Kun Je Nu Beter Wel Of Niet Een Occasion Bedrijfsbus Leasen? Alle Plussen En Minnen Op Een Rij

Categorie:
Vintage bedrijfsbus

Je hebt besloten een bedrijfsbus te gaan leasen door middel van financial lease. Blij met de beslissing die je genomen hebt stap je naar de dealer. Deze stelt je de vraag: “Ben je op zoek naar een nieuwe bedrijfsbus of een occasion?” Hier heb je niet zo een-twee-drie een antwoord op. Want is een occasion bedrijfsbus leasen wel zo voordelig als het lijkt?

In dit artikel zetten we de plus en minpunten van het leasen van een occasion voor je op een rij. Zo kun je voordat je naar de dealer stapt al bepalen wat beter bij jou en jouw bedrijf past.

Download het gratis e-boek

Bel mij voor meer uitleg!

Wat is een occasion?

Als je wilt gaan leasen kom je op veel plaatsen aanbiedingen tegen voor het leasen van een occasion. Maar wat is occasion lease nu precies? Is occasion lease hetzelfde als een lease auto?

Het begrip komt uit het Frans waar occasion koopje of aanbieding betekent. In Nederland gebruiken we het woord occasion voor tweedehandsauto’s.

Een tweedehandsauto klinkt niet altijd prettig. Het liefst heb je natuurlijk een splinternieuwe wagen die geheel aan jouw wensen voldoet. Gelukkig hoeft een occasion geen rammelende bak te zijn, maar kun je al occasions leasen van nog geen drie jaar oud (verschilt uiteraard per dealer en het actuele aanbod).

Daarbij hoeft het bij een occasion ook niet te betekenen dat er veel in de wagen gereden is.

"Ontdek

Occasion bedrijfsbus leasen door middel van financial lease

Stapel munten

Je kunt met occasion lease net als iedere andere wagen, op verschillende manieren leasen. Een van de populairdere manieren waarop een occasion geleased wordt, is door middel van financial lease.

Bij financial lease ben jij economisch eigenaar van de bedrijfsbus. De leasemaatschappij verstrekt je in dit geval een lening om de bedrijfsbus te kopen. Tot de bus is afbetaald, lease je deze dus van de leasemaatschappij. De leasemaatschappij blijft, tot je het leasebedrag hebt afgelost, juridisch eigenaar. Dit is bij zowel occasion lease als bij auto lease het geval.

Als economisch eigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van reparaties, onderhoud en verzekeringen. Dit kan een nadeel zijn, maar een voordeel ervan is dat je pas betaalt wanneer je ook daadwerkelijk kosten maakt.

Daarbij kun je bij financial lease de bedrijfsbus opnemen op de bedrijfsbalans. Wat de verdere voordelen van financial lease zijn, lees je hier.

Voor nu duiken we in de plus- en minpunten van een occasion bedrijfsbus leasen.

Download het gratis e-boek

"Ontdek

Lees ook

Wat zijn de pluspunten van occasion lease?

Een occasion bedrijfsbus leasen heeft verschillende pluspunten. We zetten deze pluspunten voor je op een rij. Loop ze eens langs en kijk of de voordelen je aanspreken (vergeet ook niet de nadelen door te nemen die we hierna voor je toelichten). Hellocars helpt je verder.

1.Lagere maandlasten door afschrijving

Auto met stapels munten

Wanneer je een bedrijfsbus door middel van financial lease leaset, bestaat je maandbedrag onder andere uit de af te lossen lening en de bijbehorende rente. Wanneer je een nieuwe bedrijfsbus leaset, vallen deze kosten hoger uit dan wanneer je voor een occasion kiest.

Dit heeft onder andere te maken met de afschrijving van de wagen. De afschrijving van nieuwe wagens is hoog. Een occasion heeft nog wel afschrijvingskosten, maar de “hoogste” afschrijvingskosten zijn al geweest. Hierdoor valt het maandbedrag dat je voor een occasion betaalt lager uit. Hoe dit precies werkt leggen we hieronder aan je uit.

Hoe zit het precies met die afschrijvingen?

Stel, je gaat een nieuwe bedrijfsbus kopen door middel van financial lease. Een nieuwe bedrijfsbus is evenveel waard als de nieuwprijs die je ervoor moet betalen. Deze waarde wordt de cataloguswaarde genoemd.

Bij iedere wagen krijg je te maken met afschrijvingen. De afschrijvingen zijn niets meer of minder dan een waardevermindering van de wagen. In andere woorden: de nieuwprijs (cataloguswaarde) neemt af. De afschrijving van een wagen komt op gang op het moment dat hij voor het eerst de weg op draait. Vanaf dat moment is de bedrijfsbus al minder waard dan toen hij nog spiksplinternieuw stilstond bij de dealer.

Gemiddeld genomen neemt de waarde van een wagen (door gebruik) met 12,5 procent per jaar af. De waarde daalt in de eerste jaren sterk, maar daarna vlakt deze daling af. Deze afvlakking zorgt ervoor dat de afschrijving bij een occasion vaak veel lager is dan bij een nieuwe wagen.

Conclusie
Door middel van financial lease koop je de bedrijfsbus met een lening van de leasemaatschappij. Doordat de nieuwprijs van de occasion al gedeeltelijk is afgeschreven (hij rijdt immers al een aantal jaar rond), ligt de koopprijs van de occasion een stuk lager dan de nieuwprijs.

Doordat de koopprijs lager ligt, zal ook de lening die je bij de leasemaatschappij afsluit voor een lager bedrag staan. Het aflossen van deze lagere lening zorgt voor lagere maandlasten dan wanneer je voor een nieuwe bedrijfsbus was gegaan (met de hogere nieuwprijs en een hogere lening tot gevolg). Dit maakt occasion lease via financial lease financieel aantrekkelijker dan een nieuwe wagen.

