Waarschijnlijk heb je in je bedrijfsbussen veel waardevolle spullen liggen. Niet alleen tijdens een klus, maar ook als je bus thuis voor de deur staat. Je hebt immers geen zin om elke dag al je gereedschap in- en uit te laden. Begrijpelijk.
Toch is dit ook een risico. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er gereedschap uit de laadruimte van een bedrijfsbus wordt gejat. Of zelfs dat de hele bus wordt gestolen! Dit wil je natuurlijk kosten wat het kost voorkomen. Want: zonder bus geen werk. En zonder werk geen inkomen.
Om te zorgen dat jouw spullen veilig in je bus liggen en je bus zelf ook niet snel meegenomen wordt, kun je maar beter je bedrijfsbus beveiligen. En goed ook!
In dit artikel geven we je wat tips over hoe je bedrijfsbussen kan beveiligen, zodat jij straks met een gerust hart je bus alleen kunt laten.
Preventietips
Allereerst zijn er natuurlijk een aantal dingen die je kunt doen om de kans op diefstal van bedrijfsbussen zo klein mogelijk te maken. Het zijn maar kleine dingetjes en sommige zullen misschien heel logisch klinken. Toch willen we ze even benoemen.
- Parkeer op een afgesloten terrein of parkeerplaats. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om je bedrijfsbus op een afgesloten terrein te parkeren. Maar indien de mogelijkheid er is, parkeer je bus dan zoveel mogelijk op een afgesloten terrein of bijvoorbeeld een bewaakte parkeergarage. Voelt toch nét even iets veiliger dan je bus gewoon op straat parkeren.
- Haal altijd de sleutel uit de auto en sluit ramen en deuren. Deze tip klinkt misschien overbodig. Maar we kennen het allemaal wel: je moet nog even snel iets pakken, dus laat je bus met draaiende motor staan en loop je snel even naar binnen. Dat ene moment kan genoeg zijn… Probeer daarom echt altijd de sleutel uit je bus te halen en ook ramen en deuren te sluiten wanneer je bij de bus weggaat.
- Autosleutel kwijt? Laat deze verwijderen uit je autocomputer. In een autosleutel zit een chip met een unieke code, die communiceert met de boordcomputer van je auto. Als de boordcomputer de code herkent, kan de auto worden geopend, afgesloten en gestart. Als je een autosleutel kwijt bent kan de dealer de code van deze sleutel uit de boordcomputer halen, zodat de sleutel onbruikbaar wordt.
- Laat je autosleutels nooit onbeheerd achter. Stel je voor: je gaat ergens onderweg even wat eten. Je autosleutels zitten in je jaszak en je jas hang je over je stoel in het wegrestaurant. Als je even naar het toilet gaat, neem je je jas natuurlijk niet mee. En dus kan iedereen je autosleutel pakken… Het is daarom beter om je autosleutel bijvoorbeeld in je broekzak te stoppen, zodat je hem continu bij je hebt.
Bedrijfsbus beveiligen
Met de preventietips alleen zijn we er natuurlijk nog niet. Met veel waardevolle spullen in je laadruimte, is je bedrijfsbus beveiligen tegen inbraak en diefstal dan ook erg belangrijk. Je wil natuurlijk niet dat jouw spullen of zelfs je hele bus gestolen worden. Nu denk je misschien: ‘Er zit toch een slot op mijn bus?’. En dat klopt ook. Naast dat standaardslot zit er op veel bussen ook nog een alarm. Een voorbeeld hiervan is een alarm klasse 3. Dit staat ook bekende als een alarm met hellingshoekdetectie. Het alarm klasse 3 werkt doordat het veranderingen in de hoek van de auto detecteert in vergelijking met de ondergrond. Het gebruiken van een alarm klasse 3 is een goede manier om bij te dragen aan de beveiliging van je bedrijfsbus. Je zou dus denken dat je bus goed beveiligd is, maar in de praktijk blijkt vaak dat dit niet voldoende is. Wil je meer informatie over alarm klasse 3? Neem dan contact op met Hellocars en wij helpen je graag.
