Voor veel ondernemers is financial lease dé oplossing. Je kunt namelijk een goede bedrijfswagen aanschaffen zonder in één keer een smak geld uit te hoeven geven. Zo houd je meer geld over voor andere bedrijfsinvesteringen.
Zeker wanneer je een startende ondernemer bent, kan dat erg prettig zijn. Toch is het niet altijd helemaal duidelijk hoe het precies zit met financial lease en belasting. In dit artikel leggen we dat daarom haarfijn aan je uit hoe het zit met een lease auto voor jouw bedrijf.
Wat is financial lease?
Om bij het begin te beginnen, leggen we eerst even uit hoe financial lease ook weer werkt. In principe zijn er drie vormen van lease: financial, operational en private lease. Voor ondernemers is financial lease veruit de meest interessante vorm.
Bij deze vorm van lease fungeert de leasemaatschappij in feite als een soort leningverstrekker. Na afloop van het leasecontract is de leasewagen van jou. In principe betaal je aan de leasemaatschappij het aankoopbedrag van de bestelwagen, plus rente, in maandelijkse termijnen terug. Ook gedurende de looptijd van het leasecontract ben je al economisch eigenaar van de lease auto.
Omdat je economisch eigenaar bent van de auto, ben je ook zelf verantwoordelijk voor zaken zoals belasting, verzekering en onderhoud. Is dat dan een voordeel van financial lease? Jazeker! Je kunt namelijk zelf bepalen waar jij je bedrijfswagen verzekert. En waar je hem naar toe brengt als hij onderhoud nodig heeft. Zo heb je de kosten hiervan zelf in de hand.
Het grootste voordeel van financial lease? Dat is dat je kan profiteren van interessante fiscale meevallers. Dit in tegenstelling tot operational lease, waarbij de leasemaatschappij economisch eigenaar blijft. We vertellen je meer over financial lease en de belastingdienst.
Financial lease en belasting
Hoe zit het nu precies met financial lease en belasting? Omdat je economisch eigenaar bent van je leasewagen, mag je deze terug laten komen op de balans van je onderneming. Hierdoor kun jij met je onderneming van een aantal fiscale voordelen profiteren.
Maar welke soorten belasting moet je nu betalen en welke posten zijn fiscaal aftrekbaar? Dit kan soms allemaal wat verwarrend zijn en dan zie je door de bomen even het bos niet meer. Om je te helpen, hebben we in dit artikel alles in een handig overzicht gezet.
Financial lease en belasting: dit zijn de voordelen
-
-
BTW-aftrek
-
Renteaftrek
-
Investeringsaftrek
-
Fiscaal afschrijven
-
1. BTW-aftrek
De BTW die je als ondernemer betaalt over uitgaven voor je onderneming, mag je aftrekken van de BTW die je zelf over je omzet betaalt aan de Belastingdienst. Dit wordt ‘aftrekken als voorbelasting’ genoemd.
Wanneer jij een bedrijfswagen gaat leasen via financial lease, betaal je ook BTW over deze leasewagen. Deze BTW mag jij als ondernemer dus weer terugvorderen. Dit is dus het fenomeen; Financial lease is fiscaal aftrekbaar. Waar je misschien al wel eens wat over hebt gehoord.
Op je BTW-aangifte vermeld je de omzet en het bedrag dat je hierover aan BTW moet betalen. Het bedrag dat jij zelf hebt betaald aan BTW over je leasewagen, trek je hier vanaf. Maar ook de BTW die je betaalt voor het onderhoud van de lease auto en het gebruik van je bedrijfswagen, is aftrekbaar.
Let op: gebruik jij je lease auto ook privé? Dan moet je over het privégebruik wel BTW betalen. Hiervoor kun je een kilometerregistratie bijhouden. Heb je deze niet? Dan wordt het privégebruik vastgesteld op 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief BTW en BPM.
2. Renteaftrek
We gaven het al eerder aan: bij financial lease is de leasemaatschappij eigenlijk een leningverstrekker. Je leent dus in principe geld om je bedrijfswagen te financieren. Deze lening betaal je terug aan de leasemaatschappij, met daar bovenop een bedrag aan rente. Omdat je bedrijfswagen een zakelijke investering is, mag je deze rente aftrekken van je winst. Financial lease en de belastingdienst hebben dus een positieve samenwerking.
3. Investeringsaftrek
Wanneer je investeert in bedrijfsmiddelen, mag je een gedeelte van deze investeringen van je winst aftrekken. Dit heet de investeringsaftrek. Het is de bedoeling dat je door de aanschaf van een bedrijfswagen je bedrijf vooruit helpt. Om die reden wordt de lease auto dan ook gezien als een investering. Omdat je bij financial lease economisch eigenaar bent van je leasewagen, mag je ook bij financial lease de investeringsaftrek toepassen.
Hoeveel je mag aftrekken van de winst, is afhankelijk van het bedrag dat je totaal dat jaar hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen. Op de website van de Belastingdienst kun je precies zien hoeveel bij jouw financial lease fiscaal aftrekbaar is. Omdat je een bedrag aftrekt van je winst, valt je winst lager uit. Hierdoor hoef je dus ook minder winstbelasting te betalen. Ideaal!
4. Fiscaal afschrijven
De laatste in dit rijtje over financial lease en belasting, is de fiscale afschrijving. Wanneer je investeert in een bedrijfswagen, is dit een langetermijninvestering. Het is immers, naar alle waarschijnlijkheid de bedoeling dat je de wagen een aantal jaar kunt gebruiken. Je bedrijfswagen wordt echter wel elk jaar minder waard. Daarom mag je de lease auto fiscaal afschrijven.
