Wat is bijtelling voor de auto?

Categorie:
wat is bijtelling

Bijtelling is een maandelijks bedrag dat je aan de overheid betaalt als je in het bezit bent van een leaseauto of auto van de zaak. Het is een soort vergoeding voor de privékilometers die je maakt. Het meest voorkomende bijtellingspercentage is 22%. Hellocars geeft je hierover graag meer informatie.

Hoe werkt bijtelling?

Reclames van de allernieuwste automodellen eindigen vaak met het noemen van de bijtelling. Het is een getal dat niet voor iedereen belangrijk is. Schaf jij de auto gewoon voor privégebruik aan, dan is bijtelling niet op jou van toepassing. Lease je zakelijk een bedrijfswagen of een auto van de zaak met bijvoorbeeld financial lease, dan moet je wel rekening houden met bijtelling. Dit is een maandelijks bedrag dat je aan de overheid betaalt.

De reden dat je bijtelling betaalt, is dat privékilometers gezien worden als een soort loon of winst in natura. Zoals je weet moet je over salaris inkomstenbelasting betalen. De overheid loopt dit mis als je een auto van de zaak of leaseauto hebt en ritjes maakt naar de supermarkt of het strand. Voor de BTW is bijtelling in het leven is geroepen. Gelukkig is de bijtelling eenvoudig te bereken en kom je niet voor verrassingen te staan.

Bijtelling kilometergebruik

Bijtelling is dus van toepassing bij zakelijk rijden. Er zijn enkele situaties waarbij je geen bijtelling betaalt. Dit is het geval als je de wagen puur zakelijk gebruikt. Wanneer je bijvoorbeeld naar jouw klant of klus rijdt of materialen ophaalt. Privékilometers zijn niet toegestaan. Om aan te tonen dat jij de auto puur zakelijk gebruikt, vul je de ‘verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ in bij de Belastingdienst. Zo hoef je geen bijtelling voor je auto te betalen.

Pak je de auto van de zaak voor een bezoekje aan de supermarkt om inkopen te doen voor jouw dochters verjaardagsfeest? Of rijd je op en neer voor een nieuwe boxspring voor in de slaapkamer? Dat mag van de overheid. De enige voorwaarde is dat die privékilometers onder de 500 kilometer per jaar moet blijven. Als je er toch overheen gaat, betaal je alsnog bijtelling.

Het is in beide situaties belangrijk dat je een overzichtelijke rittenadministratie bijhoudt. Op die manier kun jij altijd aantonen dat de gereden kilometers zakelijk afgelegd zijn. Leg een notitieboekje in de auto en schrijf alle gemaakte ritten op met de reden van de trip en het aantal kilometers waaruit de rit bestond. Bewaar ook de bonnetjes van de bank die je kocht toen je de auto privé gebruikte. De belastingdienst controleert streng en met overduidelijk bewijs sta je sterk.

Noteer in de rittenadministratie bij iedere rit:

  • De datum
  • De beginstand van de kilometerteller
  • De eindstand van de kilometerteller
  • Het doel
  • Het adres van de bezochte locaties
  • Of het privé of zakelijk was

Voorbeeld

Een auto van de zaak schaft niet iedereen in januari aan. Je vraagt je misschien af hoe het dan zit met die 500 kilometer. Hellocars legt je uit hoe het zit als je later in het jaar financial of operational leaset. Stel, je begint in september 2019 met leasen en je rijdt dat jaar nog 200 kilometer. Deel het aantal maanden door het aantal kilometers en je krijg het aantal kilometers per maand. In dit geval 200/5, dus per maand reed je 40 kilometer.

Reken vervolgens uit wat je in een jaar reed door 40 te vermenigvuldigen met 12 maanden. In onze berekening ‘reed’ je in 2019 480 kilometer. Dit aantal zit onder de norm van 500 kilometer en dus hoef je geen bijtelling te betalen.

Hoogte bijtelling – bereken jouw bijtelling

Hoeveel je maandelijks kwijt bent aan bijtelling verschilt per geval. Ten eerste kijkt de overheid naar de cataloguswaarde. Deze waarde is het bedrag dat jouw leasewagen waard is, inclusief alle opties. Des te hoger de cataloguswaarde, des te hoger het maandelijkse bedrag. Van de cataloguswaarde gaat het bijtellingspercentage af. Een bijtelling van 22% komt het vaakst voor.

De cataloguswaarde van jouw leaseauto is gemakkelijk op te zoeken. De RDW weet aan de hand van het kenteken precies te vertellen wat de waarde is.