We gaan daarom in dit artikel uitzoeken hoe jij je bedrijfsbus kunt beveiligen tegen inbraak en diefstal.
Deursloten
De standaard deursloten die op een bestelbus zitten zijn voor inbrekers vaak vrij gemakkelijk te forceren. Je kunt er daarom voor kiezen om extra deursloten te bevestigen op je voor-, achter- en eventueel zijdeur. Met zo’n extra slot, dat vaak erg sterk is, zijn je deuren in elk geval dubbel beveiligd tegen inbraak. Vaak schrikt zo’n extra slot inbrekers ook al af. Ze weten dat het openbreken van jouw bus een extra lastige klus wordt en haken daarom af.
Trekhaakslot
(Bron)
De achterdeuren van je bedrijfsbus beveiligen is erg belangrijk. De achterdeuren zijn namelijk erg kwetsbaar voor inbraak. Via deze deuren komt een inbreker namelijk zo bij jouw lading! En vaak zijn deze deuren ook nog eens niet de moeilijkste om open te breken.
Wil je je achterdeuren wel beveiligen, maar heb je eigenlijk geen zin om in je bus te gaan boren om een extra slot aan te brengen? Of wil je gewoon nóg een extra beveiliging op je bus zodat je je extra safe voelt? Dan is een trekhaakslot een goede optie. Zo’n slot voorkomt namelijk simpelweg dat je achterdeuren opengemaakt kunnen worden.
Zo’n trekhaakslot is een systeem dat je – zoals je vast al had verwacht – op je trekhaak plaatst. Hier aan vast zit een horizontale ijzeren balk, die ervoor zorgt dat het openen van je achterdeuren of -klep onmogelijk wordt. En als je zelf in je laadruimte moet zijn, dan haal je het slot er natuurlijk af.
Stuurslot
Een andere manier om bedrijfsbussen te beveiligen is door middel van een stuurslot. Een stuurslot maakt het onmogelijk om het stuur te draaien, waardoor het haast onmogelijk is om de bedrijfsbussen te besturen.
Slam lock
Loop jij op een dag ook wel honderd keer op en neer naar je bus om iets te pakken? Dan is de kans groot dat je weleens vergeten bent je bus op slot te doen. Of misschien had je er even geen zin in, omdat je toch zo weer terugkwam. Voor een inbraak is niet veel tijd nodig en het is daarom dan ook belangrijk om je bedrijfsbus altijd af te sluiten. In die vijf minuten dat jij ‘even’ iets aan het doen bent, kan een inbreker ‘even’ heel jouw bus leeghalen! En dat wil je natuurlijk voorkomen.
Een slam lock is daarom ideaal. En het is trouwens ook ideaal wanneer je niet de hele dag je bus open en dicht doet. Een slam lock is namelijk sowieso gewoon erg handig. ‘Wat is het dan?’, vraag je je wellicht af. Een slam lock is een systeem dat ervoor zorgt dat elke keer dat jij je bus dicht gooit, de deuren automatisch op slot gaan. Bij sommige extra deursloten zit al een slam lock ingebouwd. En anders kun je dit systeem ook los kopen.
Zo voorkom je dat jij vergeet je bus af te sluiten en een andere, ongenode gast zomaar binnen kan komen!
GPS systeem
Een extra beveiligingsmaatregel die je kunt treffen tegen diefstal is het installeren van een GPS-volgsysteem in je bedrijfsbus. Dit is een kastje dat onzichtbaar in je bedrijfsbus wordt gemonteerd. Wordt je bedrijfsbus gestolen, dan kun je via dit systeem heel handig zien waar jouw bus zich bevindt. En dat maakt de kans op het terugvinden van je bus vele malen groter.
Met veel van die GPS-systemen kun je ook heel gemakkelijk je rittenadministratie bijhouden. Twee vliegen in één klap dus.
