Zelf Je Bus Betimmeren: Wat Zijn De Regels Bij Leasen? (+10 Tips)

Jouw robuuste vierwieler gebruik je niet alleen om van klus naar klus te rijden. Ook vervoert hij al jouw materialen en spullen. Om dit zo efficiënt mogelijk te doen, kun je je bestelbus inrichten en zo omtoveren tot een handige klusbus. Door zelf je bus te betimmeren ben je goedkoper uit en heb je een inrichting speciaal voor jouw specifieke werkzaamheden. Maar mag dit eigenlijk wel als je een bedrijfswagen leaset?

Download het gratis e-boek

Bel mij voor meer uitleg!

 

Zelf je bus betimmeren en leasen: is dit een goede combinatie?

Bedrijfsbussen voor lease

Een bedrijfsbus leasen is natuurlijk net iets anders dan een bedrijfsbus kopen. Vandaar dat jij je afvraagt of je zelf je bus mag betimmeren. Want als je leaset ben je niet direct volledig eigenaar van de wagen. Dit geldt zowel voor financial lease als voor operational lease.

Het verschil tussen financial lease en operational lease

Bij financial lease ben je direct economisch eigenaar van de wagen, maar word je pas juridisch eigenaar als je leasecontract afloopt en jij de wagen overneemt van de leasemaatschappij. Economisch eigenaar zijn betekent dat je verantwoordelijk bent voor alles: onderhoud, reparaties en de autoverzekering.

Als je voor je bus leasen voor operational lease kiest, ben je geen economisch eigenaar én geen juridisch eigenaar. Dat betekent dat je nergens verantwoordelijk bent. Dat is de leasemaatschappij. Dat betekent ook dat als je de leasebus na de looptijd weer inlevert bij de leasemaatschappij, dat de auto niet beschadigd mag zijn.

Zelf betimmeren: financial lease vs. operational lease

Zelf je bedrijfsbus inrichten mag bij het leasen van een bedrijfsbus. Bij financial lease is dit zelfs helemaal geen probleem. Maar omdat je bij operational lease te maken hebt met eigendommen van anderen, is het verstandig om voorzichtig om te gaan met het aanbrengen van betimmering. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw betimmering niet voor (grote) schade zorgt en dat deze altijd verwijderd kan worden.

Tip: Om zeker te weten of je zelf je bus betimmeren mag volgens jouw leasecontract, is het verstandig om hier altijd naar te informeren. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen, nietwaar?

Download het gratis e-boek

Bel mij voor meer uitleg!

 

Zelf je bus betimmeren? Hier een aantal handige tips

Je bus zelf betimmeren is zowel in het geval van koop als in het geval van financial lease geen enkel probleem. Maar hoe kun je je bestelbus inrichten het beste aanpakken? Om je op weg te helpen, hebben we een tiental tips verzameld voor het betimmeren van je bus. Voor de buitenkant en de binnenkant van jouw bedrijfswagen.

 

Tip 1: Maak een wensenlijst

Vinkje en kruis

Voordat je te enthousiast aan de slag gaat met hout of andere materialen (zie tip 4) is het verstandig om eerst goed na te denken over wat je precies wilt en nodig hebt. Je kunt met andere woorden dus een wensenlijstje maken zo weet je precies wat je nodig hebt om je bestelbus in te richten.

Hier schrijf je op welke gereedschappen je sowieso in je bus op wilt bergen. Ook kun je noteren welke materialen je meestal nodig hebt en dus in de laadruimte van je bus kwijt moet kunnen.

Schrijf tot slot al je ideeën op wat betreft de manier van opbergen. Gaat je voorkeur bijvoorbeeld uit naar schappen of heb je toch liever lades? En hoe zorg je ervoor dat de materialen tijdens het rijden op hun plek blijven liggen? Eigenlijk ga je de bestelbus al in je hoofd inrichten.

Tip 2: Meten

Je kunt met het zelf betimmeren van je bus flink uitpakken. Als je het zelf kunt maken, is eigenlijk niets te gek. Tenminste, zolang het in de laadruimte van je lease bus past.

