Financial lease jouw ideale bedrijfswagen

wat is bijtelling

Wat is financial lease?

Financial lease is een lening voor ondernemers om een bedrijfswagen aan te schaffen. Iedere maand betaal je een bedrag terug om de lening af te lossen inclusief rente. Het voordeel van financial lease is dat je gebruik kan maken van fiscale voordelen, zoals renteaftrek en BTW-teruggave.

Vraag een gesprek aan over financial lease

Voor wie is financial lease geschikt?

Of je nu op zoek bent naar een wel uitgeruste koeriersbus of de spannende stap maakt naar die eerste extra bestelwagen in jouw schoonmaakbedrijf. Zet direct de toon met jouw eigen gestylde, geordende en chique uitziende bedrijfswagen. Die talloze uren op de weg is het immers hét visitekaartje naar jouw klanten. Met financial lease is jouw droomwagen binnen handbereik.

Financial lease is geschikt voor iedere ondernemer die niet in één keer een som geld wil of kan neerleggen. Handig als je andere flinke investeringen moet doen, zoals het inkopen van materialen of machines. Of wanneer je net begint en nog geen startkapitaal hebt, maar wel een maandelijkse omzet. Het maakt niet uit of je een starter bent of al langer werkt als zzp’er. Iedereen die een zakelijke bestelwagen wil aanschaffen, komt in aanmerking voor een financial leaseplan.

De voordelen van financial lease

Financial lease is super aantrekkelijk voor startende ondernemers en zzp’ers in vrijwel iedere sector. Wil jij bijvoorbeeld een zelfstandige carrière starten als koerier dan heb je heel wat ruimte nodig voor al die pakketjes en bij voorkeur ook een ergonomische stoel aangezien dat jouw voornaamste werkplek wordt. Heb je ambities als bloemist, schilder, loodgieter of bewaker? Twijfel ook dan niet langer: de bestelwagen wordt jouw visitekaartje, werkplek en magazijn in een. Een goede investering dus.

De fiscale voordelen van financial lease
Je hebt recht op:

  1. BTW-teruggave
  2. Fiscaal afschrijven
  3. Investeringsaftrek
  4. Renteaftrek
  5. Bedrijfswagen

Download het gratis e-boek 

Download het gratis e-boek >

Voordeel 1: BTW-teruggave

Als ondernemer hoeven wij jou niet te vertellen dat de BTW van zakelijke kosten weer terug jouw kant opvliegen na het doen van belastingaangifte. Maar wist je dat ook de BTW op financial lease in dit rijtje thuishoort? Bewaar jouw bonnen en facturen van de leverancier en reparateur en registreer ze als uitgaven. Zo houd je de administratie tiptop op orde. Kies de bedrijfswagen van jouw dromen en pluk de voordelen van BTW-teruggave.

Voordeel 2: Fiscaal afschrijven

Na al die kilometers cruisen met jouw bedrijfswagen, kom je ooit op het punt dat je toe bent aan een nieuwe bak. Misschien zie jij jezelf straks rijden in een energiezuinig en zelfsturend voertuig of heb je meer zitplekken nodig voor kersverse medewerkers bij bedrijfsuitbreiding. Met fiscaal afschrijven vul je alvast jouw spaarvarken voor jouw nieuwe droomwagen. Vijf jaar lang mag je twintig procent van de afgeschreven waarde van jouw leaseauto van jouw winst aftrekken. Dit betekent concreet dat je over dit bedrag geen belasting hoeft te betalen.

Voordeel 3: Investeringsaftrek

Een schilder zonder kwast of verhuizer zonder verhuiswagen krijgen natuurlijk de klus niet geklaard. De belastingdienst begrijpt dat ondernemers diep in de buidel moeten tasten voor investeringen zoals een bedrijfswagen. Daarom is de investeringsaftrek ingevoerd. Een leuk extraatje, want het betekent dat je over een bepaald deel van jouw winst geen belasting hoeft af te dragen.De hoogte van de investeringsaftrek ligt aan het type en grootte van de investering. Geleaste bedrijfsauto’s vallen hieronder.

Voordeel 4: Renteaftrek

Nog een voordeel van financial leasen is de renteaftrek. Vanaf het moment dat jij een bedrijfsbus least, ga je een zakelijke lening aan. Net zoals bij andere leningen, betaal je hier rente over. De belastingdienst komt ondernemers graag tegemoet met een meevaller dat lijkt op de investeringsaftrek. Je mag de rente van de winst afhalen en betaalt uiteindelijk minder belasting.

Voordeel 5: De auto

Naast alle financiële voordelen biedt financial lease het positieve feit dat je een nieuwe bedrijfswagen onder je billen hebt. Deze rijden vaak zuiniger wat geld bespaart, zijn luxer ingericht wat fijner werkt en zijn voorzien van de snufjes die jij wenst in jouw zakelijke voertuig. Je richt hem helemaal naar eigen wens in zonder je spaarrekening te plunderen. Kies dus de bedrijfswagen die bij jou past en pak alle voordelen mee.

lease ondertekenen

Financial lease vs. operational lease

Alle eerste vier genoemde pluspunten van financial lease zijn fiscale voordelen. Daarin zit onder meer het verschil met operational lease. Met operational lease word je geen economisch eigenaar van jouw bedrijfswagen, wat bij financial lease wel het geval is. Om die reden sla je geen slaatje uit alle extra’s. De leasemaatschappij is wel verantwoordelijk voor de kosten van jouw bedrijfswagen, zoals onderhoud en belasting.

