.

Financial lease

Bij financial lease ontvang je dezelfde onderdelen, maar staat de wagen niet op naam van de dealer, maar op jouw eigen naam. Dit is een klein verschil met een bedrijfsauto kentekenbewijs.

Bij beide leasevormen zal de leasemaatschappij in de meeste gevallen Deel II of de tenaamstellingscode houden. Deze krijg je bij financial lease wanneer het leasecontract afgelopen is, je bent dan immers volledig eigenaar van de wagen.

Let op: Informeer bij jouw lease- of financieringsmaatschappij wat daar gebruikelijk is wat betreft de verschillende onderdelen van het kentekenbewijs.

Download het gratis e-boek 

Bel mij voor meer uitleg!

Nieuw kentekenbewijs aanvragen

Een nieuw kentekenbewijs aanvragen voor een bedrijfsbus kan om verschillende redenen nodig zijn. Deze redenen verschillen wanneer je een bedrijfswagen zelf koopt of wanneer je hem leaset.

Hieronder zullen we per geval bekijken wat de redenen kunnen zijn en waarom je in zo’n geval een nieuw kentekenbewijs aan moet vragen. Let er bij het aanvragen van een auto kentekenbewijs bij een leasewagen op dat wellicht niet alle onderdelen van het bewijs van jou zijn (hierover lees je meer onder het kopje Nieuw kentekenbewijs aanvragen: bedrijfsbus leasen).

Nieuw kentekenbewijs aanvragen: bedrijfsbus kopen

Autosleutel op tafel

Als je zelf je bedrijfsbus koopt, moet je een nieuw kentekenbewijs aanvragen wanneer:

  • je de bedrijfsbus importeert vanuit het buitenland
  • je van een geel kenteken een grijs kenteken wilt maken
  • je aanpassingen maakt aan de bedrijfsbus
  • gegevens op het kentekenbewijs veranderen

Je bedrijfsbus importeren vanuit het buitenland

Heb je jouw perfecte bedrijfsbus in een ander land gevonden of misschien wel helemaal zelf gebouwd? In beide gevallen is het nodig om een Nederlands auto kenteken aan te vragen aangezien de wagen dit nog niet heeft.

Kentekenbewijs aanvragen

Dit aanvragen doe je bij de RDW (Dienst Wegverkeer, voorheen Rijksdienst voor Wegverkeer). Dit is het instituut dat alle gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen registreert. Je nieuwe bedrijfsbus wordt dan door de RDW gekeurd. Tijdens deze keuring wordt gekeken of het voertuig aan de benodigde eisen voldoet om op de Nederlandse wegen te mogen rijden.

Tip: Je zult met het voertuig naar de keuring toe moeten rijden. Omdat je nog niet weet of je nieuwe bus door de keuring heen komt, zul je voor dit ritje een eendagskenteken aan moeten vragen (als jouw bedrijfsbus over geen enkel kenteken beschikt).

Van geel naar grijs

Eerder schreven we al over de verschillen tussen een geel en grijs kenteken. In het kort komt het erop neer dat een geel kenteken geldt voor personenauto’s en grijze kentekens zijn er voor bedrijfswagens zoals bedrijfsbussen.

Bij de aanvraag van een grijs kenteken zal je je gele kenteken vervangen. Met de komst van een nieuw kenteken zal er ook automatisch een nieuw kentekenbewijs aangevraagd worden. Ook dit doe je bij het RDW.

Aanpassingen aan de bedrijfsbus

Op het kentekenbewijs staan alle gegevens over het voertuig. Wanneer je aanpassingen aan je bedrijfsbus maakt, kan het zijn dat een nieuw kentekenbewijs aanvragen van belang is.

Bij ingrijpende aanpassingen is het overigens sowieso nodig om je bus opnieuw door de RDW te laten keuren. Uit deze keuring zal blijken of er aanpassingen gemaakt moeten worden aan het kentekenbewijs (of de kentekencard). Het kan bijvoorbeeld zijn dat het gewicht van de bedrijfsbus is toegenomen. Dit kan invloed hebben op de klasse waar hij invalt wat de wegenbelasting betreft. Zo kan het zijn dat je meer of minder wegenbelasting gaat betalen. Belangrijk om te onthouden dat aanpassingen aan je bedrijfsbussen ook effect kunnen hebben op je bedrijfsauto kentekenbewijs.

