Het Verschil Tussen Een Grijs En Geel Kenteken: Alles Op Een Rijtje!

Categorie:
koerier

Het is zover: je gaat een bedrijfsbus aanschaffen of je gaat een bedrijfsbus leasen! Je bent er helemaal klaar voor en hebt de bus van je dromen al uitgezocht. Je komt bij de dealer en opeens moet je een keuze maken: ga je de bedrijfsbus rijden met een grijs of geel kenteken? ‘Een grijs kenteken?’, denk je, ‘alle kentekens in Nederland zijn toch geel?’ De term grijs kenteken wordt gebruikt voor voertuigen die door de Belastingdienst worden aangemerkt als bestelauto’s voor de onderneming. Het rijden met een grijs kenteken kan jou als ondernemer verschillende fiscale voordelen bieden! In dit artikel leggen we je het verschil tussen een grijs en geel kenteken uit en vertellen we je welke voordelen een grijs kenteken biedt. Zo heb jij straks de keuze om (bijvoorbeeld) een bedrijfsbus te leasen die het beste bij jouw onderneming past!

Nieuwe call-to-action

Wat is het verschil tussen een bedrijfsauto met een grijs en geel kenteken?

Een auto met een grijs kenteken is een auto die door de Belastingdienst wordt aangemerkt als bestelauto. De Belastingdienst hanteert hiervoor speciale criteria, waar we later op in zullen gaan. Anders dan de naam doet vermoeden, heeft een bestelauto met grijs kenteken gewoon een gele kentekenplaat. Je kunt een grijs kenteken wel herkennen aan de eerste letter van het kenteken: dit is namelijk altijd een B of een V. Het verschil tussen een grijs en geel kenteken is dat je een grijs kenteken alleen kunt aanschaffen als onderneming.

De naam grijs kenteken stamt uit de tijd dat het kentekenbewijs deel 1 van een bestelauto grijs was. Inmiddels is dit groen, maar de term grijs kenteken wordt nog altijd gehanteerd. Als ondernemer kun je ervoor kiezen om je bedrijfsbus te leasen en met een grijs kenteken te rijden. Het rijden met een grijs kenteken biedt een aantal fiscale voordelen. Om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken, moet je echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De voordelen van een grijs kenteken en de voorwaarden waar aan je moet voldoen, zetten we hieronder voor je op een rijtje.

Snel en gratis geholpen worden aan een auto, bus of bedrijfswagen? Laat ons jou vrijblijvend adviseren en rijd jouw droomauto spotgoedkoop.

Neem contact met mij op.   Of app even tussendoor >>

Wat zijn de voordelen van een grijs kenteken?

Spaarpot

Je weet nu wat het verschil tussen een grijs en geel kenteken is. Maar wat zijn nou de voordelen van zo’n grijs kenteken? Een bedrijfsauto met een grijs kenteken rijden heeft twee grote fiscale voordelen ten opzichte van bedrijfsauto’s met een geel kenteken. We zetten de twee belangrijkste voordelen voor je op een rijtje:

1. Je betaalt geen BPM

Bij de aanschaf van een nieuwe bedrijfsbus met geel kenteken betaal je BPM (Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen). De BPM is vaak al één derde van de aanschafwaarde van de bus en kan dus flink oplopen. De aanschaf van een bedrijfsbus is vaak al een flinke investering en wanneer daar nog de BPM bijkomt, wordt dit bedrag dus nog hoger. Wanneer je ervoor kiest om een bedrijfsbus te rijden met grijs kenteken, betaal je geen BPM. Dit scheelt dus flink in de kosten!

Tot 2007 was het zo dat je de BPM bij aanschaf moest voorschieten. Na het invullen van diverse formulieren, die je naar de Belastingdienst stuurde, kreeg je de BPM terug. Inmiddels is het allemaal een stuk makkelijker geworden en hoef je de BPM niet meer voor te schieten. De Belastingdienst controleert zelf of je recht hebt op vrijstelling van BPM – je hoeft dus ook geen formulieren toe te sturen. Is dit in orde, dan is er niets aan de hand. Heb je toch geen recht op vrijstelling van de BPM? Dan moet je deze alsnog binnen een maand betalen. Controleer van tevoren dus goed of je aan alle eisen voldoet!

2. Je betaalt minder wegenbelasting

Als je bedrijfsbus door de Belastingdienst wordt aangemerkt als bestelauto, en je dus een grijs kenteken hebt, betaal je een stuk minder wegenbelasting. Voor bestelauto’s hanteert de Belastingdienst namelijk speciale tarieven. Op de website van de Belastingdienst kun je met een tool handig berekenen hoeveel wegenbelasting je gaat betalen en kun je ook gelijk berekenen wat het verschil in wegenbelasting is tussen een grijs en geel kenteken. Je zult zien dat dit een flink verschil is.

