Wat is investeringsaftrek?

Categorie:
investeringsaftrek

Investeringsaftrek is een tegemoetkoming voor ondernemers die investeren in hun bedrijf. Onder zo’n investering kunnen verschillende dingen vallen, een auto leasen voor je bedrijf valt er ook onder. De aftrek zorgt voor een lagere winst waardoor je minder belasting betaalt. Het fiscale voordeel geldt voor kleinere ondernemingen en duurzame investeringen. Interessant is dat je hiervan kan profiteren als je een bedrijfswagen leaset.

Lagere winst, minder belasting

Een ondernemer weet als geen ander dat je geld moet pompen in het bedrijf. De Belastingdienst komt jou een beetje tegemoet om de kosten te drukken. Wie lange termijn bedrijfskosten maakt mag een gedeelte van de investeringen van de winst aftrekken. Het gaat dan om bedrijfsmiddelen als computers, machines en bedrijfswagens. Ook de kosten voor vergunningen en advies horen in het rijtje thuis. Dit geldt voor alle ondernemers, een investeringsaftrek is voor zzp’ers ook zeer interessant.

Soorten investeringsaftrek

De overheid heeft drie soorten van investeringsaftrek: de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, milieu-investeringsaftrek en energie-investeringsaftrek. Eerstgenoemde is een fiscaal voordeel voor (kleine) ondernemingen. De overheid hoopt jou daarmee te motiveren om te blijven investeren. De milieu- en energie-investeringsaftrek zijn in het leven geroepen om duurzame keuzes aan te moedigen. Iedereen die inkomsten- of vennootschapsbelasting moet betalen komt in aanmerking voor de investeringsaftrek. Een auto leasen wordt op deze manier een stuk interessanter.

1. Kleinschaligheidsaftrek

Zoals de naam al zegt, is de kleinschaligheidsaftrek niet bedoeld voor multinationals. De regeling is voor (kleine) ondernemers die zaken nodig hebben om hun bedrijf te laten groeien. Een perfecte investeringsaftrek voor zzp’ers bijvoorbeeld. Zonder investeringen kan je onderneming namelijk niet groeien. Koop dus vooral die extra machine of bedrijfswagen. Het voordeel? De kleinschaligheidsaftrek haalt een bedrag van de winst af, zodat je minder belasting betaalt. De hoogte van de kleinschaligheidsaftrek wordt bepaald door het bedrag dat jij in investeringen steekt.

De voorwaarden van investeringsbijtelling

 • Investering kost meer dan €450
 • De totale, jaarlijkse investering ligt tussen de €2.301 en €314.673 (2018)
 • Onderneming moet in Nederland gevestigd zijn

Leasen en investeringsaftrek

Net als bij het kopen van een bedrijfsauto ben je met financial lease economisch eigenaar. Dat is fijn, want dat betekent dat je ook in dit geval profiteert van investeringsaftrek. De kleinschaligheidsaftrek is van toepassing op alle gloednieuwe of tweedehands bedrijfsauto’s met een grijs kenteken. De hoogte van de aftrek ligt eraan hoeveel jij in dat jaar investeert om je auto te leasen.

Het verschil tussen financial lease en operational lease

Als je hebt gekozen om een auto te leasen met operational lease, maak je geen aanspraak op de aftrek. Dat komt doordat niet jij maar de leasemaatschappij eigenaar is. Dit is direct het grootste verschil tussen financial lease en operational lease. Je profiteert misschien niet van fiscale voordelen in dit geval, maar je geeft wel de hele verantwoordelijkheid uit handen.

Maak je geen zorgen over de verzekering, onderhoud of reparaties. De leasemaatschappij regelt namelijk alles tot in de puntjes. Bij financial lease regel je het wél zelf. Dat is overigens geen probleem als je de touwtjes zelf graag in handen houdt. Bovendien helpen wij jou met het kiezen van de juiste verzekering, en geven we je tips om onderhoud te plegen.

Leer meer over financial lease 

De hoogte van de kleinschaligheidsaftrek

 • €2301 t/m €56.642: 28% van het investeringsbedrag
 • €56.643 t/m €104.891: € 15.863
 • €104.892 t/m €314.673: €15.863 min 7,56% va het deel van het investeringsbedrag boven de €104.891

2. Milieu-investeringsaftrek

De wereld moet zich steeds meer aanpassen naar het milieu. Minder uitstoot en duurzame producten spelen een gigantische rol. Speciaal voor de duurzame ondernemingen biedt de overheid een interessant fiscaal voordeel. Met de milieu-investeringsaftrek keldert de fiscale winst. Minder fiscale winst betekent minder belasting. Het investeringsaftrek percentage dat je eraf mag trekken kan oplopen tot maximaal 36%.

Om in aanmerking te komen voor de milieu-investeringsaftrek moet de aankoop op de milieulijst staan. Denk aan duurzaam hout voor timmermannen en een elektrische bestelbus voor koeriers. De overheid legt in het uitgebreide document nauwkeurig uit welke producten of middelen zijn toegestaan.  

Wanneer kom je in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek?

