Je Lease Bedrijfsbus Privé Rijden: Waar Moet Je Rekening Mee Houden?

Categorie:
Autorijden

Wil jij met je lease bedrijfsbus privé rijden? Dat kan. Maar daar zitten wel voorwaarden aan vast. Welke dit zijn? Hoe het werkt? En of er een verschil zit tussen financial en operational lease als het gaat om privé rijden? Ontdek het nu.

Lease bedrijfsbus privé rijden

Je leaset een bedrijfsbus waarmee je dagelijks van klus naar klus rijdt. Je nieuwe bak rijdt hartstikke fijn! Soms ben je ook ‘s avonds nog bezig met een klus. Op overige avonden en in het weekend ben je thuis en eigenlijk vind je het een beetje onzin om voor die momenten een extra auto voor de deur te hebben staan. Je kunt namelijk ook prima met je bedrijfsbus boodschappen doen, naar vrienden, feestjes of andere gelegenheden gaan. Maar hoe zit dat dan precies als jij je lease bedrijfsbus ook privé gaat rijden?

gratis advies

Vraag jij je af hoe het kan als je een auto wil leasen en privé wil rijden?

Om te voorkomen dat ondernemers een auto zakelijk inbrengen, maar enkel privé gebruiken heeft de Belastingdienst in verband met het bedrijfswagen prive rijden een aantal voorwaarden verbonden aan het privégebruik van een zakelijke auto. We leggen je nu uit welke voorwaarden dit zijn, en wat de gevolgen hiervan zijn voor jou, als je besluit je lease bedrijfsbus privé te rijden.

Wat is het verschil tussen financial en operational lease?

Jouw favoriete bedrijfsbus kun je op twee manieren leasen: met financial lease en operational lease. Het verschil zit in wie er economisch eigenaar is. In het geval van financial lease ben jij dat. De leasemaatschappij is economisch eigenaar als je kiest voor operational lease. Dit verschil is vooral interessant omdat je met financial lease wél profiteert van fiscale voordelen bij het auto leasen, zoals de investeringsaftrek. En voor privé rijden? Dan maakt het niet uit welke leasevorm je kiest. Daar hoef je je keuze dus gelukkig niet aan af te hangen.

Bijtelling

Geld

Waar je wel om moet letten, is de bijtelling. Zodra je met een bedrijfswagen meer dan 500 kilometer per jaar rijdt voor privédoeleinden, moet je een bedrag aan bijtelling berekenen. De bijtelling wordt bepaald aan de hand van de CO2-uitstoot van je bedrijfswagen.

Ga jij je lease bedrijfsbus privé rijden? Voor 2019 zijn de bijtellingspercentages als volgt:

 • 0 gram CO2-uitstoot per kilometer: 4% bijtelling
 • meer dan 0 gram CO2-uitstoot per kilometer: 22% bijtelling

Dit percentage geldt voor bedrijfswagens die in 2019 op naam worden gezet. Zodra jij jouw bedrijfsbus op naam hebt gezet, blijft het bijtellingspercentage voor de komende 5 jaar gelijk aan het percentage dat geldt ten tijde van de tenaamstelling. Schaf jij dus dit jaar een bedrijfsbus aan met meer dan 0 gram CO2-uitstoot per kilometer? Dan is jouw bijtelling de komende 5 jaar 22% als je meer dan 500 kilometer privé rijdt. Ook als volgend jaar de bijtellingspercentages worden aangepast, blijft de 22% voor jou gelden.

Elektrisch rijden

Wagens die 0 gram CO2-uitstoot per kilometer hebben zijn elektrische wagens. Een elektrische bedrijfsbus is dus niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! De bijtelling is dan immers een stuk lager bij het auto leasen.

De bijtelling van je leaseauto wordt berekend over de cataloguswaarde van je bedrijfsbus inclusief BPM, BTW en accessoires. Accessoires die zijn aangebracht op je bedrijfsbus na de tenaamstelling, tellen hiervoor niet mee. De 22% van de cataloguswaarde tel je op bij je inkomen en hierover betaal je vervolgens inkomstenbelasting. Het totale bedrag van de bijtelling mag per jaar echter nooit hoger zijn dan de totale waarde van de auto inclusief afschrijving.