Om precies te weten wat je mogelijkheden zijn voor betimmering, is het zaak om de laadruimte van je bus goed op te meten. Meet zowel in de lengte als in de breedte en vergeet ook de hoogte niet. Eventuele ruimte die je kwijt bent aan obstakels, bijvoorbeeld boven de wielen, kun je ook opmeten.

Je brengt op deze manier de hele laadruimte in kaart en weet precies welke ruimte je kunt gebruiken om je bestelbus in te richten. Geen verrassingen voor jou!

Tip 3: Teken je ontwerp eerst uit

Potloden en gum

Als je wensenlijst helemaal klaar is en je tot op de millimeter nauwkeurig weet hoe groot de laadruimte van je bus is, kun je gaan bedenken hoe je je wensen en behoeften moet vertalen naar een logische inrichting. Welke spullen zet je waar neer? En op welke manier doe je dat?

Het uitwerken van je ideeën kun je het best doen door op papier verschillende schetsen te maken. Zo krijg je een goed beeld van hoe het er uiteindelijk uit kan gaan zien. En blijkt een ontwerp toch niet helemaal te werken, dan kun je de schets eenvoudig weggooien en opnieuw beginnen. Pas als je echt tevreden bent met het ontwerp ga je aan de slag met je bestelbus inrichten.

Heb je geen idee hoe jouw droombus eruit ziet? Doe hier inspiratie op en ontdek 12 treffende voorbeelden van slimme en efficiënte businrichtingen.

Tip 4: Hout of aluminium

Als je ontwerp klaar is, wordt het de hoogste tijd om aan de slag te gaan. Zelf je bus betimmeren kan met verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan hout of aan aluminium.

Welk materiaal je kiest is afhankelijk van je wensen. Aluminium ziet er strak en professioneel uit, maar hout is beter te bewerken. Zeker als je kiest voor multiplex dat bestaat uit verschillende lagen houtfineer, kun je werkelijk alle kanten op.

Let bij je keuze wat betreft materiaal overigens wel op dat je niet voor een te zwaar product kiest. We vertellen hier meer over bij tip 6. Houd er ook rekening mee dat als je ervoor kiest om je bus te leasen, dat de inbouw er ook weer uit gehaald kan worden.

 

Tip 5: Zorg voor bescherming als deze nog niet in je leasebus zit

betimmering bus
(Bron)

Als je de optie bus leasen kiest, dan is extra bescherming niet onverstandig. We hebben je al verteld dat je er vooral bij operational lease rekening mee moet houden dat je te maken hebt met goederen van iemand anders. Het is daarom verstandig om bescherming aan te brengen voordat je begint met zelf je bus betimmeren. Zeker als deze bescherming niet standaard is aangebracht, kan het geen kwaad om dit zelf te doen.

Vormen van bescherming zijn een stevige, rechte ondervloer en extra betimmering tegen de zijwanden van je bus.

Download het gratis e-boek

Bel mij voor meer uitleg!

Tip 6: Houd het licht

We vertelden je bij tip 4 al dat het belangrijk is om alleen gebruik te maken van lichte materialen. De reden hiervoor is dat je bij het zelf inrichten van je bus rekening moet houden met het laadvermogen en het brandstofverbruik van je wagen.

Met het laadvermogen wordt aangegeven hoeveel bagage of lading je veilig mee kunt nemen. Laad je meer in, dan zakt je auto mogelijk ver door en wordt rijden gevaarlijk. Daarnaast geldt dat een zwaarder beladen wagen meer brandstof verbruikt. Hoe zwaarder je wagen, hoe meer geld jij dus kwijt bent aan brandstof. Allemaal dingen waar je rekening mee wil houden bij je bestelbus inrichten.

Licht of zwaar?

Hoewel je de betimmering van je laadruimte misschien niet als lading ziet, rekenen we dit wel tot de lading. Hoe zwaarder je betimmering, hoe minder andere materialen je dus mee kunt nemen. Kies je juist voor lichte materialen als het aankomt op de betimmering van je bus, dan houd je een groter gewicht over dat je kunt vullen met materialen en gereedschappen.