Een voorbeeld: voor een lichte bestelauto in de gewichtsklasse 1.151 tot 1.250 kilo, die op diesel rijdt, betaal je als ondernemer 75 euro per kwartaal. Voor diezelfde bestelauto betaal je als particulier 245 euro per kwartaal. Het verschil tussen een grijs en geel kenteken is voor je bankrekening dus erg interessant!

Ben je geen ondernemer, dus gewoon een particulier? Dan kom je niet in aanmerking voor de financiële voordelen van een grijs kenteken. Mindervaliden kunnen in sommige gevallen wel aanspraak maken op de voordelen van een grijs kenteken. Voor hen geldt dat zij moeten aantonen dat ze voor vervoer afhankelijk zijn van een bestelauto.

Je kunt als particulier uiteraard wel gewoon een bestelwagen kopen. De voordelen als vrijstelling van BPM en verlaagde wegenbelasting zijn dan alleen niet van toepassing.
Ben je ondernemer en koop je de auto privé, dan vervallen de voordelen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een grijs kenteken?

Checklist

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om een auto met grijs kenteken te mogen rijden. Jijzelf, als ondernemer, moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, maar ook je bedrijfsbus moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om als bestelauto te worden aangemerkt door de Belastingdienst.

Aan welke voorwaarden moet je als ondernemer voldoen?

Als ondernemer zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen, om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken. Eén van de belangrijkste voorwaarden is dat je ondernemer bent en dus beschikt over een BTW-nummer. De bedrijfsauto met grijs kenteken moet dan ook op naam komen te staan van degene aan wie het BTW-nummer is verstrekt – in de meeste gevallen ben je dat zelf, of is het je zaak. Daarnaast moet minimaal 10% van het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt met je bedrijfsauto voor zakelijk gebruik zijn.

Het is belangrijk dat je gedurende vijf jaar voldoet aan deze voorwaarden. Vanaf het moment dat je een bedrijfsbus met grijs kenteken aanschaft, controleert de Belastingdienst namelijk gedurende vijf jaar of je je ook daadwerkelijk aan alle gestelde eisen voldoet. Is dit niet zo? Dan moet je de BPM alsnog betalen! Houd hier dus rekening mee bij de aanschaf van een bedrijfsbus met grijs kenteken.

Wil je binnen vijf jaar je bus verkopen? Wanneer je deze doorverkoopt aan een andere ondernemer, die de bus ook gaat rijden met grijs kenteken, is er niets aan de hand. Verkoop je de bus aan een particulier die hem gaat rijden met geel kenteken? Dan moet je alsnog de BPM betalen.

Aan welke voorwaarden moet de bedrijfsbus voldoen?

Bestelbussen

Om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken en alle daarbij behorende voordelen, moet je bedrijfsbus door de Belastingdienst als bestelauto worden aangemerkt. Er zijn een aantal eisen waaraan je bedrijfsauto moet voldoen om het stempel ‘bestelauto’ te krijgen. De Belastingdienst onderscheidt vijf categorieën bestelauto’s. Per categorie zijn er specifieke eisen voor de afmetingen van de laadruimte en de cabine. Een overzicht van de eisen per categorie vind je op de website van de Belastingdienst. De vijf categorieën bestelauto’s die de Belastingdienst onderscheidt zijn:

  1. Grote bestelauto’s (verhuisbussen en andere grote bussen)
  2. Bestelauto’s met een verhoogd dak (combi’s en kleine bestelauto’s)
  3. Middelgrote bestelauto’s zonder verhoogd dak (ruimtewagens, minibusjes, terreinauto’s en dergelijke)
  4. Bestelauto’s met open laadbak, extra cabine en XtrCab (1,5 cabine)
  5. Bestelauto’s met dubbele cabine (met open laadbak of gesloten laadruimte)

Daarnaast zijn er een aantal standaardeisen die in het algemeen gelden voor elk type bestelauto. Deze standaard eisen zijn:

  • De maximummassa van de bestelauto is 3.500 kilo of minder. Deze maximummassa betekent het gewicht van de bestelauto, inclusief het gewicht van de totaal toegestane lading.
  • De laadruimte moet een vaste, vlakke vloer hebben over de hele breedte en lengte van de laadruimte.
  • In de laadruimte mogen geen zitplaatsen zijn.

Voldoet jouw toekomstige bedrijfsbus aan deze eisen? Dan kun jij dus met een grijs kenteken gaan rijden!

Grijs kenteken privé of zakelijk aanmerken?

Contract tekenen

Na het lezen over het verschil tussen een grijs en geel kenteken, heb je besloten voor een grijs kenteken te gaan. Je bent op de hoogte van de voorwaarden en je bedrijfsbus voldoet aan al deze eisen en je kunt dus een bedrijfsbus aanschaffen met grijs kenteken. Wat fijn! Maar nu sta je voor nóg een keuze: ga je de bedrijfsbus privé of zakelijk aanmerken? Ter verduidelijking:

  • Privé: als je ondernemer bent, kun je jouw bezittingen zowel zakelijk als privé aanmerken. Wil je de bedrijfsbus dus niet in de zaak opnemen? Dan merk je hem aan als privébezit.
  • Zakelijk: je bent ondernemer en neemt je bedrijfsbus in de zaak op. De bus valt dan onder je zakelijk vermogen.