Rittenregistratie

Formulier invullen

De bijtelling voor privégebruik van je bedrijfswagen geldt pas wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Ga je minder dan 500 kilometer per jaar met je lease bedrijfsbus privé rijden? Dan is het aan jou om dit aan de Belastingdienst aan te tonen.

Om het mogelijk te maken om je bedrijfswagen prive te rijden houd je een rittenregistratie bij. Hieruit wordt precies duidelijk welke gemaakte kilometers voor zakelijke- en welke voor privédoeleinden zijn. Dit hoef je niet zelf te doen. Zo zijn er apps en rittenregistratiesystemen die dat werk uit handen nemen.

In de rittenregistratie moet het volgende vermeld staan:

 • het merk van je bedrijfswagen
 • het type wagen
 • het kenteken
 • de periode waarin je de bedrijfsbus hebt gebruikt
 • de ritgegevens

New call-to-action
De gegevens die per rit vermeld moeten worden zijn:

 • de datum
 • de begin- en eindstand van de kilometerteller
 • het vertrek- en aankomstadres
 • de route die je hebt gereden, als je niet de meest gebruikelijke route hebt genomen
 • of het een privérit is of een zakelijke rit
 • als tijdens een rit zowel zakelijke als privékilometers worden gereden moet je de privékilometers vermelden

Zo’n rittenregistratie kan dus nog een behoorlijke klus zijn. Wanneer je voor je werk echt de hele dag onderweg bent van het ene adres naar het andere, kun je in aanmerking komen voor een vereenvoudigde rittenadministratie. Deze rittenregistratie hoeft minder uitgebreid te zijn. Op die manier heb je niet ook nog eens een dagtaak aan het maken van de rittenadministratie.

BTW afdracht over privégebruik

Berekening maken

Ga je je lease bedrijfsbus privé rijden? Dan krijg je naast de bijtelling ook te maken met BTW afdracht over het privégebruik van je bedrijfswagen. Voor bijtelling geldt de regel dat je deze pas hoeft te berekenen wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met je bedrijfswagen. De BTW afdracht over het privégebruik van de bedrijfswagen vindt altijd plaats, ongeacht het aantal kilometers dat privé is gereden. Ook woon- en werkverkeer wordt als privégebruik gezien bij het leasen en priverijden.

De BTW afdracht

De BTW afdracht wordt, net als de bijtelling, berekend over de cataloguswaarde van de bedrijfsbus inclusief BTW en BPM. Wanneer je een kilometerregistratie hebt bijgehouden, wordt de af te dragen BTW berekend aan de hand van het aantal kilometers dat je privé hebt gereden met de auto. Je berekent dan het percentage van het totaal aantal gereden kilometers dat privé is gereden.

Heb je geen kilometerregistratie bijgehouden? Ook dan moet je natuurlijk nog BTW afdragen over het privégebruik van je bedrijfswagen. Je mag dan een standaard percentage van 2,7% van de cataloguswaarde aanhouden. Veel ondernemers houden dit percentage standaard aan, tenzij er echt minimale of geen privékilometers gereden worden.

Rijd je minder dan 2,7% of helemaal geen privékilometers met je bedrijfsbus? Zorg er dan voor dat je ten allen tijden een goede kilometerregistratie bijhoudt, waarmee je dit aan de Belastingdienst kunt aantonen.

Rekenvoorbeeld: Je financial leaset een bedrijfsbus met een cataloguswaarde van € 45.000, inclusief BTW en BPM. Je hebt de BTW op de aanschaf, het onderhoud en gebruik van je bedrijfsbus volledig afgetrokken. Je kiest ervoor je lease bedrijfsbus ook privé te rijden, maar hebt geen kilometerregistratie bijgehouden. Voor het privégebruik moet je dan 2,7% x € 45.000 = € 1.215 BTW betalen. Als je de bedrijfsbus in de loop van het jaar aanschaft, mag je het percentage van 2,7% naar evenredigheid verlagen. Is je leasecontract bijvoorbeeld ingegaan op 1 september, dan betaal je voor het privégebruik 4/12 x 2,7% x € 45.000 = € 405. Omdat er nog vier maanden overblijven voor dat jaar, betaal je dus maar voor die vier maanden.

