Fiscale voordelen en bijtelling, hoe zit dat?

header-article
Wij krijgen vaak de vraag hoe het precies zit met de bijtelling en fiscale voordelen. Er is in de loop der jaren namelijk het een en ander veranderd. Voordelen en minder betalen, wie wil dat nou niet? In dit artikel leggen onze specialisten uit hoe het precies zit.

Bijtelling is in feite een bedrag per maand dat je betaald voor je voertuig. Hoe duurder de auto, hoe meer je moet betalen. Sinds de komst van elektrische auto’s en plug-in hybrides is er een hoop veranderd in bijtelling en fiscale voordelen. Ook heb je nog de youngtimer regeling, maar daar doen wij niet zoveel mee. Dit komt omdat als je een auto leaset deze maximaal tien jaar oud mag zijn. De aankoop begeleiding kunnen wij wel doen bij een oldtimer of youngtimer. Maar laten we terug gaan naar de bijtelling, hieronder een overzicht.

Auto’s op benzine en diesel

Hierin verandert er weinig en is dit eigenlijk al jaren hetzelfde. Voor auto’s op brandstof betaal je 22% bijtelling.

Plug-in hybride auto’s

Voorheen had je een bijtellingsvoordeel als je een plug-in hybride reed. Nu hebben ook auto’s die plug-in hybride zijn een bijtelling van 22%. Maar, als je als particulier een plug-in koopt, krijg je 50% korting op de wegenbelasting. Dus bijvoorbeeld, een Volkswagen Golf is in de wegenbelasting stukken duurder van de Volkswagen Golf GTE. Ook zijn er extreem veel occasions die plug-in hybride zijn, dus het kan erg interessant zijn om deze te leasen. Denk aan: Volvo V60 T6, Volkswagen Passat GTE, Volvo XC90 T8, Audi A3 E-Tron, BMW 330E, Mercedes-Benz C350E en ga zo nog maar even door.

Volledig elektrische auto’s

Ook voor de elektrische auto’s is er door de jaren heen een hoop veranderd. Er is een tijd geweest dat je 0% bijtelling betaalde, maar dat is (helaas) niet meer zo. In 2021 is de bijtelling van 8 naar 12% gegaan, hier zitten wel wat haken en ogen aan. Elektrische auto’s tot 40.000 euro hebben een bijtelling van 12%. Auto’s die hoger dan dat bedrag kosten hebben de volle 22% bijtelling. Verder hebben elektrische auto’s nog fiscale voordelen: je betaald geen wegenbelasting en geen BPM. Nu is er nog een ander voordeel als je een elektrisch voertuig particulier koopt. Bij een nieuwe krijg je een subsidie van 4000 euro en bij een occasion is dit 2000 euro. Hierdoor stimuleert de overheid om over te stappen op elektrisch rijden.
Nieuwe call-to-action

Fiscale voordelen zakelijk leasen

Als je zakelijk gaat leasen kun jij als ondernemer fiscale voordelen hebben. Dit kan financial of operationele lease zijn. Dit is natuurlijk super handig, want de overheid stimuleert dit. Maar welke zijn dit precies?

  • Als je een zakelijk leasing aan gaat hoef je dus niet in een keer de auto of bus te betalen, je betaald maandelijks een bepaald bedrag. Hierdoor heb je meer financieel ruimte.
  • Bij financial lease moet je de BTW aanbetalen, maar deze kan je terug krijgen. Dus dit scheelt ook weer 22%.
  • Afschrijvingskosten en rente zijn aftrekbaar bij financial lease.
  • Bij financial lease ben je eigenaar van de auto, bij operationele lease niet.
  • Bij operationele lease heb je een handig overzicht in je kosten. Dit omdat je een vast bedrag betaald waar alle kosten, behalve brandstof of laden, inzitten.
  • Je bent geen eigenaar van de auto of bus bij operationele lease, je bent huurder.

Genoeg redenen om zakelijk financial of operational te gaan leasen. Onze experts van Hellocars kunnen jou hier alles over vertellen en jou adviseren hierover.

Stap over op leasen

Wil jij ook van alle gemakken voorzien zijn? Dan kunnen wij jou volledig ontzorgen met een financial lease of operationele lease. Wij hebben alleen wat gegevens van jou nodig, het gewenste voertuig en wij doen de rest. En dit natuurlijk voor het allerscherpste tarief! Wist je dat we ook nog steeds de speciale maand aanbiedingen hebben? Neem contact op met een van onze specialisten en zij hebben antwoord op al jouw vragen en kunnen jou ontzorgen in jouw behoeftes.

Hulp nodig? Stuur een Whatsappje!