Gegevens op het kentekenbewijs veranderen

Een nieuw kentekenbewijs aanvragen moet ook wanneer er gegevens op het kentekenbewijs wijzigen. Dit kan bijvoorbeeld de naam van de eigenaar van de wagen zijn, maar ook wanneer de kleur van de bedrijfsbus verandert moet dit worden aangepast. Deze wijzigingen moet je ook doorgeven bij de RDW.

Download het gratis e-boek

Bel mij voor meer uitleg!

Nieuw kentekenbewijs aanvragen: bedrijfsbus leasen

Overhandigen autosleutels

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je je bedrijfsbus niet koopt, maar dat je deze leaset. Wanneer je een bedrijfsbus leaset, zijn er andere redenen om een nieuw kentekenbewijs aan te vragen. Of eigenlijk: minder.

Als je een bedrijfswagen leaset, kan dit zowel een nieuwe als een tweedehands wagen zijn. In beide gevallen krijg je de bedrijfsbus via de dealer of leasemaatschappij geleverd. Zij zijn dan ook degene die de aanvraag voor het eerste kentekenbewijs doen.

Weinig werk

Aangezien de wagen al een Nederlands kenteken heeft, is het geen bedrijfsbus die uit het buitenland komt en waar jij nog een nieuw kentekenbewijs voor moet regelen. Ook geef je bij het leasen al aan dat het om een bedrijfsbus gaat, waardoor het kenteken (in de meeste gevallen) automatisch grijs is.

De redenen die overblijven om een nieuw kentekenbewijs aan te vragen zijn:

  • Als je aanpassingen maakt aan de bedrijfsbus (alleen mogelijk bij financial lease)
  • Als gegevens op het kentekenbewijs veranderen

Aanpassingen aan de bedrijfsbus

Lease je via financial lease? Dan ben jij economisch eigenaar van de bedrijfsbus. Dit houdt in dat je zelf aanpassingen mag doen aan de bedrijfsbus die je leaset. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij volledig eigenaar van de bedrijfsbus. In dit geval is het niet toegestaan zelf aanpassingen door te voeren op, in of aan de bedrijfsbus.

Als je ingrijpende aanpassingen hebt gemaakt, zal je de bus opnieuw door het RDW moeten laten keuren. Is het nodig, dan zal je een nieuw kentekenbewijs (kentekencard) ontvangen.

Let op! De tenaamstellingscode wordt door de leasemaatschappij of de financieringsmaatschappij gehouden. Deze krijg je vaak na afloop van het financial leasecontract. Bij het aanvragen van een nieuw kentekenbewijs zal de bijbehorende nieuwe tenaamstellingscode dus automatisch naar je leasemaatschappij gestuurd worden.

Gegevens op het kentekenbewijs veranderen

Ook wanneer, net als bij een zelf gekochte bedrijfsbus, de gegevens op het kenteken veranderen, zal je een nieuw kentekenbewijs moeten aanvragen. Ook hier geldt dat de nieuwe tenaamstellingscode naar de leasemaatschappij gaat en dat het in het geval van operational lease aan de leasemaatschappij is om de veranderingen door te geven. Houd hier rekening mee bij het leasen van een bedrijfsbus.

Altijd naar de RDW

Weg in een stad

Zoals je misschien is opgevallen kom je altijd bij de RDW uit wanneer het om een auto kenteken aanvragen gaat maar ook voor het aanvragen van een nieuw kentekenbewijs. De RDW kan daarnaast ook kijken of je überhaupt een nieuw kentekenbewijs nodig hebt. Het is altijd aan te raden dit even na te gaan, het rijden met een kentekenbewijs dat niet aan de eisen voldoet, is strafbaar. Dit wil je natuurlijk vermijden.

Wanneer je twijfelt, neem dan altijd even contact op met je leasemaatschappij. Zij kunnen je precies vertellen wie het nieuwe bewijs aan moet vragen en hoe je dat het best kunt doen. Ook de RDW kan al deze vragen helder voor je beantwoorden.

Bedrijfswagen leasen?

Rijden in jouw droombolide? Dat kan deze maand nog door een bedrijfswagen te leasen. Benieuwd of het mogelijk is? Doe de gratis credit check en ontdek het snel. Of neem contact met onze experts op. Ze zoeken de bedrijfswagen die helemaal aan jouw wensen voldoet.

Elektrische auto leasen

Met Het leasen van een elektrische auto wordt steeds populairder. Ben je benieuwd van welke voordelen jij gebruik kan maken met financial lease van je elektrische bedrijfsauto? Klik hier om alles te weten te komen over elektrisch rijden!

Bel, mail of Whatsapp ons