Wil jij een bedrijfsbus leasen om hier zowel zakelijk als privé mee te kunnen rijden? Dan moet je er rekening mee houden dat je de bijtelling moet berekenen. Ook als de bedrijfsbus op naam van je onderneming staat en deze een grijs kenteken heeft. Begint het bij jou nu te duizelen van het vakjargon? Begrijpelijk, maar wij helpen je graag verder en vertellen je alles over bijtelling van een bedrijfswagen met grijs kenteken. Ontdek alles over het leasen van een bedrijfswagen met een grijs kenteken. Voordat we dieper ingaan op de bijtelling, bespreken we eerst wat een grijs kenteken nou precies is. Dit is in tegenstelling tot wat je in eerste instantie zou verwachten namelijk geen grijs, maar gewoon een geel kenteken.
Snel en gratis geholpen worden aan een auto, bus of bedrijfswagen? Laat ons jou vrijblijvend adviseren en rijd jouw droomauto spotgoedkoop.
Een grijs kenteken: de voordelen en de voorwaarden
Als ondernemer doe je er goed aan om niet voor een geel, maar om voor een grijs kenteken te kiezen. Je kunt dit doen als jouw nieuwe bedrijfswagen door de Belastingdienst wordt aangemerkt als bestelbus. Dit is bij de meeste bedrijfswagens die een laadruimte voor materialen en niet voor personen hebben, het geval.
Kijk maar eens om je heen als je op de weg zit. De bedrijfswagens waarbij het kenteken begint met een B of een V zijn bedrijfswagens met een grijs kenteken. Je komt ook in aanmerking voor dit grijze kenteken als je gaat voor een lease auto.
Financial lease en bijtelling
Je hebt jouw droomwagen gevonden en besluit te kiezen voor financial lease. Slim, want zo hoef je niet in één keer veel geld te lappen en profiteer je ook nog van superveel voordelen. Maar hoe zit het met de bijtelling van je lease auto? Profiteer je daar ook gewoon van als je leaset? Jazeker! Er zit geen verschil in je bijtelling als je leaset. Fijn hé?
De voordelen
Je zult je nu vast afvragen waarom dit type wagen zo voordelig is voor ondernemers. Wat zijn met andere woorden de voordelen van een lease auto met grijs kenteken?
1. Belasting over Personenauto’s en Motorvoertuigen
In de eerste plaats is dit het feit dat je geen BPM hoeft te betalen over je wagen. BPM is de belasting die je over Personenauto’s en Motorvoertuigen moet betalen. Hoeveel BPM je moet betalen wordt bepaald op basis van de CO2-uitstoot of de netto catalogusprijs van je bedrijfswagen. Je begrijpt dat deze hierdoor flink op kan lopen. Rijd je echter met een grijs kenteken en staat deze op de zaak, dan hoef je deze BPM niet te betalen.
2. Motorrijtuigenbelasting of wegenbelasting
Een ander voordeel van een grijs kenteken is dat je minder wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) hoeft te betalen. In Nederland is het zo geregeld dat iedereen die een auto op zijn of haar naam heeft staan wegenbelasting moet betalen.
Hoeveel dit is, wordt bepaald op basis van het type wagen, de brandstof die de wagen verbruikt, het gewicht van de wagen, hoe milieubewust de auto is en de standplaats van de wagen. In de ene provincie betaal je meer dan in een andere provincie.
Ben je ondernemer en rijd je een lease auto met een grijs kenteken, dan val je binnen een speciale categorie. Je hoeft hierdoor minder wegenbelasting te betalen dan wanneer je met een geel kenteken zou rijden.
De voorwaarden
Helaas kan niet iedereen profiteren van deze voordelen. Je moet, ook als ondernemer, aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moeten je BTW-nummer én de leasewagen op naam van dezelfde persoon staan en moet deze persoon ondernemer zijn.
Ook moet je het doel hebben om minstens vijf jaar met je bedrijfswagen te rijden. De Belastingdienst controleert namelijk vijf aaneengesloten jaren of jij aan de voorwaarden voldoet. Is dit niet het geval, bijvoorbeeld omdat je de bedrijfswagen verkocht hebt, dan mag je ook niet van de voordelen profiteren. Je kunt in dit geval verwachten dat je een naheffing krijgt wat betreft de BPM en wegenbelasting.
