Het Verschil Tussen Financial Lease En Operational Lease Uitgelegd (Met Handig Overzicht!)

Categorie:
Sleutels leasewagen

Je hebt de stap gezet om voor jezelf te beginnen en wil nu doorpakken door een bedrijfsbus te gaan leasen. Hierbij heb je de keuze tussen operational en financial lease. Hierdoor kun je een degelijke auto rijden, zonder in één keer een flinke smak geld op tafel te hoeven leggen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook eens aan occasion lease. Voordat je daadwerkelijk een bedrijfsbus kunt gaan leasen, is het goed om de ‘spelregels’ te kennen. Hierbij is vooral het verschil tussen financial lease en operational lease belangrijk.

Het verschil tussen financial lease en operational lease

Voor jou is het financial lease vs. operational lease. Welke het beste bij je past, weet je nog niet. Daarom vind je hier alles over de verschillen tussen operational en financial lease. Dit doen we in eerste instantie door de twee leasevormen los van elkaar te bespreken en vervolgens door het verschil tussen financial en operational lease in kernpunten op te sommen.

Nieuwe call-to-action

Financial lease in een notendop

Als het gaat om de keuze tussen financial lease en operational lease geven veel ondernemers de voorkeur aan financial lease. Dit wil zeggen dat je als ondernemer een lening afsluit bij een leasemaatschappij om zo je bus te kunnen financieren. Deze lening betaal je maandelijks terug door middel van aflossingen en rente.

Ondanks dat je de bedrijfsbus bij financial lease dus niet koopt, ben je wel economisch eigenaar van de wagen en mag je de bedrijfsbus op je balans bijschrijven. Dit wil zeggen dat je de bedrijfsbus mag gebruiken, maar ook dat je economisch verantwoordelijk bent voor de wagen.

Wat is het voordeel van financial lease?

Bijkomende zaken, zoals onderhoud, belasting en verzekeringen, moet je bij financial lease zelf regelen en ook uit eigen zak betalen. Aan de ene kant vervelend, maar aan de andere kant misschien juist wel voordelig. Je hebt op deze manier namelijk veel van de kosten zelf in de hand. Zeker als het gaat om onderhoudskosten. Je bent niet verplicht om naar een specifieke garage te gaan en kunt er zelfs voor kiezen om je wagen niet door een dure monteur te laten repareren, maar om dit zelf te doen als het nodig is. Dit is bij operational lease namelijk niet mogelijk.

Financiële voordelen bij financial lease

Geld sparen

Een groot verschil tussen financial lease en operational lease is dat er bij financial lease enkele belastingvoordelen te behalen zijn die je bij operational lease niet hebt. Wat dacht je bijvoorbeeld van de investeringsaftrek, het fiscaal afschrijven van de bedrijfswagen, de renteaftrek en de BTW-teruggave? We leggen de verschillen tussen operational en financial lease hieronder nog wat beter uit.

1. De investeringsaftrek

Om je bedrijf te laten groeien, moet je investeren. Dit doe je bijvoorbeeld door een nieuwe bedrijfsbus te leasen. Omdat deze investering je bedrijf hopelijk voor een langere periode helpt, gunt de overheid je een belastingvoordeel: de investeringsaftrek. Je mag de investering die je gedaan hebt bij het leasen van je wagen namelijk van je winst aftrekken. Doordat je winst hierdoor lager uitvalt, betaal je minder winstbelasting. Winnen, toch? Mocht dit toch nog een te grote investering voor je zijn, is dat geen probleem. Er zijn namelijk ook vele opties voor occasion lease.

2. Fiscaal afschrijven

Een investering doe je vaak voor een langere periode. Zo lease je een bedrijfswagen met de intentie om hier meerdere jaren de vruchten van te plukken. Je investering wordt met de jaren echter steeds minder waard, totdat je bedrijfswagen is afgeschreven en je deze op een gegeven moment moet vervangen. Dat is natuurlijk onoverkoombaar.

Om deze financiële tegenvaller beter op te vangen, mag je als ondernemer je investering fiscaal afschrijven. Hierbij mag je gedurende 5 jaar elk jaar twintig procent van de af te schrijven waarde van je winst aftrekken. Doe je bijvoorbeeld een investering van €15.000,- en is deze na 5 jaar nog €5.000,- waard? Dan mag je 5 jaar lang elk jaar €2.000,- van je winst aftrekken. Dit geldt als je een bedrijfswagen koopt, maar dus ook als je die financial leaset.De gedachte hierachter is dat je dit bedrag reserveert om de investering in de toekomst te kunnen vervangen. En omdat je ook in dit geval een bedrag van de winst af mag trekken, betaal je nóg minder winstbelasting.

3. De renteaftrek

Over een lening betaal je rente. Bij financial lease leen je als het ware geld om je bedrijfsbus te kunnen financieren. Dit betaal je in termijnen terug. Over het bedrag dat je nog niet terug hebt betaald, betaal je rente. Omdat jij je bedrijfsbus als zakelijke investering hebt gedaan, mag je de rente die je betaalt, aftrekken van je winst en krijg je hier jaarlijks een deel van terug. Dit is dus enkel het geval bij financial lease.

Let wel op: Als je tussentijds extra aflost kan dit gevolgen hebben voor de hoeveelheid rente die je terug kunt vragen. Hoewel het meestal niet voordeliger is om daarom niet extra af te lossen, is het wel goed om dit in de gaten te houden. Financiële tegenvallers achteraf zijn immers nooit leuk.

4. BTW-teruggave

Tot slot kan financial lease je ook BTW-technisch een voordeel opleveren. Over veel kosten die je maakt voor je bedrijf hoef je als ondernemer geen BTW te betalen. Of beter gezegd, je betaalt hem in eerste instantie wel, maar je hebt het recht om deze terug te vorderen.

Ook bij de kosten die je maakt voor je bedrijfsbus mag je de BTW terugvragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brandstofkosten en onderhoudskosten, Zorg wel dat je altijd van alles een duidelijke en kloppende bon of factuur bewaart. Deze heb je nodig om de BTW terug te kunnen vragen. Mocht je een occasion financial leasen, blijft dit voordeel natuurlijk ook gewoon van kracht.

Let wel op: Bij het financial leasen van een bedrijfsbus moet je vooraf de BTW betalen over het totale bedrag dat je in alle maandelijkse termijnen bij elkaar betaalt. Je betaalt dus in één keer alle BTW, maar mag deze op een later moment terugvragen.

Het einde van je leasecontract bij financial lease

Als je een financial leasecontract aan gaat, is dit vaak voor een periode van 60 maanden, oftewel 5 jaar. Als deze termijn verstrijkt, word jij, na het betalen van de laatste maandtermijn en een slottermijn, eigenaar van de auto.

Hoe hoog deze slottermijn is, bespreek je in overleg met de leasemaatschappij. Bij het bepalen van dit bedrag wordt er rekening gehouden met de geschatte restwaarde van de wagen. De slottermijn zal in de buurt van dit bedrag zitten, maar hij zal nooit hoger zijn.

Het slottermijn betaal je dus samen met het laatste maandtermijn om van je financial leasewagen jouw nieuwe vierwieler te maken. Over dit bedrag betaal je dan ook de hele leaseperiode rente. Dit bedrag blijft immers open staan.

Opnieuw financial lease

Wil je aan het eind van je leasecontract liever een nieuw financial leasecontract afsluiten in plaats van je huidige bedrijfsbus afbetalen? Dat kan! Gebruik het slottermijn als een ruilmiddel. Je wisselt je huidige bedrijfsbus dan in en de inruilwaarde wordt afgetrokken van het slottermijn. Het bedrag dat overblijft, betaal je als aanbetaling voor je nieuwe leasewagen. Zo houd je de aanbetaling van jouw financial leasecontract laag. Of beter nog: hoef je niets te betalen.

 

Operational lease uitgelegd

Bedrijfswagens

Bij operational lease gaat het er net iets anders aan toe dan bij financial lease. Het draait hierbij namelijk niet om het vinden van een financiering, maar om het mogen gebruiken van een bedrijfswagen die van een ander is. Je huurt de bus dus eigenlijk. Dit is het grootste verschil tussen financial lease en operational lease.

Wat houdt operational lease in?

Daar komt de term ‘economisch eigenaar’ weer om de hoek kijken. Het verschil tussen financial lease en operational lease is dat je bij operational lease niet de economische eigenaar bent. Dat is namelijk de leasemaatschappij. De bijkomende verantwoordelijkheden van het regelen en betalen van verzekeringen, belasting en onderhoud blijven hierdoor, in tegenstelling tot bij financial lease, voor rekening van de leasemaatschappij. Je mag daardoor bijvoorbeeld niet zelf bepalen naar welke garage je de auto brengt. Ook hier zit dus het verschil tussen operational en financial lease.