De meeste ondernemers kiezen voor financial lease in plaats van operational lease. Niet zo vreemd, aangezien je meer vrijheid hebt, de kosten lager zijn én profiteert van fiscale voordelen.

Doe een gratis creditcheck >

Liever een lang of kort contract?

De bedrijfswagen van jouw dromen ruil je liever niet binnen een jaar weer in voor een ander. Zeker niet wanneer je als cateraar de bus liet ombouwen tot koelwagen. Bij financial lease is het vaak mogelijk om maximaal een contract af te sluiten voor vijf jaar. Vergeleken met operational lease is dat een enorm verschil: dat contract is meestal afgelopen na één jaar. Na de slotperiode kun je overigens ook nog naheffingen krijgen. Bij financial lease bepaal je het slottermijn zelf, zonder extra kosten.

Wat zijn de voorwaarden van financial lease?

Het is duidelijk dat financial lease een hoop voordelen met zich meebrengt. Maar zoals bij iedere lening, hangen er een aantal voorwaarden aan vast. Laat je vooraf daarom goed informeren Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan en weet jij precies waar je aan toe bent. Om jou een handje verder te helpen, staan hieronder de belangrijkste voorwaarden op een rij. Wij helpen je bovendien graag de beste voorwaarden voor jouw financial lease te scheppen. Neem daarvoor even contact op.

Financial lease en BKR-registratie

Al jouw leningen en kredieten worden opgeslagen bij de BKR-registratie. Potentiële geldverstrekkers: dus ook de leasemaatschappij voor jouw nieuwe bedrijfswagen, kunnen zo controleren of jij bijvoorbeeld jouw creditcard en kredieten netjes op tijd betaalt. Zij weten op die manier of jij betrouwbaar bent. Een negatieve BKR-registratie krijg je wanneer jij een betaalachterstand oploopt. De ‘check’ is verplicht voor geldverstrekkers.

Welke voorwaarden leasemaatschappijen hanteren, verschilt per bedrijf. Bij de ene is BKR-toetsing verplicht terwijl het andere bedrijf uitgaat van wat jij hen vertelt. Schrijf jouw droomwagen ook niet direct op je buik bij een negatieve BKR-registratie. Zelfs dan staan er nog deuren open voor een financial lease. Ontdek hier alles over de BKR registratie. Of laat ons jou helpen een geschikte leasewagen te vinden.

Houd rekening met bijtelling

Even snel met de bedrijfswagen naar de supermarkt voor de inkopen van jouw dochters verjaardagsfeest of een bezoekje brengen aan de bouwmarkt voor nieuw laminaat in de woonkamer. Deze privékilometers zijn geen probleem, als je maar rekening houdt met bijtelling. De hoogte hiervan verschilt per bestelbus. Een lage CO2-waarde betekent een lagere bijtelling. Ook de cataloguswaarde heeft hier invloed op. Als je geen privékilometers gaat maken, of niet meer dan 500 kilometer privé per jaar rijdt, betaal je ook geen bijtelling.

Financial lease: Denk aan het rentepercentage

‘Let op: geld lenen kost geld’. 

De slogan heb je vast wel een keer op de radio of televisie gehoord. Een lening komt namelijk altijd samen met rente. Dit is een bedrag dat maandelijks bovenop de lening komt. Houd hier dus rekening mee voor jouw financial lease. Een lagere rente scheelt immers in de portemonnee. Kom niet voor verrassingen te staan en check altijd de voorwaarden en kleine lettertjes.

Onderhoud de boekhouding

Keurig gesorteerde bonnetjes in geordende mappen: zo ziet de overheid het graag. Net zoals uitgaven als een laptop en materialen, moeten de financiële papieren van jouw bedrijfswagen piekfijn op orde zijn. De belastingdienst is heel stellig in het kwijtraken van bonnetjes of facturen: zonder bewijs, geen BTW-aftrek of andere fiscale voordelen. Vooral bij een grote investering als een bestelbus is het belangrijk dat jij krijgt waar je recht op hebt. Een voorwaarden van financial leasen is dan ook dat jouw boekhouding tot in de puntjes geregeld is.

Financial lease jouw ideale bedrijfsauto

Laat je niet remmen door het prijskaartje van jouw droombedrijfswagen. Met financial lease bezoek je binnen de kortste keren jouw klus of klant met een gloednieuwe bestelbus. Profiteer ook van alle fiscale voordelen als renteaftrek. Houd zo een leuk bedrag over dat je weer kan investeren in jouw bedrijf. Financial lease jouw perfecte bestelwagen voor jouw koeriersdienst, bouwbedrijf of bakkerij.

Bedrijfswagen zoeken >