Een Bedrijfsbus Leasen Met Aanbetaling: De Voor- En Nadelen Op Een Rij

Categorie:
Contract en geld

Je bedrijf loopt goed en je krijgt steeds meer aanvragen voor klussen door het hele land. De bedrijfsbus die je hebt sinds je je bedrijf bent begonnen, is inmiddels aan vervanging toe. Je wilt veilig op weg kunnen, maar ook goed voor de dag komen bij je klanten. Je besluit daarom om een nieuwe bedrijfsbus te gaan leasen. Nu sta je voor de keuze: ga je een auto leasen met aanbetaling, of zonder? Om je te helpen bij het maken van deze keuze, zetten wij van Hellocars de verschillen tussen leasen met en zonder aanbetaling en de voor- en nadelen van een bedrijfsauto leasen met aanbetaling, voor je op een rij.

Download het gratis e-boek

Bel mij voor meer uitleg! 

Financial lease en operational lease

Contract tekenen

Voordat je gaat nadenken over het al dan niet doen van een aanbetaling, moet je nadenken over de leasevorm die je wilt kiezen – financial lease of operational lease. Wellicht heb je al gekozen, maar om de verschillen tussen deze twee leasevormen toch nog eens duidelijk te maken, leggen we je kort uit wat beide leasevormen inhouden.

Financial lease

De meeste ondernemers die een bedrijfswagen gaan leasen, kiezen daarbij voor financial lease. Om weer helder te krijgen wat financial lease precies inhoudt, leggen we het je hier nog een keer in het kort uit.

Bij financial lease kun je de leasemaatschappij eigenlijk zien als een lening verstrekker. Jij als ondernemer sluit bij de leasemaatschappij een lening af voor je bedrijfsbus en deze lening betaal je maandelijks terug door middel van aflossingen en rente. Aan het einde van je leasecontract is je bedrijfsbus van jou.

Tijdens de leaseperiode ben jij als ondernemer al economisch eigenaar van je bedrijfsbus. Dit houdt in dat je de leasewagen terug mag laten komen op je balans, maar ook dat jij economisch verantwoordelijk bent voor de wagen. Onderhoud, belasting en verzekeringen zijn dus je eigen verantwoordelijkheid en deze zaken dien je ook zelf te betalen.

Download het gratis e-boek

Bel mij voor meer uitleg! 

Operational lease

Bij operational lease huur je de bedrijfsbus als het ware. Je betaalt maandelijks een bedrag om de leasewagen te mogen gebruiken, maar je bent geen eigenaar en mag de bedrijfsauto dus ook niet laten terugkomen op je balans.

Omdat bij operational lease de leasemaatschappij zowel juridisch als economisch eigenaar is van de leasewagen, komen de kosten voor onderhoud, belasting en verzekering ook voor hun rekening. Deze kosten worden meegenomen in het maandbedrag dat je betaalt.

Leasen met of zonder aanbetaling – het verschil

Berekening maken

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen leasen met en zonder aanbetaling? Het verschil is eigenlijk heel simpel en kan kort worden uitgelegd. Ga je een bedrijfsbus leasen met aanbetaling, dan betaal je vooraf een bedrag, waardoor het maandbedrag dat je gaat betalen lager wordt. Lease je een bedrijfsbus zonder aanbetaling, dan betaal je enkel een vast maandbedrag. Dit maandbedrag is dus hoger dan wanneer je wel een aanbetaling doet.

Het verschil is dus simpel uit te leggen, maar in de praktijk is het verschil natuurlijk niet altijd zo simpel. Het doen van een aanbetaling heeft zo zijn voor- en nadelen. Voor de ene ondernemer kan het juist gunstig zijn en voor de andere weer niet. Daarom is het belangrijk dat jij precies weet of het in jouw situatie gunstig is of niet. Hellocars helpt je alles te weten te laten komen over een bedrijfsbus leasen met aanbetaling.

Een bedrijfsbus leasen met aanbetaling – de voordelen

De voordelen van een bedrijfsbus leasen met aanbetaling zijn vele malen groter dan de nadelen. Toch is het goed om alle zaken op een rijtje te zetten, zodat je de voor- en nadelen tegen elkaar kunt afwegen en de keuze kunt maken die het best bij jou past. Hieronder vind je de voordelen van het leasen van een bedrijfsbus met aanbetaling.