Bijtelling Berekenen

Ten tweede kijkt de overheid naar de duurzaamheid van jouw wagen. Klimaatverandering hopen zij tegen te gaan door het promoten van auto’s zonder CO2 uitstoot, oftewel elektrische bedrijfswagens. Kies een milieubewuste, elektrische bestelbus en je wordt beloond met een lage bijtelling van 4%. Je portemonnee voelt er bijna niks van. Elektrische leasewagens met een cataloguswaarde boven de 50.000 euro hebben een hogere bijtelling. Wil je meer informatie over het leasen van elektrische auto’s? Aan het einde van het artikel geven we je hierover meer informatie.

Leasen en bijtelling

Bijtelling kennen we vooral bij een auto van de zaak. Het is echter ook van toepassing op andere leaseovereenkomsten. Jij kan namelijk als zpp’er of startende ondernemer ook een bedrijfswagen leasen bij leasemaatschappijen, zoals bij HelloCars. Het is vooral handig wanneer je geen grote financiële klapper wil of kan maken.Je betaalt maandelijks een bedrag terug met rente. Er zijn twee vormen van leasen: financial lease en operational lease.

Financial lease en bijtelling

Financial lease is het zakelijk leasen van een bedrijfswagen. Dat betekent dat je als ondernemer een bedrijfsbus leaset. Met financial lease ben je economisch eigenaar, waardoor je profiteert van een hoop fiscale voordelen. Leuke extra’s zijn de BTW-teruggave, investeringsaftrek, renteaftrek en fiscaal afschrijven. Dat is de reden dat veel ondernemers voor financial lease kiezen. Je gaat hier een zakelijke lening aan, wat betekent dat je ook bijtelling moet betalen.

Leer meer over financial lease

Operational lease en bijtelling

Operational lease is weer een tikkeltje anders dan financial lease. Je wordt geen economisch eigenaar van de bedrijfsauto, maar huurt van de leasemaatschappij. Je profiteert daarom niet van fiscale voordelen. Dat is het grootste verschil met financial lease. Verantwoordelijkheden als verzekeringen, belasting en onderhoud komen niet bij jou, maar bij de leasemaatschappij terecht. Ook hier betaal je bijtelling. Meestal zit dit bedrag in de maandelijkse kosten verwerkt.

Nog een verschil tussen financial lease en operational lease is de duur van het contract. Met operational lease teken je meestal een contract voor een jaar. De meeste financial lease overeenkomsten duren vijf jaar. Dat is fijn, want zo hoef je je niet ieder jaar zorgen te maken over de aanschaf van een nieuwe auto.

Regels bijtelling occasion

Leasen is zowel mogelijk voor gloednieuwe wagens als occasions. Een tweedehands bedrijfswagen of auto van de zaak is ideaal wanneer je niet al te veel geld wilt uitgeven. Het is ook de oplossing voor een tijdelijke of extra bestelbus voor jouw onderneming. Net als nieuwe leaseauto’s hebben ook tweedehandswagens bijtelling. De regels voor bijtelling van occasions zijn wel ietsjes anders. In sommige gevallen komt de Yountimer regeling aan de pas.

Youngtimer regeling

Wagens van 15 jaar of ouder vallen onder de Youngtimer waarderingsregeling. Bij het berekenen van de bijtelling hoef je geen rekening te houden met de cataloguswaarde van 25%. In plaats daarvan kijkt de overheid naar 35% van de dagwaarde van de auto. Concreet betekent dit dat een occasion een lagere bijtelling heeft dan een nieuwe wagen. Voor elektrische auto’s rekenen ze 17% van de dagwaarde.

Wat is de bijtelling voor jouw favoriete model?

Wat is bijtelling toch lastig. Cataloguswaarde, elektrisch of benzine, wel of geen privékilometers. Er komt een hoop kijken bij het berekenen van de bijtelling. Gelukkig heeft Hellocars een handige rekenhulp. In no time weet jij hoeveel je per maand aan bijtelling kwijt bent. Het enige wat jij hoeft te doen, is alle cijfers in te vullen in de rekenmachine. Een fluitje van een cent en zo gepiept.

Bijtelling Berekenen

 

Elektrische auto leasen?

Het leasen van een elektrische auto wordt steeds populairder. Ben je benieuwd van welke voordelen jij gebruik kan maken met financial lease van je elektrische bedrijfsauto? Klik hier om alles te weten te komen over elektrisch rijden!