Wat zijn afschrijvingskosten?

Afschrijvingskosten zijn de bedragen die je jaarlijks over grote investeringen afschrijft. Dit doe je op de balans. Door af te schrijven spaar je alvast een gedeelte van het investeringsbedrag. Als iets kapot gaat, kan je dat potje gebruiken. De afschrijvingskosten mag je van de winst afhalen. Zo betaal je jaarlijks ook nog minder belasting.

Waarom afschrijven?

Het afschrijven van investeringen is erg fijn, want zo kan jij de kosten spreiden over meerdere jaren. Wanneer de bedrijfsauto of dure machine plots kapot gaat of aan vervanging toe is, hoef je daardoor niet diep in de buidel te tasten. Met de afschrijvingskosten spaar je namelijk al een bedrag bij elkaar en betaal je minder belasting. We leggen het met een voorbeeld uit.

Rekensom

Stel dat je een nieuwe bedrijfswagen aanschaft van €22.000. De gebruiksduur schat je in op 5 jaar en de restwaarde op €5000. De afschrijving bereken je dan als volgt: aanschafprijs – restwaarde / gebruiksduur = afschrijvingskosten per jaar. In dit rekenvoorbeeld is de som 22.000 – 5000 / 5 = 3400. De jaarlijkse afschrijvingskosten zijn dus €3400. Dit bedrag mag je van de jaarlijkse winst afhalen waardoor je minder belasting betaalt.

  • Gebruiksduur: de geschatte periode dat je de investering gebruikt
  • Restwaarde: het bedrag dat de investering aan het einde van de gebruiksduur nog waard is

De afschrijvingskosten bij leasen

Een leasebedrijfswagen mag je ook afschrijven. Dit is alleen het geval bij financial lease, omdat je dan economisch eigenaar bent. Je profiteert direct ook van andere fiscale voordelen als investeringsaftrek en BTW-teruggave. Operational lease zit anders in elkaar. De leasemaatschappij is economisch eigenaar van de leasewagen. Je krijgt dan geen belastingvoordelen, maar je geeft wel alle verantwoordelijkheid uit handen. Bijvoorbeeld onderhoud en kosten bij kapotte elementen. Het enige wat jij hoeft te doen is genieten van jouw gloednieuwe bus.

De gebruiksduur van een leasebedrijfsauto verschilt per onderneming. Koeriers gebruiken de bedrijfswagen een stuk intensiever dan timmermannen. Heb je moeite met de inschatting? Hellocars helpt graag verder.

Ja, ik wil gebeld worden! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *