Waar moet je op letten bij het vergelijken van elektrische auto’s?

Categorie:

Er zijn steeds meer elektrische auto’s waar je uit kunt kiezen. Er zijn duidelijke verschillen tussen de modellen en merken. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van elektrische auto? Wat zijn de belangrijke punten? Hieronder een aantal zaken waar je op moet letten bij het vergelijken van elektrische auto’s. Zo kies jij de juiste elektrische auto uit.

Prioriteiten

Er zijn veel keuzemogelijkheden als het gaat om elektrische auto’s. Het belangrijkste is om prioriteiten te stellen. Wat is voor jou het belangrijkst? Dat een auto snel op kan laden of de snelheid of comfort? Dan is er nog de actieradius waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf van een nieuw model. Je moet voor jezelf deze punten goed in kaart brengen, want iedereen vindt andere dingen belangrijk.

Advies

Bij de aanschaf van je 1e elektrische auto is het altijd slim om je eerst goed te laten informeren door een elektrisch vehicle expert. Deze kan jou alles vertellen over de voor en nadelen van elektrisch rijden en kun je beter een keuze maken. Het ligt er ook helemaal aan of je de auto zakelijk of privé wil rijden, en het aantal kilometers dat je aflegt of het voordelig is of juist niet. Dit kan een expert het beste toelichten door een adviesgesprek aan te vragen.

Vergelijking in kosten

De aanschafwaarde van een elektrische wagen is over het algemeen hoger dan die van een benzine of dieselauto. Daarentegen zijn de totale kosten van een benzine of dieselauto vaak weer hoger dan die van een elektrische. Dit komt doordat je voor benzine/diesel veel geld kwijt bent en voor een elektrische auto geen brandstof hoeft te kopen. De laadkosten van een wagen zijn immers veel lager. Je kunt dit berekenen door het aantal kilometers dat je op jaarbasis rijdt en hiervoor de brandstofkosten bij elkaar op te tellen en de jaren dat je denkt de auto te rijden en dit afzetten tegen de kosten van de aanschaf van een elektrische auto met laadpaal en energiekosten als voorbeeld.

Laadmogelijkheden

Bij elektrische auto’s zijn er verschillende mogelijkheden om deze op te laden. Zo heb je deze mogelijkheden:

  • AC-laden
  • Dc laden
  • 1-fase
  • 3-fase
  • Snel laden
  • Thuis laden

Het is belangrijk om een laadpaal in de buurt te hebben om de auto op te kunnen laden. Deze zijn ook aan te schaffen voor bij je thuis, maar er zijn ook steeds meer publieke laadpunten waar je je auto op kunt laden voor de elektrische rijders. Nog een laatste tip. Denk er ook goed over na of er een mogelijkheid is om je auto op het werk op te kunnen laden. Dit scheelt namelijk veel en is praktisch wanneer je veel kilometers maakt.


Twijfel je over welke laad mogelijkheid het beste bij jou past? Laat een berichtje achter bij onze adviseurs dan kijken we samen wat het beste bij jou past.

WhatsApp