Je Bedrijfsbus Kopen Of Leasen? Dit Is Alles Wat Jij Als Ondernemer Moet Weten

Categorie:
Bedrijfsbussen op een rij

Het afgelopen jaar heb je hard voor je nieuwe bedrijf gewerkt. Je ondernemershart maakt een sprongetje, want het bedrijf loopt en groeit zelfs! Superfijn natuurlijk, maar die oude bedrijfsbus is eigenlijk niet langer geschikt. Door de groei die je bedrijf doorgaat, kan hij de ontwikkelingen niet meer bijhouden. Eigenlijk is het tijd voor een nieuwe bedrijfsbus die mee kan met de groei. Maar wat kun je nu het best doen: je nieuwe bedrijfsbus kopen of leasen?

Om je te helpen bij het maken van de keuze die het best bij jouw bedrijf past, zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij. Zo zie je precies wat de plussen en minnen zijn van kopen en leasen. Op basis daarvan kun jij je keuze maken en de volgende stap met je bedrijf zetten.

Nieuwe call-to-action

De bedrijfsbus kopen of leasen?

Als het tijd is voor een nieuwe bedrijfsbus, is het goed om de verschillende opties eens naast elkaar te leggen. Voordat je dit echter kunt doen, is het goed om te weten wat je huidige mogelijkheden en wensen zijn.

Voor de koop van een bedrijfsbus zul je bijvoorbeeld in één keer een grote som geld op tafel moeten leggen. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je deze uitgave kunt doen. Is het lastig om in één keer een nieuwe bus te kopen, dan kom je al snel uit bij je bedrijfswagen leasen.

Ook kun je jezelf de vraag stellen waar jouw bedrijfsbus aan moet voldoen. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat je vrije keuze hebt tussen veel verschillende modellen? Zo ja, dan kun je ook in dit geval beter voor leasen kiezen. Dit omdat je bij het kopen afhankelijk bent van het bedrag dat er op je bankrekening staat. Hierdoor kan het zijn dat er bepaalde modellen of merken afvallen.

De voor- en nadelen op een rij

Als je niet zeker weet wat je wilt, kun je het best de verschillende opties, wat betreft de bedrijfsbus kopen of leasen, naast elkaar leggen. Om je daarbij te helpen hebben we de voor- en nadelen van je bedrijfsbus kopen of leasen voor je op een rij gezet. We kijken hierbij zowel naar de voor- en nadelen van kopen als van financial lease en operational lease.

Bij beide leasevormen leggen we uit wat deze inhouden. Maar eerst kijken we naar de voor- en nadelen van een bedrijfsbus kopen.

De bedrijfsbus kopen: voor- en nadelen

Potlood en rekenmachine

 

Voordelen van kopen

 1. Het belangrijkste voordeel van het kopen van de bedrijfsbus, is dat je volledig eigenaar bent.
 2. Het kopen van de bedrijfsbus valt onder bedrijfsinvesteringen. Deze investering kun je activeren op je bedrijfsbalans. Dit heeft verschillende fiscale voordelen. De belangrijkste staan hieronder.

De belangrijkste fiscale voordelen

 • Afschrijving
  • Op gekochte auto’s geldt een afschrijving. Deze afschrijving van, in dit geval, jouw bedrijfsbus mag je binnen vijf jaar aftrekken van je winst. Let hierbij op dat de afschrijving gebaseerd is op de cataloguswaarde van de nieuwe bedrijfsbus. Doordat je de waardevermindering van de bedrijfsbus aftrekt van de winst, houd je minder winst over en hoef je hier zodoende minder belasting over te betalen. Voorbeeld: Stel je bedrijfsbus heeft een cataloguswaarde van € 60.000. Na vijf jaar wordt de waarde van de bus geschat op € 10.000. Dit betekent een waardevermindering van € 50.000 in vijf jaar tijd. Deze vermindering mag je gedurende vijf jaar in gelijke delen aftrekken van je winst. In dit voorbeeld komt dat neer op € 10.000 per jaar.
 • BTW-teruggaaf
  • De BTW op de kosten die je met of voor je bedrijfsbus maakt, mag je terugvragen. Denk hierbij aan brandstof, parkeergeld, onderhoud etc.
 • Investeringsaftrek
  • De aankoop (door middel van financial lease) wordt als investering in bedrijfsmiddelen gezien. Deze investering mag je wederom aftrekken van de winst. Ook hierdoor valt je winst lager uit en hoef je hier minder belasting over te betalen.

Er zijn nog meer fiscale voordelen dan hier genoemd. Denk bijvoorbeeld aan speciale regelingen voor zuinige en milieuvriendelijke wagens.

Nadelen van kopen

 1. Alle risico’s zijn voor jouw rekening. Denk hierbij aan reparaties en onderhoud.
 2. Je bent in één keer een grote hap uit je spaarrekening kwijt. Dit vermindert je liquiditeit, aangezien je het uitgegeven geld niet meer uit kunt geven. Daardoor kan je ook minder investeren in jouw onderneming.
 3. Gebruik je de bedrijfsbus ook privé? Houd dan rekening met de bijtelling.

Financial lease vs. operational lease

Een bedrijfswagen leasen kan dus op twee manieren: met financial lease en operational lease. Welke het beste bij jouw bedrijf past, ligt natuurlijk aan jouw situatie. Wil jij bijvoorbeeld liever zelf alles regelen rondom jouw zakelijke auto, zoals de verzekering en het onderhoud? Of laat je dat liever aan de leasemaatschappij over? We vertellen je meer over het verschil tussen financial lease en operational lease.

Bedrijfsbus leasen: voor- en nadelen financial lease

Tekenen van een contract

Bij financial lease koop je de bedrijfsbus door middel van een financiering van de leasemaatschappij. Je kunt dit zien als een soort huurkoop of koop op afbetaling. Je leent het bedrag voor de koop van de leasemaatschappij en betaalt deze vervolgens in gelijke delen (vaak maandelijks) af.

Je wordt bij financial lease economisch eigenaar van de bedrijfswagen. Dit betekent dat je verschillende voordelen (en nadelen) hebt die je ook zou hebben als je de bedrijfsbus koopt. We zetten ze voor je op een rij.

Wat zijn de voordelen van financial lease?

 1. Doordat je economisch eigenaar bent van de bedrijfsbus kun je deze activeren op je bedrijfsbalans. Dit heeft dezelfde fiscale voordelen tot gevolg als hierboven bij De bedrijfsbus kopen: voor- en nadelen genoemd.
 2. Een extra fiscaal voordeel ten opzichte van kopen, is de renteaftrek. De rente die je over de gesloten lening bij de leasemaatschappij betaalt, is fiscaal aftrekbaar. Dit houdt in dat je de rente van je winst mag aftrekken (des te lager je winst des te minder winstbelasting je hoeft te betalen).
 3. Je hebt de bus die je wilt zonder dat je in één keer een groot geldbedrag hoeft neer te tellen. Je liquiditeit blijft zo behouden en je kunt het geld dat je bij kopen direct kwijt was geweest, gebruiken voor nieuwe investeringen en groei.
 4. Na afbetaling van de lening wordt je ook juridisch eigenaar en is de bedrijfsbus voor honderd procent van jou.

Wat zijn de nadelen van financial lease?

 1. Een nadeel is dat je niet direct juridisch eigenaar bent (dit blijft de leasemaatschappij tot afbetaling van de gesloten lening voor de aanschaf van de bedrijfsbus).
 2. Je bent zelf verantwoordelijk voor onderhouds- en reparatiekosten evenals de economische risico’s.
 3. Administratieve zaken als het afsluiten van de juiste verzekeringen zijn voor jouw rekening.
 4. Gebruik je de bedrijfsbus ook privé? Houd dan rekening met de bijtelling.

 

Bedrijfsbus leasen: voor- en nadelen operational lease

Autosleutel overhandigen

Tot slot kun je wat betreft je bedrijfsbus kopen of leasen nog de keuze maken voor operational lease. Deze vorm van leasen kun je vergelijken met het huren van een auto, maar dan voor een langere periode.

De bedrijfsbus blijft eigendom van de leasemaatschappij en voor een vast bedrag per maand voor een bepaalde periode huur jij de bus van hen. De leasemaatschappij is verantwoordelijk voor de wegenbelasting, verzekering, onderhoud en eventuele reparatie van de bus.

Het is mogelijk om een contract af te sluiten dat voor een korte periode geldt en zodoende korter kan zijn dan de economische levensduur van de bedrijfsbus.

Wat zijn de voordelen van operational lease?

 1. De economische risico’s komen niet voor jouw rekening, deze zijn voor de leasemaatschappij.
 2. Je hoeft je niet bezig te houden met verzekeringen, administratieve zaken en dergelijke, dit is de verantwoordelijkheid van de leasemaatschappij.
 3. Ook bij operational lease hoef je, net als bij financial lease, niet direct een groot bedrag te betalen waardoor je liquiditeitspositie goed blijft. Je behoudt zo de middelen voor eventuele investeringen en groeimogelijkheden.
 4. In sommige gevallen kun je de bedrijfsbus na het verloop van het contract kopen. Vaak staat dit in het getekende leasecontract vermeld.

Wat zijn de nadelen van operational lease?

 1. Doordat de bedrijfswagen eigendom is van de leasemaatschappij, is het niet mogelijk deze op te nemen op je bedrijfsbalans. Hierdoor heb je geen recht op de fiscale voordelen die je bij kopen of financial lease wel hebt.

Samengevat

Bedrijfsbus door de straat

Bovenstaande voor- en nadelen met betrekking tot je bedrijfsbus kopen of leasen, zijn de belangrijkste voor- en nadelen om rekening mee te houden. De grootste verschillen benoemen we nog even kort:

Financiële middelen

Een belangrijk verschil tussen jouw bedrijfsbus kopen en leasen, is dat je wanneer je koopt in één keer een groot geldbedrag over zult moeten maken. Dat is niet fijn voor jouw zaak én bankrekening. Het kopen van een nieuwe bedrijfsbus kan er daardoor voor zorgen dat andere investeringen op korte termijn niet door kunnen gaan.

Bijschrijven op de balans

Het grote nadeel van operational lease is dat je de bedrijfsbus niet op de bedrijfsbalans kunt zetten. Hierdoor loop je de fiscale voordelen mis die je bij het kopen en financial lease wel hebt.

Verantwoordelijkheden

De bedrijfsbus kopen of leasen heeft invloed op jouw wensen. Wanneer je koopt of leaset via financial lease, zijn de economische risico’s voor jouw rekening. Bij operational lease huur je de bedrijfsbus van de leasemaatschappij en zijn eventuele economische risico’s voor deze leasemaatschappij. Wat vind je zelf fijner?

De keuze die je maakt, hangt af van de mogelijkheden die je hebt. Als je over voldoende liquide middelen beschikt, kun je een bedrijfsbus kopen. Heb je deze echter niet, dan kun je de onmisbare bedrijfsbus beter leasen. Daarbij kun je kiezen tussen financial lease en operational lease. Kijk nog eens goed naar de voor- en nadelen bij beide leasevormen. Welke vorm sluit het best aan bij jouw mogelijkheden en wensen?