Op deze manier kun jij gemakkelijk je benzinekosten berekenen

Categorie:

Het is je vast niet ontgaan dat de benzineprijzen dit jaar weer omhoog zijn gegaan. Daarom is het handig om af en toe voor een autorit te berekenen hoeveel je kwijt gaat zijn. Door je benzinekosten te berekenen krijg je meer inzicht in je brandstofkosten.

Stap 1. Bereken je gemiddeld verbruik

De eerste stap die je zet bij het berekenen van je benzinekosten, is het uitrekenen hoeveel je ongeveer verbruikt. Begin met het tanken van je auto of ander voertuig. Het is belangrijk dat je een volle tank hebt, zodat je daarna kan kijken hoeveel je verbruikt. Als je hebt getankt, kijk je wat de kilometerstand (1e keer) is van je auto. Noteer deze en stap daarna de auto in om een stuk te gaan rijden. Je kunt gewoon naar je werk, school of een ander doel rijden. Zo verbruik je niet onnodig benzine. Wanneer de tank leeg of bijna leeg is, ga je nog eens tanken. Je noteert hierna opnieuw de kilometerstand (2e keer) en nu ook hoeveel liter (=aantal liters 2e keer) je hebt getankt. Nu komt het rekensommetje:

Kilometerstand 2e keer – kilometerstand 1e keer = aantal gereden kilometers
Aantal gereden kilometers / aantal liters 2e keer = gemiddeld verbruik

Stap 2. Weet wat de benzineprijzen zijn per liter

Wanneer je weet hoeveel je gemiddeld verbruikt aan benzine, ga je na wat de benzineprijs is per kilometer. Benzinestations mogen zelf bepalen wat voor prijs ze hanteren. Langs de snelweg zijn de prijzen hoger dan wanneer je tankt bij een benzinestation in de wijk of een dorp. Ook de prijzen van onbemande bezinstations zijn lager. De prijzen worden dus bepaald aan de hand van de ligging en het personeel. Er is daarom niet één vaste prijs. Je zult een inschatting moeten maken. Je kunt ervan uitgaan dat de prijs per kilometer van benzine rond de €1,96 zit. Houdt er dus rekening mee dat het bij sommige benzinestations wat kan afwijken.

Stap 3. Bepaal de afstand van je autorit

Bedenk nu hoeveel kilometer de afstand van je autorit gaat zijn waarover je de benzinekosten wilt berekenen. Het is natuurlijk handig om van te voren te bedenken over welke autorit je graag de kosten wilt weten. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een routeplanner gebruiken.

Stap 4. Bereken je benzinekosten

Nu je weet hoeveel je gemiddeld verbruikt aan benzine, wat de prijs per kilometer is en hoeveel kilometer de afstand van je autorit is, kun je beginnen met je benzinekosten te berekenen. Je begint met de afstand van je autorit te delen door het gemiddeld verbruik. Dan weet je de hoeveelheid aan liters dat je gaat verbruiken tijdens deze rit. Deze uitkomst vermenigvuldig je met de benzineprijs per kilometer en dan heb je je benzinekosten berekent.

Voorbeeld:
Je rijdt van Tilburg naar Amsterdam. Dat is ongeveer 115 km. Je benzineverbruik is bijvoorbeeld 1 op 12. De prijs per liter is €1,96.
115 / 12 = 9,6 liter ongeveer
9,6 x 1,96 = €18,78
Dus dan zijn de benzinekosten €18,78

Volg deze stappen en je kunt elke keer gemakkelijk je benzinekosten berekenen voor je autorit.

Hulp nodig? Stuur een Whatsappje!

Schrik je nu van de benzinekosten en wil je actie ondernemen om je kosten te verlagen? Lees dan het artikel over een hoe je een LPG tank installeert. LPG is een brandstof die ongeveer de helft goedkoper is dan benzine. Daarnaast is het ook een brandstof die het milieu het minste belast. Zo heb jij minder brandstofkosten en ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu.