Duurzaam ondernemen? Stap nu over op zakelijk elektrisch rijden

Categorie:
zakelijke elektrische auto opladen

Jij twijfelt allang niet meer over óf je zakelijk elektrisch rijden wilt rijden. Want met een dieselwagen mag jij over een paar jaar de stad niet in. Elektrisch opladen is goedkoper dan rijden op fossiele brandstoffen. En er zijn steeds meer betaalbare modellen op de markt voor de zakelijke rijder. Nee, de vraag die jou bezighoudt, is hóe je die overstap maakt. Wij lopen de belangrijkste aandachtspunten met je door.

Wees bereid om te investeren

Elektrisch rijden zet jouw duurzame ondernemersimago kracht bij, maar je moet er iets voor over hebben. Een auto die op elektriciteit rijdt is immers duurder in aanschaf dan zijn broers en zussen die op fossiele brandstoffen rijden. Daarnaast gaat elektrisch rijden niet zonder een laadpaal gestationeerd voor jouw bedrijfspand of woning. Bereid je daarom goed voor voordat je de duurzame investering doet.

Kies het model dat bij je past

Bepaal eerst welk model aan jouw wensen voldoet. Bekijk ook hoeveel dagelijkse kilometers jij maakt. De actieradius en prijs verschillen namelijk nogal bij elektrische modellen. Waar een Tesla Model S op een volle accu 515 kilometer rijdt, komt een Volkswagen e-Up niet verder dan 195 kilometer. Zet daarom alle informatie op een rij. Zo kun jij het perfecte model met de beste accu kiezen.

Bekijk deze bedrijfswagens met een gunstige prijs/actieradius verhouding:

  • Hyundai Kona 64 kWh, bereik: 400km, prijs: 41.595
  • Kia e-Niro 64 kWh, bereik: 370km, prijs: 44.995
  • Opel Ampera-e 60 kWh, bereik: 335km, prijs: 34.149
  • Hyundai IONIQ Electric 38 kWh, bereik: 250km, prijs: 36.995

Oriënteer je alvast op de beschikbare en te verwachten elektrische bedrijfsbussen. Een overzicht:

  • Nissan e-NV200 Evalia, bereik: 190km, prijs: 45.173
  • Renault Kangoo Maxi ZE 33, bereik: 160km, prijs: 38.529
  • Mercede eVito, bereik: 149km, prijs: 41.990
  • Toyota Proace Electric 75 kWh (wordt verwacht), bereik: 330km, prijs: n.n.b.
  • Mercedes EQV 300 Lang (wordt verwacht), bereik: 325km, prijs: 71.500

Bekijk de elektrische modellen >

Overweeg zakelijk leasen

Mooi, al die elektrische vierwielers. Maar dat prijskaartje valt je misschien ietwat tegen. Liever geef je geen groot deel van jouw opgebouwde eigen vermogen in één klap uit. Gelukkig kan jij jouw spaarrekening gewoon onaangetast laten. Hoe? Door te leasen. Betaal een maandelijks bedrag inclusief rente en rijd morgen al in een elektrische bolide. Je kunt op twee manieren leasen: financial of operational.

Bekijk welke optie het beste bij jouw situatie past.

Breng oplaadmogelijkheden in kaart

zakelijke elektrische auto opladen

Een kWh-shot bij een publieke laadpaal geeft jouw elektrische auto weer een energieboost. In Nederland kan dat op veel plekken: ons land telt 50.000 openbare laadpalen, waarvan meer dan duizend snelladers. We spannen daarmee de kroon in vergelijking tot alle andere Europese landen. Chapeau, Nederland!

Goed nieuws dus, maar dit feit geeft jou niet meteen de garantie dat je nooit met een ‘lege tank’ langs de kant van de weg staat. Los dat eenvoudig op door jouw rit goed voor te bereiden. Download een app als Chargemap, Smoov of NewMotion en markeer laadpalen op routes waar je vaak rijdt. Zo vind jij altijd snel de weg naar de dichtstbijzijnde laadpaal.

Apps voor laadpunten

  • Newmotion
  • Chargemap
  • Nuon laadpunten
  • Smoov
  • Fastned

 

Kosten laadpaal

Een laadpaal is geen overbodige luxe. Het zelfs een dikke pré wanneer je elektrisch rijdt. Een laadpaal voor jouw bedrijfspand is het goedkoopst om te plaatsen. Dat komt doordat de aanschaf- en installatiekosten dan fiscaal aftrekbaar zijn. De aanschafkosten variëren tussen de 500 en 2500 euro. De installatiekosten liggen tussen de 450 en 950 euro.

Een laadpaal voor thuis huren is ook een optie. Dan betaal je tussen de 50 en 70 euro per maand.