Lees ook
Verzekering
Met alle bovenstaande tips & tricks over je bedrijfsbus beveiligen probeer je natuurlijk inbraak en diefstal zo veel mogelijk te voorkomen. Maar wat nou als er onverhoopt toch ingebroken wordt, of je hele bus wordt gestolen?
Dan is het belangrijk dat je jouw bedrijfsbus goed verzekerd hebt, zodat je kunt rekenen op (een gedeeltelijke) uitkering van de verzekeringsmaatschappij. Dat verzacht de pijn wellicht nog enigszins. Daarom vertellen we je nu kort waar je op moet letten bij het afsluiten van een verzekering voor je bedrijfsbus.
Kies de juiste dekking
Er zijn drie verschillende dekkingen waaruit je kunt kiezen bij het verzekeren van je bedrijfsbus:
- WA
- WA+
- Allrisk
De WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) is voor iedereen verplicht. Bezit je een auto of bedrijfsbus, dan moet je deze minimaal WA verzekeren. Bij een WA-verzekering wordt alle schade gedekt die jij met jouw bedrijfsbus toebrengt aan andere objecten of personen. Als je schade rijdt aan je eigen bus is dat dus niet verzekerd. Rijdt een andere bestuurder tegen jouw bus aan en ontstaat daardoor schade? Dan wordt dat dus vergoed vanuit de WA-verzekering van de andere bestuurder.
Een WA+-verzekering, ook wel beperkt casco-verzekering genoemd, is net wat uitgebreider dan de WA-verzekering. Bij een WA+-verzekering krijg je ook schade aan je eigen auto vergoed, mits je deze niet zelf hebt veroorzaakt. Dat wil dus zeggen dat als er bijvoorbeeld een sterretje in je ruit komt, dit wordt vergoed. Ook diefstal is bij dit dekkingstype verzekerd.
De meest uitgebreide verzekering is een Allrisk-, of volledig casco, verzekering. Bij dit dekkingstype is werkelijk alles verzekerd. Rijd je zelf tegen een paaltje aan? Dat wordt gewoon door de verzekering vergoed. En net als bij de WA+-verzekering is ook bij deze verzekering diefstal uiteraard gedekt.
Denk bij het afsluiten van je verzekering dus goed na welke dekking het beste bij jou past. Als je een bedrijfsbus gaat leasen, kan het zo zijn dat de leasemaatschappij je verplicht om de bus allrisk te verzekeren. Zeker als je een nieuwe bedrijfsbus hebt, is dat ook wel aan te raden.
Eigen vervoer-verzekering
Erg belangrijk voor ondernemers is de aanvullende eigen vervoer-verzekering. Jouw gereedschap en andere spullen die in je bestelauto liggen zijn namelijk niet meeverzekerd op je gewone autoverzekering. Dat wil zeggen dat als er wordt ingebroken en spullen worden meegenomen, je eigenlijk gewoon pech hebt. Dat wil je natuurlijk niet.
Daarom kun je kiezen voor een eigen vervoer-verzekering als aanvullende verzekering. Met deze verzekering is ook je lading verzekerd tegen diefstal. Vaak is je lading met deze verzekering ook verzekerd tegen eventuele schade die opgelopen wordt tijdens laden en lossen.
Beter voorkomen dan genezen…
Goed verzekerd zijn is belangrijk en natuurlijk geeft het ook een gerust gevoel dat je weet als er onverhoopt iets gebeurt, je daarvoor verzekerd bent. Maar uiteraard wil je liever voorkomen dan genezen. Met onze preventietips en de tips voor je bedrijfsbus beveiligen kom je hopelijk al een heel eind!
Heb jij nog tips voor je bedrijfsbus beveiligen?
Deel ze met ons in een reactie!
Elektrische auto leasen
Het leasen van een elektrische auto wordt steeds populairder. Ben je benieuwd van welke voordelen jij gebruik kan maken met financial lease van je elektrische bedrijfsauto? Klik hier om alles te weten te komen over elektrisch rijden!