Wat is investeringsbijtelling?

Investeringsbijtelling is een fiscaal voordeel voor ondernemers die investeren in hun bedrijf. De aftrek haalt een bedrag van de winst af, zodat je minder belasting betaalt. Er zijn drie soorten investeringsbijtellingen: de kleinschaligheidsaftrek, milieu-investeringsaftrek en energie-investeringsaftrek. De investeringsbijtelling staat ook bekent als de investeringsaftrek. Maar kom je alleen in aanmerking voor fiscaal voordeel als je koopt, of ook als je bijvoorbeeld een bedrijfswagen leaset? Hellocars geeft je het antwoord.

Welke soorten investeringsbijtelling zijn er?

Maar wat is het verschil tussen de milieu-investeringsaftrek, energie-investeringsaftrek en kleinschaligheidsaftrek? De eerste twee promoten duurzame keuzes in ondernemingen. Dat varieert van elektrische bedrijfswagens tot aan duurzaam hout. Wie milieubewuste keuzes maakt en dus wil profiteren van de milieu- en energie-investeringsaftrek moet producten aanschaffen die op de milieulijst van het RVO staan. Check? Dan moet de investering ook nieuw zijn en meer dan €2500 kosten.

Meer weten over de investeringsaftrek? Hellocars legt je van A tot Z uit wat het inhoudt.

Alles over de investeringsaftrek 

Kleinschaligheidsaftrek

De kleinschaligheidsaftrek is speciaal opgericht om investeringen in kleine bedrijven te promoten. Schaf dus vooral die nieuwe bedrijfswagen en machine aan. Benieuwd of een bedrijfswagen leasen ook een fiscaal voordeel oplevert? Lees dan nog even door. Maar schaf dus zeker de investering aan, want je krijgt er namelijk wat leuks voor terug. Met de kleinschaligheidsaftrek haal jij een bedrag van de winst af. Het voordeel is dat je minder belasting betaalt. Er zitten wel enkele voorwaarden aan vast. De investering moet meer kosten dan €450 en de totale jaarlijkse investering moet tussen de €2.301 en €314.673 (2018) liggen.

Investeringsbijtelling en leasen

Levert de investering van een bedrijfswagen fiscaal voordeel op, ook als je een bedrijfswagen leaset? Het antwoord is ja! Lease een bedrijfsauto en profiteer van de investeringsbijtelling. Je bent met financial lease namelijk economisch eigenaar van de bedrijfswagen. Ideaal, want zo bepaal je zelf wat er gebeurt met onderhoud, reparaties en verzekeringen én mag je profiteren van fiscale extra’s. Naast de investeringsaftrek pluk je namelijk ook de voordelen van BTW-teruggave en rente-aftrek. Kies je voor operational lease, dan maak je geen aanspraak op de aftrek. Maar de verantwoordelijkheden liggen dan bij de leasemaatschappij, zodat jij zorgeloos de bestelbus instapt.

Elektrische auto leasen

Het leasen van een elektrische auto wordt steeds populairder. Ben je benieuwd van welke voordelen jij gebruik kan maken met financial lease van je elektrische bedrijfsauto? Klik hier om alles te weten te komen over elektrisch rijden!

Doe een gratis creditcheck >