Jij hebt bij operational lease dus enkel het recht om de bedrijfsbus voor een bepaalde periode te gebruiken. Mits je hier maandelijks een mooi bedrag voor betaalt natuurlijk. Dit maandbedrag is opgebouwd uit verschillende componenten, zoals kosten voor belasting, kosten voor verzekering, kosten voor de wagen zelf, kosten voor het onderhoud en BTW.

Wat is het voordeel van operational lease?

Al die verantwoordelijkheden weggeven klinkt nadelig. Toch kan dit verschil tussen financial en operational lease interessant voor je zijn. Bijvoorbeeld omdat het zoeken van de juiste autoverzekering je te veel tijd opslokt. Of omdat je je geen zorgen wilt maken over eventuele reparatiekosten. Want als jij met een rokende motor langs de weg staat, draai jij niet voor de kosten op. Ook kan je nog steeds voor een occasion lease kiezen in een operational lease vorm.

Let op: Er geldt een uitzondering op deze constructie. Maak je namelijk gebruik van netto operational lease en niet van full operational lease, dan zijn de kosten en verantwoordelijkheden voor verzekeringen, onderhoud en reparaties wel voor jou. Je bent in dit geval dus iets flexibeler dan wanneer je kiest voor full operational lease, omdat je zelf in de hand hebt hoeveel je betaalt voor reparaties.

 

Operational lease vanuit financieel oogpunt

Stapel munten

Het grote voordeel van operational lease is dat je eigenlijk van al het gedoe rondom het leasen van een bedrijfsbus af bent. Dit wordt dus geregeld door de leasemaatschappij. Weet wel dat je met operational lease ook niet profiteert van fiscale voordelen, zoals bij financial lease. Dat zit zo:

1. Investeringsaftrek

Je hebt bij operational lease bijvoorbeeld niet het recht om je bedrijfsbus als investering te bestempelen. Logischerwijs mag je de kosten die je maakt dan ook niet als investeringsaftrek aftrekken van de winst om zo minder winstbelasting te betalen. Waar dit bij financial lease wel het geval is.

2. Fiscaal afschrijven

Ook het fiscaal afschrijven van je bedrijfsbus is bij operational lease niet mogelijk. Dit komt doordat de bedrijfsbus niet tot jouw bezit behoort. Je hoeft dus ook geen geld te reserveren om deze ooit te vervangen.

3. Renteaftrek

Eigenlijk hoort de renteaftrek niet thuis in dit rijtje. Bij operational lease leen je namelijk geen geld waarmee je de bedrijfsbus financiert. Iets dat je bij financial lease wel doet. Doordat je geen geld leent, betaal je ook geen rente en heb je dus ook geen recht op renteaftrek.

4. BTW-teruggave

Zoals je merkt loop je veel financiële voordelen mis als je kiest voor operational- in plaats van financial lease. Een voordeel dat je wel meepakt is dat je de BTW die je maandelijks af moet dragen per kwartaal terug mag vragen bij het doen van de belastingaangifte. Voor de BTW die je voor je bedrijfswagen moet betalen, geldt namelijk hetzelfde als voor de BTW die je in andere situaties moet betalen voor producten die je zakelijk gebruikt.

Let wel op: Om de BTW terug te kunnen vragen, is het belangrijk om de bonnetjes en facturen goed te bewaren. Heb je geen bewijs van de betaling, dan krijg je ook de BTW niet terug.

Het einde van je leasecontract bij operational lease

Een operational leasecontract is vaak van kortere duur dan een financial leasecontract. Vaak gaat het niet om 5 jaar, maar om één of een paar jaren. Als deze termijn verstreken is, zijn er verschillende mogelijkheden van hoe je verder kunt gaan.

Bedrijfsbus inleveren

Ten eerste kun je ervoor kiezen om je bedrijfsbus in te leveren. Je kunt nu een nieuw leasecontract afsluiten voor een andere wagen of bijvoorbeeld een bedrijfsbus kopen.

