Wat kost elektrisch rijden?

Categorie:

Waarschijnlijk hoor je steeds vaker dat mensen om je heen een elektrische auto aanschaffen, omdat het in de lange termijn goedkoper is. Het is tenslotte de toekomst, omdat het ook een stuk groener is. Daarbij is de aanschaf van een elektrische auto natuurlijk wel vrij duur. Toch weten we allemaal dat benzine voortaan steeds maar duurder wordt. Wij zetten daarom voor jou op een rijtje hoe je nou echt voordeel uit elektrisch rijden kunt halen en beantwoorden voor jou de vraag: Wat kost elektrisch rijden?

Aanschaf auto

Elektrische auto’s zijn vaak duurder dan een auto die vergelijkbaar is maar dan op benzine. Je betaalt gemiddeld 36 procent meer voor een klein elektrisch model en voor een middenklasser 14 procent meer. Zo is bijvoorbeeld een elektrische Opel Corsa 7500 euro duurder dan een Opel Corsa op benzine. Het is hierbij wel belangrijk om te vertellen dat elektrische auto’s beter te vergelijken zijn met de duurdere modellen die op benzine en diesel rijden. Dit betekent dat goedkope benzine- of dieselmodellen vaak geen elektrische tegenhanger hebben, wat dus ook moeilijker te vergelijken is.

Per kilometer

Wanneer je wilt weten of je de aanschafprijs ‘eruit rijdt’ is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar hoeveel gebruik je maakt van de auto. Als we naar een auto op benzine kijken, kost gemiddeld een kilometer ongeveer 20 cent aan benzine, maar de prijzen blijven natuurlijk stijgen. Als je elektrisch rijdt, ben je zo ongeveer rond de 5 cent per kilometer kwijt. Je kunt dus makkelijk het verschil uitrekenen, maar je kunt altijd aan een professional advies vragen als je precies wilt weten hoeveel kosten je bespaart per kilometer met elektrisch rijden.

Laadpaal

Het antwoord op de vraag: “Wat kost elektrisch rijden?” hangt ook heel erg af van waar jij je elektrische auto zou opladen. Wanneer je thuis een laadpaal hebt ben je het voordeligst uit. Dan kost 1 kilowattuur ongeveer 22 cent. Daarbij zouden zonnepanelen ook nog is heel erg helpen. Wanneer je bij een openbare laadpaal jouw elektrische auto oplaadt, kost het ongeveer 30 cent.

Andere kosten

Je wil natuurlijk een goede vergelijking maken tussen de kosten van elektrisch rijden en benzine of diesel rijden. Dat betekent dus dat je niet alleen de aanschafprijs van de auto of de kosten van de laadpaal en pomp meeneemt. Het is ook belangrijk om aanschafbelasting (BPM) mee te nemen. Deze belasting is op basis van de uitstoot van je auto. Dit maakt elektrische auto’s in lange termijn weer een stukje goedkoper. Wat ook meegenomen moet worden, is de bouw van een elektrische auto. Deze auto’s hebben vaak minder bewegende onderdelen. Zo hoef je dus ook minder vaak een ritje te maken naar de garage.

Vragen over een elektrische auto? Laat een berichtje achter, dan gaan onze specialisten erachter aan.
WhatsApp