Het bedrag dat je mag afschrijven wordt berekend aan de hand van de aanschafprijs, de restwaarde en de gebruiksduur. De berekening hiervoor is: (aanschafprijs-restwaarde)/gebruiksduur = afschrijving per jaar. Je leaset bijvoorbeeld een bedrijfswagen van 30.000 euro. Na 10 jaar is deze nog 5.000 euro waard. De berekening wordt dan (30.000-5.000)/10 = 2.500. Je mag dus per jaar 2.500 euro afschrijven.
Aan deze afschrijvingen zit wel een maximum, je mag namelijk per jaar niet meer dan 20% van de aanschafwaarde van je investering afschrijven. Over het algemeen kom je hier met een lease auto als bedrijfswagen niet snel aan en zal dit dus geen problemen opleveren.
Financial lease met grijs kenteken
De kans is groot dat je als ondernemer een bedrijfswagen gaat leasen met een grijs kenteken. Dit betekent niet dat de wagen een grijze nummerplaat heeft – die is namelijk gewoon geel.
De term grijs kenteken wordt gebruikt voor auto’s die door de Belastingdienst worden aangemerkt als bestelauto’s. In het geval van jouw bedrijfsbus zal dat dus waarschijnlijk het geval zijn. Je hebt voor je klussen immers een wagen nodig met voldoende ruimte.
We vertelden je al over financial lease en belasting, en de voordelen die jij hieruit kunt halen. Het rijden van een wagen met grijs kenteken biedt, bovenop de fiscale voordelen die je al hebt bij financial lease, nóg een aantal voordelen.
Wanneer kom je in aanmerking voor een grijs kenteken?
De belangrijkste voorwaarde om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken, is dat je ondernemer bent en een BTW-nummer hebt. Aan deze voorwaarde heb jij dus waarschijnlijk al voldaan. Daarnaast is het belangrijk dat minimaal 10% van het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt met je bedrijfswagen, voor zakelijke doeleinden is.
Elektrische auto leasen
Het leasen van een elektrische auto wordt steeds populairder. Ben je benieuwd van welke voordelen jij gebruik kan maken met financial lease van je elektrische bedrijfsauto? Klik hier om alles te weten te komen over elektrisch rijden!
Lees ook
Dan zijn er nog de voorwaarden waaraan je bedrijfswagen moet voldoen om als bestelauto aangemerkt te worden door de Belastingdienst. Zij onderscheiden verschillende categorieën bestelauto’s en per categorie zijn er andere voorwaarden waaraan de wagen moet voldoen. Op de website van de Belastingdienst vind je een handig overzicht per categorie.
Buiten de voorwaarden die per categorie verschillen, zijn er ook een aantal standaardvoorwaarden waaraan alle bestelauto’s moeten voldoen. Deze voorwaarden zijn:
- De maximummassa van de bestelauto is 3.500 kilo of minder. Deze maximummassa betekent het gewicht van de bestelauto, inclusief het gewicht van de totaal toegestane lading.
- De laadruimte moet een vaste, vlakke vloer hebben over de hele breedte en lengte van de laadruimte.
- In de laadruimte mogen geen zitplaatsen zijn.
Als jouw bedrijfswagen hieraan voldoet, kom je dus in aanmerking voor een grijs kenteken. En dat levert je weer een aantal fijne voordelen op!
Grijs kenteken: de voordelen
We gaven al aan dat het rijden met een grijs kenteken jou als ondernemer een aantal voordelen biedt. Maar wat zijn die voordelen nu precies?
1. Geen BPM betalen
Wanneer je een auto gaat aanschaffen, of dat nu door koop of financial lease is, betaal je hierover BPM. Dit is de Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen. De BPM bedraagt vaak een derde van de aanschafwaarde van je auto. Een behoorlijk bedrag dus.
Ga je een auto met grijs kenteken aanschaffen? Dan hoef je de BPM niet te betalen. Dit kan je dus een flink bedrag schelen. Dat bedrag kun je mooi gebruiken voor andere bedrijfsinvesteringen!
Tot 2007 was het nog zo dat je de BPM moest voorschieten en deze na het invullen van een hoop papierwerk achteraf terugkreeg van de Belastingdienst. Inmiddels is dat gelukkig een stuk gemakkelijker: je hoeft niets meer voor te schieten en de Belastingdienst controleert zelf of jij inderdaad recht hebt op vrijstelling van de BPM.
2. Minder wegenbelasting betalen
Met een grijs kenteken betaal je minder wegenbelasting. De Belastingdienst hanteert namelijk speciale tarieven voor bestelauto’s.
Een voorbeeld: voor een lichte bestelauto in de gewichtsklasse 1.151 tot 1.250 kilo, die op diesel rijdt, betaal je als ondernemer, met een grijs kenteken, 75 euro per kwartaal. Voor diezelfde bestelauto betaal je als particulier, met een geel kenteken, 245 euro per kwartaal. Dit is zoals je ziet een flink verschil. Daarom zal het voor jou als ondernemer zeer interessant zijn om een bedrijfswagen met een grijs kenteken te rijden.
Hopelijk is het jou na het lezen van dit artikel duidelijker geworden hoe het zit met financial lease en belasting. Zoals je hebt kunnen lezen heb je bij financial lease een aantal fiscale voordelen die voor jou als ondernemer zeer interessant zijn. Heeft jouw bedrijfswagen daarnaast ook nog eens een grijs kenteken, dan haal jij hier als ondernemer nóg meer voordeel uit!
Wil je meer informatie over financial lease en belasting, en de mogelijkheden voor jou?
Vul het formulier in en we nemen contact met je op!