 • Bedrijfsmiddel staat op de milieulijst
 • Investering kost meer dan €2.500
 • Bedrijfsmiddel is nieuw aangeschaft en nog niet eerder gebruikt

Hoogte bedrag

De hoogte van de milieu-investeringsfatrek is een tikkeltje anders dan de kleinschaligheidsaftrek. Er zijn namelijk drie categorieën. Je mag bij bedrijfsmiddelen die in categorie 1 zitten maar liefst 36% van het aankoopbedrag afhalen. De hoogte van categorie 2 is 27% en categorie 3 heeft een investeringsaftrek percentage van 13,5%. Het desbetreffende percentage haal je van het bedrag af dat je kwijt bent aan de investering. En voila, je hebt een lagere fiscale winst waarover je minder belasting betaalt.

Duurzaam

In categorie 1 zitten de meest duurzame investeringen. Elektrische bestelbussen en waterstofauto’s horen in deze categorie thuis. Je kunt dus flink wat winst halen bij de aanschaf van een milieubewuste bedrijfswagen. Je draagt niet alleen bij aan een beter milieu, maar presenteert jouw onderneming als duurzaam. Profiteer ook nog van andere voordelen als minder wegenbelasting en bijtelling.

Leasen en milieu-investeringsaftrek

Lease een duurzame bedrijfswagen en profiteer ook van de milieu-investeringsaftrek. Dit is in vergelijking tot de kleinschaligheidsaftrek zowel mogelijk bij financial lease als operational lease. In het laatste geval wordt het je wel heel erg makkelijk gemaakt. Het komt vaak voor dat bij operational lease de leasemaatschappij speciaal voor jou de aftrek aanvraagt. Met financial lease moet je een investeringsaftrek ook zelf aanvragen.

Ontdek de voordelen van elektrische auto’s

Als je te weinig investeringen hebt gedaan, is het slim om dit jaar een bestelbus te leasen. Je loopt dan geen geld mis. Wie al bijna aan zijn max zit, kan de aankoop beter uitstellen tot volgend jaar.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen

Naast de milieu-investeringaftrek kan je aanspraak maken op de willekeurige afschrijving milieu-investeringen. Ook wel bekend als de VAMIL. Het verschil is dat jij bedrijfsmiddelen van de milieulijst op ieder moment mag afschrijven. Dat is handig, want door sneller afschrijven daalt de fiscale winst op het moment dat jij dat wilt.

3. Energie-investeringsaftrek

De energie-investeringsaftrek heeft hetzelfde doel als de vorige besproken aftrek. De overheid wil dat ondernemers een steentje bijdragen aan een beter milieu en promoten daarom duurzame energie en energiebesparende bedrijfsmiddelen. Zo wordt de installatie van een warmtepomp en led-verlichtingssystemen beloond. De Belastingdienst vertelt je in dit document of het bedrijfsmiddel recht heeft op de investeringsbijtelling.

De voorwaarden van de energie-investeringsaftrek

 • Bedrijfsmiddel staat op de energielijst
 • Investering kost meer dan €2.500
 • Maximaal investeringsbedrag van 121 miljoen  
 • Bedrijfsmiddel is niet tweedehands

Rekensom

De hoogte van de energie-investeringsaftrek is in 2018 54,5%. Stel dat jouw fiscale winst €600.000 is en je €200.000 investeert in zonnepanelen en een elektrische bedrijfswagen. 54,5% van €200.000 is €109.000. Dit bedrag mag je van de fiscale winst aftrekken. Je houdt dan een winst over van €491.000. De belasting wordt op die manier aanzienlijk lager. Kom je er niet helemaal uit? Hellocars helpt je graag verder om te bekijken wat een auto leasen voor jou kan betekenen.

RVO

Profiteren van de milieu-, energie-investringsaftrek en VAMIL kan iedere ondernemer. Het is wel belangrijk om de investering binnen drie maanden na aankoop te melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Anders verloopt het fiscale cadeautje. Op de website staan bovendien nog veel meer subsidie en financieringsregelingen. Neem eens een kijkje en pluk nog meer voordelen mee. Wie niet waagt, wie niet wint.

Pas op de desinvesteringsaftrek

Soms laat een machine toch aan de wensen te over of blijkt de nieuwe computer een tikkeltje te langzaam. Weggooien is zonde dus je verkoopt de boel door of geeft het cadeau. Dat mag, maar houd wel rekening met de desinvesteringsaftrek. Dit is het geval bij bedrijfsmiddelen die je verkocht of schonk binnen 5 jaar na de investering en waarvan de gezamenlijk waarde hoger ligt dan € 2300. Een deel van de aftrek moet je dan terugbetalen.  

Profiteer van de investeringsaftrek

Je bent een dief van je eigen portemonnee als je de investeringsaftrek links laat liggen. Overleg met de boekhouder hoe je de meeste voordelen plukt. Vooral bij grote bedragen is dat goed om te weten. Want is het beter om dit jaar nog een bedrijfswagen te leasen, of kun je een auto leasen beter uitstellen tot het nieuwe jaar? Hellocars helpt je graag verder op weg met vragen over de investeringsaftrek en leasen.

Een elektrische auto leasen

Het leasen van een elektrische auto wordt steeds populairder. Ben je benieuwd van welke voordelen jij gebruik kan maken met financial lease van je elektrische bedrijfsauto? Klik hier om alles te weten te komen over elektrisch rijden!

Bel, mail of Whatsapp ons