Grijs kenteken privé

Je kunt je bedrijfsbus met grijs kenteken als privévermogen aanmerken. Je komt dan gewoon nog in aanmerking voor alle voordelen van het grijs kenteken. De overheid wil met het grijs kenteken namelijk voordeel bieden voor álle ondernemers, ook wanneer zij hun bedrijfsbus niet kunnen of willen onderbrengen als zakelijk vermogen.

Houd er wel rekening mee dat ook dan nog altijd de regel geldt dat minimaal 10% van je jaarlijks gereden kilometers voor zakelijk gebruik moet zijn.

Grijs kenteken zakelijk

Naast privé, kun je je bedrijfsbus met grijs kenteken ook als zakelijk vermogen aanmerken. Je brengt je bedrijfsbus dan in je onderneming en deze wordt dus geactiveerd op de balans. Het voordeel hiervan is dat je over de auto mag afschrijven.

Ook interessant voor jou?

Naast de gewone afschrijvingskosten mogen ook alle andere autogerelateerde kosten zakelijk worden weggeschreven, zoals onderhoudskosten en brandstofkosten. Het voordeel hiervan is dat je winst lager wordt en je dus minder winstbelasting hoeft te betalen.

Het verschil tussen een grijs en geel kenteken is dat wanneer je een grijs kenteken zakelijk aanmerkt, je een bijtelling moet betalen wanneer je per jaar meer dan 500 kilometer met je bedrijfsbus rijdt voor privédoeleinden. Voor deze bijtelling gelden dezelfde regels als met personenauto’s. De bijtelling wordt bepaald op basis van de CO2-uitstoot. Aan de hand daarvan wordt een percentage bepaald: het bijtellingspercentage. Dit percentage wordt vermenigvuldigd met de catalogusprijs van een auto. Het bedrag wat daar uit komt, is het bedrag dat je bij je inkomen optelt en waarover je vervolgens inkomstenbelasting betaalt. Voor een bestelauto met grijs kenteken wordt de bijtelling berekend over de gehele cataloguswaarde, dus inclusief BPM en BTW.

Rijd je minder dan 500 kilometer voor privédoeleinden met je bedrijfsbus? Dan is het wel interessant om je bedrijfsbus op je zaak te registreren. Je mag dan alle kosten in mindering brengen op de winst, maar je hoeft geen bijtelling te betalen. In dit geval moet je wel voor de Belastingdienst een rittenadministratie bijhouden, zodat zij kan controleren of je ook daadwerkelijk maximaal 500 kilometer privé hebt gereden.

Grijs kenteken en leasen – hoe zit dat?

Autosleutels overhandigen

Het klinkt allemaal heel interessant, het aanschaffen van zo’n bedrijfsbus met grijs kenteken. Maar hoe zit dat dan als je een bedrijfsbus wilt gaan leasen? Maak je dan ook gebruik van deze voordelen?

Het antwoord is ja. Wanneer je ervoor kiest om een bedrijfsbus met grijs kenteken te leasen met financial lease, heb je ook recht op alle daarbij behorende voordelen! Je betaalt geen BPM – de aanschafwaarde van je leasebus is dus een stuk lager. Daarnaast betaal je ook een stuk minder wegenbelasting. Kortom, ook wanneer je wilt gaan leasen is een grijs kenteken interessant!

Nu je al deze informatie hebt over het verschil tussen een grijs en geel kenteken, kun je voor jezelf een keuze maken of een bedrijfsauto met grijs kenteken voor jou interessant is.  Voldoet je bedrijfsbus aan alle voorwaarden om als bestelauto aangemerkt te worden en is minimaal 10% van alle kilometers die je maakt voor zakelijke doeleinden? Dan is het voor jou waarschijnlijk interessant om een bedrijfsbus met grijs kenteken te rijden. Denk goed na of je de bus als zakelijk of privévermogen wilt aanmerken. Houd daarbij rekening met de bijtelling!

Wil je meer informatie over het leasen van een bedrijfsbus met grijs kenteken of over het verschil tussen een grijs en geel kenteken?

hbspt.forms.create({
region: “na1”,
portalId: “4045899”,
formId: “e0c42183-db2a-4f2e-9d89-cc8f792f59ea”
});

1 Opmerking

  • 22 februari 2018 | Kj blaauw.

    Als ik als ondernemer met een BV een pick up met grijs kenteken privé koop val ik in het dure wegenbelastingtarief volgens de belastingdienst


Opmerkingen zijn gesloten.