Lees ook
Je bedrijfswagen moet overigens ook aan enkele voorwaarden voldoen. De wagen mag, inclusief lading, bijvoorbeeld niet zwaarder zijn dan 3.500 kilo. Daarnaast moet de laadruimte over het hele oppervlak voorzien zijn van een vaste, vlakke vloer en mogen er geen zitplaatsen in deze ruimte zitten. De afmetingen van de laadruimte moeten daarnaast binnen de grenzen vallen die de Belastingdienst heeft gesteld. Wat deze grenzen zijn, lees je hier. Houdt hier rekening mee bij het aanschaffen van een lease auto.
Een laatste voorwaarde is dat minstens 10% van de kilometers die je jaarlijks aflegt voor zakelijke doeleinden is. Over de kilometers die je niet zakelijk, maar privé rijdt met je bedrijfswagen moet je bijtelling berekenen.
De voorwaarden
-
- Ondernemer zijn
- Vijf jaar met de bedrijfswagen rijden
- Bedrijfswagen mag niet zwaarder zijn dan 3.500 kilo
- Vaste, vlakke vloer in de bus
- Geen zitplaatsen in de laadruimte
- Minstens 10% van de gereden kilometers moet voor zakelijke doeleinden zijn
Is de bijtelling voor- of nadelig voor jou als ondernemer?
Om antwoord te kunnen geven op deze vraag, is het nodig om eerst precies te weten wat bijtelling is. Als je als ondernemer, werkgever of werknemer privé een bedrijfswagen leaset en rijdt, moet je hier bijtelling over berekenen. Hoeveel je betaalt, is afhankelijk van de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot van je wagen.
Elektrische bedrijfswagen leasen
Financial of operational lease jij in 2019 nog een elektrische bedrijfsbus, dan tel je voor een periode van 60 maanden 4% van de cataloguswaarde van je wagen op bij je inkomsten. Hier betaal je vervolgens je inkomstenbelasting over. Stoot jouw wagen meer CO2 uit dan die 0 gram per kilometer, dan tel je een bedrag dat gelijk staat aan 22% van de cataloguswaarde aan bijtelling op bij je inkomsten. Ook hier betaal je vervolgens inkomstenbelasting over.
Let op: Bovenstaande percentages gelden voor wagens die in 2019 op naam worden gezet of voor eigenaren van een wagen die na 60 maanden volgens de nieuwe regels moeten betalen. Ga jij in 2020 pas een bedrijfswagen leasen dan kunnen er andere percentages of normen gelden.
Op basis van bovenstaande gegevens kunnen we dus wel stellen dat bijtelling niet in jouw voordeel werkt.
Bijtelling van een bedrijfswagen met grijs kenteken: zo kom je er onderuit
Als het even kan, tel je natuurlijk liever geen bijtelling over je bedrijfswagen met grijs kenteken op bij je inkomen. Dit is in twee situaties mogelijk.
Privé is privé, zakelijk is zakelijk
Je hoeft alleen inkomstenbelasting over de bijtelling te betalen als je privé rijdt met een zakelijke wagen. Rijd je hier puur en alleen zakelijk mee, dan hoef je dus ook geen rekening te houden met bijtelling. Je kunt in dit geval een ‘verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ indienen bij de Belastingdienst. Je geeft hiermee aan dat je géén privé kilometers rijdt met je bedrijfswagen. De bijtelling van een bedrijfswagen met grijs kenteken komt bij acceptatie van deze verklaring te vervallen.
Wel is het in dit geval belangrijk dat je, indien je gecontroleerd wordt, aan kunt tonen dat je niet privé met je lease auto hebt gereden. Heb jij dus een klus op een ongebruikelijk tijdstip, zorg dan dat je dit aan kunt tonen, bijvoorbeeld met facturen. Kun je dit niet? Dan word je verplicht om bijtelling te berekenen en hier inkomstenbelasting over te betalen. Je kunt zelfs een boete krijgen, omdat je je rijgedrag niet kunt verantwoorden.
