Wegenbelasting berekenen

Categorie:

Als je een auto bezit moet je daar in Nederland wegenbelasting over betalen. Dit is echter niet voor elke auto hetzelfde bedrag. De hoogte van de belasting hangt bijvoorbeeld af van het de leeftijd, de zuinigheid van de auto of van de provincie. Het is dus belangrijk om op voorhand te berekenen hoeveel wegebelasting jij over jouw auto moet betalen zodat je een indicatie hebt van het bedrag dat de belastingdienst gaat innen. In dit artikel leggen we je uit welke factoren invloed hebben op het berekenen van de wegenbelasting.

Wegenbelasting wordt door de belastingdienst ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd. De naam wegenbelasting is eigenlijk in de volksmond ontstaan. Vroeger werd namelijk het wegdekonderhoud betaald van deze belasting. Tegenwoordig wordt deze belasting niet meer alleen voor onderhoud van de wegen gebruikt, maar ook voor andere algemene zaken. De afkorting mrb van motorrijtuigenbelasting wordt ook nog vaak gebruikt en kun je ook tegenkomen als je de wegenbelasting wil gaan berekenen.

Weten hoe veel wegenbelasting jij moet betalen over je nieuwe auto? Laat een van onze adviseurs contact met je opnemen zodat wij het voor je kunnen berekenen!
Neem contact met mij op >>

Vooral bij het aanschaffen van een nieuwe auto is het geen overbodige luxe om op voorhand te berekenen hoe hoog het bedrag aan wegenbelasting gaat zijn. Een nieuwe auto brengt namelijk genoeg kosten met zich mee en daarom is het slim om ervoor te zorgen dat je niet te veel wegenbelasting hoeft te betalen. De hoogte van het bedrag hangt af van het type voertuig, het type brandstof, de leeftijd, de provincie en het doeleinde (zakelijk of privé). Hieronder staat per onderdeel uitgelegd op wat voor manier deze invloed heeft op de hoogte van de wegenbelasting:

Type voertuig

Er zijn veel verschillende type voertuigen zoals auto’s, busjes, vrachtwagens of scooters. Elk type voertuig maakt op een andere manier gebruik van de wegen in Nederland en daarom betaal je per voertuig ook een ander bedrag aan wegenbelasting. Een scooter belast het wegdek namelijk minder dan een vrachtwagen omdat deze minder weegt. Bij berekening wordt dan ook vooral gekeken naar het gewicht van het voertuig omdat dit bepaalt hoeveel schade er aangebracht wordt aan het wegdek.

Type brandstof

De hoogte van de wegenbelasting verschilt voor een diesel- of benzineauto. Voor een elektrische auto hoef je geen wegenbelasting te betalen. Dit komt omdat de overheid het gebruik van elektrische auto’s wil bevorderen. Je kunt jaarlijks dus veel geld besparen door te kiezen voor elektrisch rijden.

De leeftijd

Oudere auto’s van bijvoorbeeld 25 jaar of ouder hoeven geen wegenbelasting meer te betalen. Het is daarom van belang om te weten hoe oud de auto is.

De provincie

Provincies mogen zelf de hoogte van het belastinggeld bepalen. Daarom kan de hoogte van de wegenbelasting dus per provincie verschillen.

Lees hier meer over de verschillen tussen een geel en grijs kenteken.

Het doeleinde

Dit is om te controleren of een auto privé of zakelijk gebruikt wordt. Auto’s met een grijs kenteken hoeven namelijk minder belasting te betalen.

Het is dus belangrijk dat je de wegenbelasting berekent voordat je een nieuwe auto aanschaft. Wil je advies over welke auto belastingtechnisch het voordeligst voor jou is? Laat dan hier je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!