 

Investeer dit jaar nog in een laadpaal voor de deur van jouw zaak en pak verlaagd belastingtarief mee. Het tarief over de eerste 10.000 kWh elektriciteit (eerste schijf) die wordt geleverd aan elektrische voertuigen is verlaagd naar de tweede schijf. Daardoor betaal je minder belasting.

Rijd jij nog in een dieselauto? Opgelet! Veel gemeenten doen diesel in de ban. Bekijk jouw opties voor elektrisch rijden.

Vergunning

Plaats jij een oplaadpunt op eigen grond bij jouw bedrijfspand of woning, dan is er geen vergunning nodig. In alle andere gevallen wel. Je vraagt een vergunning aan bij jouw gemeente. Krijg jij er een, dan wordt daarmee een verkeersbesluit genomen en is een verkeersbord verplicht.

Jij krijgt een vergunning voor een openbare laadpaal als:

  • Je er op je eigen terrein geen mogelijkheid hebt om een laadpaal te installeren
  • Je een elektrische of hybride auto hebt met een actieradius van 50 km of meer

 

Dien zo snel mogelijk een verzoek in om vertragingen door administratieve rompslomp te voorkomen. Processen en besluiten van de gemeente en netwerkbedrijven kunnen namelijk best lang duren. Zo gaat er veel tijd heen tot de vergunningaanvraag, een eventuele bezwaarperiode en inspecties op vervuilde grond afgerond zijn. Houd er rekening mee dat het 26 weken duurt voordat de schop in de grond kan.

Heb je geen of te weinig eigen grond voor een laadpaal? Kies dan voor een installatie aan de muur van jouw woning of garage.

 

Stap nu over op elektrisch rijden. Dit is waarom.

Oplaaddtijd

Hang jij jouw bedrijfswagen aan een reguliere (openbare) laadpaal, dan ben jij 1 tot 4 uur kwijt aan opladen. Kun jij niet zo lang wachten? Kies dan voor een snellader. Je legt daar iets meer geld voor neer, maar kunt na 20 tot 30 minuten alweer de weg op. Een laadpaal aan huis is het ideaalst: koppel je auto ‘s avonds aan het oplaadpunt en haal de wagen er ‘s ochtends af. Volle accu gegarandeerd.

Je kunt niet elke elektrische auto opladen aan een snellader. Hiervoor moet de auto een CHAdeMO- of een CCS-stekker hebben.

 

Schaf een laadpas aan

Met jouw diesel- of benzine bedrijfsbus reed jij van klant naar klant tot de tank bijna leeg was. Dan zocht je een benzinestation, rekende je af en kon je door. Met elk wettelijk betaalmiddel of tankpas kon jij overal terecht. Voor elektrische rijders ligt dat anders. Om gebruik te maken van een openbare laadpaal, moet jij een laadpas aanvragen bij een Mobility Service Provider (MSP).

In Nederland laad jij jouw auto al voor 30 tot 59 cent per kWh op. Er is ook nog een verschil tussen een reguliere laadpaal en een snellader. Een snellader kost al snel het dubbele per kWh.

 

Goedkoop elektrisch rijden: zo doe je dat.

Bekijk de opties voor automatische rittenregistratie

Rijden jij en jouw collega’s in een of meerdere bedrijfsauto’s? Houd dan de gereden kilometers bij. Rijd je meer dan 500 privékilometers per jaar, dan betaal je bijtelling. Met een rittenregistratie bewijs je aan de Belastingdienst dat je daaronder bent gebleven.

Als elektrische rijder betaal je dit jaar 8 procent bijtelling in plaats van de 22 procent die voor eigenaren van diesel- en benzineauto’s geldt. Tot 2026 wordt ook de bijtelling voor elektrische rijders stapsgewijs verhoogd naar 22 procent. Nu overstappen is dus voordeliger dan over een paar jaar. Waar wacht je nog op?

 

Je kunt de kilometers handmatig bijhouden in Excel of in een notitieblok. Maar dat kost onnodig veel tijd en discipline. Bovendien sluipen fouten er sneller in. Kies daarom voor een rittenregistratiesysteem: een klein kastje dat alle ritten automatisch bijhoudt. Vervolgens kun je die online bekijken en downloaden.

Let erop dat het systeem dat jij kiest het Keurmerk Ritregistratiesystemen (RRS) heeft. Deze systemen voldoen aan de eisen van de Belastingdienst en aan de regels omtrent privacy en fraudebestendigheid.

 

En nu is het tijd voor zakelijk elektrisch rijden

Dat was ‘m. Met deze voorbereiding ben jij helemaal klaar om zakelijk elektrisch te rijden. Maar hoe ga jij dat doen? Ga je jouw elektrische bedrijfswagen kopen en in één klap je spaarrekening aanbreken, of kies je voor leasen en betaal je een maandelijks bedrag? Wij helpen je graag met deze keuze.

Onze experts hebben antwoord op al je vragen. Praat met een deskundige verder over zakelijks elektrisch rijden en leasen.

Stuur een Whatsappje!