2. Lagere maandlasten door tijd

Zandloper tegen autoband

Naast de lagere maandlasten door afschrijving, omdat de waarde van de occasion lager is dan die van de nieuwe bedrijfsbus, is er ook kans op lagere maandlasten door tijd.

Hiermee bedoelen we de tijd die de occasion bij de dealer staat. Des te langer de wagen stilstaat, des te duurder hij voor de leasemaatschappij is. Niet alleen de kosten voor de plek die hij inneemt, maar ook de aflopende waarde kost de leasemaatschappij geld.

Om die reden wil een leasemaatschappij zo snel mogelijk de occasion weer uitlenen. Hierdoor valt er nog weleens te onderhandelen over de maandlasten en kun je ook op deze manier op voordelige maandlasten uitkomen ten opzichte van een nieuwe bedrijfsbus. Een win-win situatie.

Download het gratis e-boek

Bel mij voor meer uitleg!

3. Korte wachttijd

Het kan bij het leasen van een nieuwe bedrijfsbus even duren voordat je de nieuwe bus op kunt halen. Dit heeft vaak te maken met persoonlijke aanpassingen die je hebt aangevraagd.

Een occasion bedrijfsbus leasen kan vaak al veel sneller. Zo kun je bij een occasion geen persoonlijke wensen meer doorvoeren en krijg je de wagen zoals hij op dat moment bij de dealer staat. Het voordeel hiervan is dat je na het sluiten van het contract direct de weg op kunt.

4. Korte contracten

Een vierde voordeel van een occasion bedrijfsbus leasen, is dat de contracttermijnen voor deze wagens vaak een stuk korter zijn. Zo kun je al een occasion leasen voor 12 tot 60 maanden.

Voor een startende ondernemer of zzp’er is zo’n korte termijn natuurlijk een pluspunt. Het betekent namelijk dat je niet direct jaren aan de bedrijfsbus vastzit. Ook wanneer je tijdelijk een extra bus nodig hebt, kun je een occasion leasen voor de korte periode dat je hem nodig hebt.

Wat zijn de minpunten van occasion lease?

De pluspunten hebben we nu gehad. Uiteraard kleven er ook minpunten aan een occasion lease. Om je zo goed mogelijk te helpen met je keuze, laten we je ook de minpunten van een occasion bedrijfsbus leasen zien.

1. Weinig persoonlijke aanpassingen mogelijk

Auto in de garage

Een van de grootste nadelen van een occasion bedrijfsbus leasen, is dat je weinig tot geen mogelijkheden hebt voor persoonlijke aanpassingen.

Een nieuwe bus kun je precies die snufjes meegeven die jij wilt. Een occasion daarentegen is wat hij is en je zult het hier in de meeste gevallen mee moeten doen. Dit klinkt misschien hard, maar in de meeste gevallen is dit geen probleem. Zo is er vaak voldoende aanbod, zodat je alsnog de occasion kunt kiezen die het best op jouw wensen aansluit.

Lees ook

2. Hogere reparatie- en onderhoudskosten

Zoals gezegd word je bij financial lease economisch eigenaar van de bedrijfsbus. Dit heeft tot gevolg dat alle kosten wat reparaties en onderhoud betreft, voor jouw rekening komen.

Voordeel daarvan is dat je pas betaalt als er ook daadwerkelijke kosten gemaakt worden, maar het nadeel is dat je bij een occasion wat sneller tegen deze kosten aanloopt.

Een occasion is een “oudere” wagen waarbij de kans op gebreken wat hoger ligt dan bij een nieuwe. Dit kan ervoor zorgen dat je iets sneller reparaties of onderhoud moet uitvoeren. Dit hoeft overigens niet altijd het geval te zijn.

Alles op een rij

Een occasion bedrijfsbus leasen heeft zo zijn plus- en minpunten. Voor een handig overzicht zetten we deze plus- en minpunten nogmaals onder elkaar.

Pluspunten

  • Lagere maandlasten door afschrijving;
  • Lagere maandlasten door tijd;
  • Korte wachttijd;
  • Korte contracten.

Minpunten

  • Weinig persoonlijke aanpassingen mogelijk;
  • Hogere reparatie- en onderhoudskosten.

Uiteraard kunnen deze plus- en minpunten verschillen per merk en model van de occasion bedrijfsbus. Maar gemiddeld genomen kun je hier van uitgaan.

Download het gratis e-boek

Bel mij voor meer uitleg!

Laat je bij het leasen van een occasion altijd goed informeren over de staat waarin de occasion zich bevindt, hoe oud hij is en wat de kilometerteller aangeeft. Zo weet je precies wat je krijgt als je een financial lease aangaat.

Het grootste voordeel van een occasion bedrijfsbus leasen zal uiteindelijk voornamelijk te maken hebben met het lagere maandbedrag. Je kunt een prima bedrijfsbus leasen die je door middel van financial lease ook nog eens op kunt nemen op de bedrijfsbalans (iets wat aantrekkelijke fiscale voordelen heeft), zonder de hoge kosten van een nieuwe bus.

Je houdt zo meer geld over voor andere investeringen en een gunstige liquiditeitspositie.

Wil je meer informatie over een occasion bedrijfsbus leasen? Zodat je nog beter kunt bepalen of dit voor jou de beste keuze is? Klik op de knop hieronder. Ook kan je meer informatie krijgen over het leasen van een auto.

"Weet

Elektrische auto leasen 

Het leasen van een elektrische auto wordt steeds populairder. Ben je benieuwd van welke voordelen jij gebruik kan maken met financial lease van je elektrische bedrijfsauto? Klik hier om alles te weten te komen over elektrisch rijden!