Lees ook

Tip 7: Ook buiten zijn mogelijkheden

Imperiaal

Zelf je bus betimmeren kan op meer manieren dan alleen de laadruimte voorzien van extra kasten en schappen. Je kunt namelijk ook buiten het een en ander ombouwen. Niet met hout, maar met andere materialen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een imperiaal of van dakdragers? Handig als je lange latten, PVC-buizen of andere lange materialen, die eigenlijk niet in de laadruimte passen, moet vervoeren.

Vooral een imperiaal lijkt erg geschikt voor een bedrijfsbus. In tegenstelling tot dakdragers bestaat deze niet alleen uit horizontale stangen, maar ook uit verticale. Daarnaast heeft een imperiaal opstaande randen, waardoor je materialen veiliger liggen.

Tip 8: Buiten maar toch droog

Met een imperiaal ben je er overigens nog niet. Als je wilt, kun je deze namelijk uitbreiden met speciale opbergkokers voor je bus. Dit zijn ronde kokers die je aan de binnenkant van de opstaande wanden van je imperiaal kunt bevestigen. Doordat je de koker aan beide kanten dicht kunt maken en op slot kunt doen, liggen je materialen niet alleen veilig, maar ook droog. Door out of the box te denken bij je bestelbus inrichten, kom je een stuk verder dan je had verwacht.

Een prettig idee, zeker als je niet al je spullen direct nodig hebt en dus nog even op je bedrijfsbus moet laten liggen. Je hoeft nu niet constant op je hoede te zijn dat iemand er met jouw spullen vandoor gaat, waardoor je je volledig op je klus kunt concentreren. Het is sowieso slim om je bedrijfsbus goed te beveiligen.

Tip 9: Een ladder naar het dak

Deurtrap
(Bron)

Het bevestigen van een imperiaal is leuk, maar als je een bestelbus zoals de Volkswagen Transporter of de Opel Vivaro hebt, kun je hier niet zo één, twee, drie bij. Je bus is namelijk veel te hoog.

Gelukkig biedt zelf je bus betimmeren ook hier uitkomst. Je kunt namelijk een speciale deurladder bevestigen aan een van de achterdeuren. Het dak is hierdoor beter te bereiken. Bij een iets lagere bedrijfsbus hoeft het niet noodzakelijk te zijn om naast een imperiaal ook een deurladder te bevestigen. Vind je dit echter prettig, dan kan het natuurlijk altijd. Ook bij een bus leasen blijven tip 7, 8 en 9 zeker een optie. Overleg dit van tevoren natuurlijk wel goed.

Tip 10: Huur een expert in

Zelf je bus betimmeren is een leuk idee, maar wat als jouw kennis op andere gebieden ligt? Of wat als je eigenlijk helemaal geen tijd hebt om hier dagen aan te werken? In dat geval kan je je bus laten betimmeren door een expert. Er zijn verschillende bedrijven die de betimmering voor bedrijfsbussen op maat maken en installeren. Zo kan je alsnog je bestelbus inrichten precies op de manier als je voor ogen hebt.

Door hen precies te vertellen wat je wilt en eventueel een aantal schetsen te laten zien, krijg jij wat je wilt zonder dat je zelf aan de slag hoeft. Ook wel eens prettig!

Lease jouw droomwagen en betimmer ‘m

Als je handig en ondernemend bent, is zelf je bus betimmeren een leuke manier om je wagen te personaliseren en in te richten. En hoe ideaal is het dat dit ook kan als je jouw bedrijfswagen leaset? Ontdek welke bus perfect bij jou past. Of vraag het onze experts. Zij staan te popelen om jouw droomauto te vinden.

 

Elektrische bedrijfsbus leasen

Met Het leasen van een elektrische auto wordt steeds populairder. Ben je benieuwd van welke voordelen jij gebruik kan maken met financial lease van je elektrische bedrijfsauto? Klik hier om alles te weten te komen over elektrisch rijden!

Bel, mail of Whatsapp ons