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto

Formulier overhandigen

Ben je er zeker van dat je niet meer dan 500 kilometer per jaar privé gaat rijden met je bedrijfsbus? Dan heb je de mogelijkheid om een ‘verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ in te dienen.

Met deze verklaring geef je aan dat jij jouw bedrijfsbus enkel voor zakelijke doeleinden gebruikt. Dat houdt in dat je dus ook niet te maken krijgt met bijtelling en BTW afdracht over privégebruik. De verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto is voor onbepaalde tijd geldig.

Lees ook

Als je een verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto indient, hoef je ook geen rittenadministratie bij te houden. De verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto biedt dus een aantal voordelen. Toch moet je oppassen wanneer je deze verklaring indient: het betekent namelijk dat er met je bedrijfsbus geen enkele kilometer privé gereden mag worden. Zelfs geen enkele meter.

Controle Belastingdienst

De Belastingdienst controleert op verschillende manieren of ondernemers, die de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto ingediend hebben, hun lease bedrijfsbus privé rijden. Dit doen ze onder andere door de camerabeelden te bekijken van de camera’s die tegenwoordig langs diverse wegen in Nederland staan. Komt jouw bedrijfsbus daar voorbij? Dan kan het zijn dat de Belastingdienst je hierover vragen gaat stellen. Het is op dat moment aan jou om te bewijzen dat je daadwerkelijk met een zakelijk doel onderweg was.

Kun je dit niet aantonen, of heb je toch privékilometers gereden? Dan moet je alsnog voor het hele jaar de bijtelling berekenen. Zo’n verklaring kan dus handig zijn, maar denk hier van tevoren goed over na. Even snel een boodschapje doen op zaterdagmiddag met je bedrijfsbus zit er dan niet in. Doe je dat wel? Dan wordt dat ene boodschapje wel een erg duur geintje.

Download het gratis e-boek

Nog even alles op een rijtje…

Checklist

Ga jij jouw lease bedrijfsbus privé rijden, dan zijn er dus een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Sowieso betaal je dan de BTW op het privégebruik van je bedrijfswagen. Deze wordt berekend aan de hand van het percentage privékilometers ten opzichte van het totaal aantal kilometers. Heb je geen kilometeradministratie? Dan kun je kiezen om het standaard percentage van 2,7% aan te houden.

Houd rekening met bijtelling

Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden? Dan krijg je ook nog te maken met de bijtelling. Deze wordt berekend aan de hand van de CO2-uitstoot van je bedrijfswagen. Voor elektrische wagens zonder uitstoot is de bijtelling 4%, voor alle wagens met een uitstoot boven 0 gram per kilometer is de bijtelling 22%. Deze wordt berekend over de cataloguswaarde van je bedrijfsbus, inclusief BTW en BPM.

Wanneer je minder dan 500 privékilometers maakt per jaar hoef je dus geen bijtelling te berekenen. Je moet dan wel door middel van een rittenregistratie kunnen aantonen dat je daadwerkelijk niet meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden rijdt.

Maak het jezelf makkelijk

Geen zin in die rittenregistratie? Dan kun je een verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto indienen. Je hebt dan niet te maken met bijtelling en BTW over het privégebruik en hoeft geen rittenadministratie bij te houden. Dit betekent echter wel dat je geen enkele meter voor privédoeleinden mag rijden met je bedrijfsbus. Doe je dit wel, moet je alsnog de bijtelling berekenen.

Is financial lease voor mij interessant?

Het antwoord is een dikke ja! Rijd privé in jouw nieuwe bedrijfswagen en profiteer van fiscale voordelen. Betaal geen bijtelling, doe je voordeel met de investeringsaftrek én maak gebruik van BTW-teruggave. En door te leasen is jouw portemonnee niet in één klap leeg. Fijn he? Doe vrijblijvend de credit check en ontdek of jij deze maand nog in een nieuwe leasebus rijdt. Heb je nog vragen? Stel het ons gerust.

New call-to-action

Elektrische auto leasen

Het leasen van een elektrische auto wordt steeds populairder. Ben je benieuwd van welke voordelen jij gebruik kan maken met financial lease van je elektrische bedrijfsauto? Klik hier om alles te weten te komen over elektrisch rijden