Onder de grens
Wil je wel privé rijden met je bedrijfswagen maar geen bijtelling berekenen? Dan is er nog een andere mogelijkheid om onder de bijtelling van een bedrijfswagen met grijs kenteken uit te komen. Rijd je per jaar namelijk minder dan 500 kilometer privé met je zakelijke wagen, dan hoef je ook geen rekening te houden met bijtelling. Hierbij is het wederom belangrijk dat je precies aan kunt tonen wanneer en hoeveel je privé hebt gereden. Je moet dus een rittenadministratie bijhouden van alle ritten die je maakt met je lease auto.
Rittenadministratie
Hierbij houd je precies bij wanneer je hoeveel kilometer hebt gereden en waar naartoe. Dit kun je met pen en papier doen, maar er zijn ook handige apps die je hierbij kunnen helpen. Meer weten? Ontdek het in deze blog.
Heb je niet het hele jaar de beschikking over je bedrijfswagen, bijvoorbeeld omdat je hem halverwege het jaar pas hebt aangeschaft of omdat je hem midden in het jaar in moet leveren?
Ook dan kun je nog steeds gebruik maken van deze regeling. Het aantal kilometers dat je in de periode dat je de wagen had wordt bepaald en vervolgens wordt dit doorberekend tot wat je (bij hetzelfde rijgedrag) in één jaar zou rijden. Is dit meer dan 500 kilometer dan moet je inkomstenbelasting betalen over de bijtelling van een bedrijfswagen met grijs kenteken. Is het minder dan 500 kilometer, dan hoef je de bijtelling niet bij je inkomen op te tellen en dan hoef je hier ook geen inkomstenbelasting over te betalen.
Een voorbeeld
Je leasecontract start op 1 november 2019. In de twee laatste maanden van 2019 rijd jij 100 privékilometers met je bedrijfswagen. Als je dit omrekent naar een volledig kalenderjaar rijd je theoretisch dus 6×100 = 600 privékilometers. Dit is meer dan de maximale 500 kilometer. Je zult de bijtelling dus bij je inkomen op moeten tellen om hier inkomstenbelasting over te betalen.
Rijd je in die twee maanden slechts 50 kilometer voor privédoeleinden dan is dit omgerekend voor een kalenderjaar 6×50 = 300 kilometer. In dit geval hoef je geen bijtelling te berekenen.
Samenvattend
Zoals je hebt kunnen lezen, komt het bij het betalen van de bijtelling van een bedrijfswagen met grijs kenteken neer op de vraag of jij al dan niet privé wilt rijden met je bedrijfsbus.
Niet privé rijden?
Wordt er nooit privé met je zakelijke wagen gereden dan kun je een verklaring uitsluitend zakelijk gebruik aanvragen en word je vrijgesteld van het betalen van inkomstenbelasting over de bijtelling van een bedrijfswagen met grijs kenteken. Hierbij is het wel belangrijk dat je bij een eventuele controle aan kunt tonen waarom je bepaalde kilometers hebt gemaakt.
Wel privé rijden?
Rijd je wel privé met je bedrijfswagen, maar is dit jaarlijks niet meer dan 500 kilometer? Ook dan hoef je geen bijtelling van een bedrijfswagen met grijs kenteken te berekenen.
Rijd je wel meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden met je bedrijfsbus, dan moet je bijtelling berekenen. Hoe hoog deze bijtelling is, is afhankelijk van de hoeveelheid CO2 die je bedrijfsbus uitstoot. Afhankelijk van deze uitstoot tel je een percentage van de cataloguswaarde van je bedrijfsbus op bij je inkomen. Over je inkomsten én de bijgetelde bijtelling betaal je vervolgens inkomstenbelasting.
Elektrische auto leasen?
Het leasen van een elektrische auto wordt steeds populairder. Ben je benieuwd van welke voordelen jij gebruik kan maken met financial lease van je elektrische bedrijfsauto? Klik hier om alles te weten te komen over elektrisch rijden!
Heb jij een bedrijfswagen op het oog die je graag zou willen leasen volgens financial lease voorwaarden? Of wil je meer weten over de optie om privé te rijden met een zakelijke wagen?