Bedrijfswagen overnemen

Een tweede mogelijkheid is om de bus over te nemen. Vaak kun je namelijk nog wel een aantal jaar met dezelfde wagen vooruit. Als je voor deze optie wilt gaan, is het belangrijk om dit tijdig bij de leasemaatschappij aan te geven. Doe je dit niet, dan zal je de wagen gewoon in moeten leveren.

Let wel op: Bij operational lease ben je na het eind van je leasecontract niet altijd zomaar van de wagen en de bijkomende kosten af. Naheffingen die je nog verschuldigd bent kunnen achteraf voor onaangename verassingen zorgen. Houd hier rekening mee.

Toch liever financial lease?

Kom je er overigens halverwege het contract achter dat je wat betreft operational lease niet de beste keuze hebt gemaakt? Wellicht dat je inziet dat een financial lease of een occasion lease toch een betere optie was. Dan kun je het contract openbreken. Of dit verstandig is, is echter maar de vraag. Soms zitten hier kosten aan vast. Let hier dus ook op als je een krabbel onder het leasecontract zet.

Het verschil tussen financial lease en operational lease: een overzicht

Leasecontract tekenen

Om het verschil tussen financial lease en operational lease uit te kunnen leggen, zijn flink wat woorden nodig. Om het overzichtelijk te houden, hebben we hieronder alle verschillen nogmaals opgesomd.

 

Financial lease Operational lease
 • Jij bent economisch eigenaar van de bedrijfsbus.
 • De leasemaatschappij is zowel economisch als juridisch eigenaar van de bedrijfsbus. Jij hebt alleen het gebruiksrecht.
 • De bedrijfsbus komt op jouw balans te staan.
 • De bedrijfsbus komt niet op jouw balans te staan.
 • De bedrijfsbus wordt voorgefinancierd door de leasemaatschappij.
 • Je ‘huurt’ de bedrijfsbus van de leasemaatschappij.
 • Onderhoud, belasting en verzekeringen regel en betaal je zelf.
 • De leasemaatschappij is verantwoordelijk voor onderhoud, belasting en verzekeringen
 • Kosten voor brandstof betaal je zelf.
 • Kosten voor brandstof betaal je zelf.
 • Het maandbedrag bestaat uit aflossing en rente. Tussentijds extra aflossen is mogelijk.
 • Het maandbedrag is inclusief kosten voor onderhoud, verzekeringen en belasting.
 • De BTW betaal je vooraf over de totale waarde van de bedrijfsbus.
 • De BTW betaal je maandelijks.
 • Je hebt het recht om de BTW per kwartaal terug te vragen.
 • Je hebt het recht om de BTW per kwartaal terug te vragen.
 • Je hebt het recht op investeringsaftrek.
 • Je hebt geen recht op investeringsaftrek.
 • Je hebt het recht om je bedrijfsbus fiscaal af te schrijven over een periode van 5 jaar.
 • Je mag je bedrijfsbus niet fiscaal afschijven.
 • De maximale leaseperiode is 60 maanden (5 jaar).
 • De leaseperiode is vaak kort (één tot een paar jaar).
 • Het is mogelijk om het contract tussentijds open te breken, zonder veel kosten te maken.
 • Het contract tussentijds openbreken brengt hoge kosten met zich mee.
 • Je kunt de slottermijn zelf bepalen.
 • Na de leaseperiode kun je eventueel naheffingen krijgen.
 • Aan het einde van de leaseperiode betaal je een slottermijn en is de bedrijfsbus van jou.
 • Aan het einde van de leaseperiode zijn er verschillende mogelijkheden. Of je levert de wagen in of je neemt de wagen over. Naheffingen kunnen hier voor extra kosten zorgen.

 

Het verschil tussen financial lease en operational lease is dus niet in één zin samen te vatten. Er zijn verschillende onderdelen die bij deze leasevormen net even anders geregeld zijn. Als jij op het punt staat om een bedrijfsbus te leasen, is het belangrijk om zeker te weten dat je voor de goede vorm kiest en achteraf niet voor onnodige en onaangename verrassingen komt te staan. Vragen? Of wil je weten welke bedrijfswagen bij je past?

Elektrische auto leasen?

Met Het leasen van een elektrische auto wordt steeds populairder. Ben je benieuwd van welke voordelen jij gebruik kan maken met financial lease van je elektrische bedrijfsauto? Klik hier om alles te weten te komen over elektrisch rijden!