1. Lage maandtermijn

Bankgegevens

Wanneer je een bedrijfsbus gaat leasen via financial lease, wordt je maandtermijn berekend aan de hand van het totale bedrag van de leasewagen. Over het algemeen lease je de wagen voor een periode van maximaal vijf jaar (60 maanden). Daarnaast spreek je samen met de leasemaatschappij een slottermijn af. De slottermijn is een bedrag dat vergelijkbaar is met de restwaarde van de auto na vijf jaar. De slottermijn zal in elk geval nooit hoger zijn dan de restwaarde en deze betaal je tegelijk met de laatste termijn van je leasecontract.

Download het gratis e-boek

Bel mij voor meer uitleg! 

Wanneer je een aanbetaling doet, wordt het totale bedrag wat je leaset (wat je als het ware ‘leent’ van de leasemaatschappij) lager. Automatisch zal hierdoor dus ook je maandtermijn lager worden. Bijvoorbeeld: je gaat een bedrijfsbus leasen van €40.000. Dit is het te financieren bedrag. Je doet nu een aanbetaling van €10.000. Het te financieren bedrag is hierdoor ineens nog maar €30.000. Een kleiner bedrag wordt nu dus uitgespreid over dezelfde leaseperiode, waardoor het bedrag per maand lager uitvalt. Zo kan jij rondrijden in je lease auto zonder zorgen te hebben over de afbetaling.

2. Ruil je huidige bus in als aanbetaling

Wil je een aanbetaling doen, maar heb je daar eigenlijk de financiële middelen niet voor? Geen probleem! Bij veel leasemaatschappijen kun je ook je huidige bedrijfswagen inruilen als aanbetaling. De waarde van je bedrijfsbus wordt dan verrekend met het te leasen bedrag. Zo kun je profiteren van de voordelen van leasen met aanbetaling, zonder dat je ineens een groot geldbedrag hoeft uit te geven. Ook hoef je je niet bezig te houden met het verkopen van je bedrijfsauto. Dit bespaart je veel tijd en telefoontjes of mailtjes van geïnteresseerde kopers.

3. Ook op de lange termijn is het goedkoper

Geld tellen

Heel simpel: omdat je leasebedrag lager wordt, wordt de rente die je betaalt ook berekend over een lager bedrag. Uiteindelijk betaal je dus aan het eind van de rit een hele hoop minder rente. In totaal ben je dus minder geld kwijt aan het leasen van je bedrijfsbus. Het geld wat je bespaart kun je weer gebruiken om in andere dingen voor je bedrijf te investeren.

4. Leasen met aanbetaling is mogelijk bij elke leasemaatschappij

Het leasen van een bedrijfsbus zonder aanbetaling is niet bij elke leasemaatschappij mogelijk. Wil je geen aanbetaling doen, dan kost het je dus wat meer tijd om een geschikte leasemaatschappij te vinden. Het kan zelfs zo zijn dat je je al helemaal hebt georiënteerd, een keuze hebt gemaakt tussen financial lease en operational lease en een bedrijfsbus hebt gevonden bij een maatschappij die aansluit op jouw wensen.

Maar straks moet je toch op zoek naar een andere leasemaatschappij, omdat ze bij de maatschappij van jouw keuze niet leasen zonder aanbetaling. Dit kost je een hoop extra werk en tijd. En tijd = geld. Leasen mét aanbetaling kan daarentegen bij elke leasemaatschappij. Je kunt je dus rustig gaan oriënteren zonder je zorgen te maken of je de bedrijfsbus van jouw keuze wel bij deze maatschappij kunt leasen. En Hellocars helpt je natuurlijk met oriënteren!

5. Je betaalt vaak een lagere rente

In sommige gevallen is het zo dat wanneer je een bedrijfsauto leaset zonder aanbetaling, je een hoger rentepercentage moet betalen. Dit heeft te maken met een stukje zekerheid voor de leasemaatschappij. Zij lenen jou geld en dat is voor hen een risico. Wanneer je geen aanbetaling doet, lease je een groter bedrag en daarmee is voor hen het risico ook hoger. Wanneer het totale bedrag dat jij leaset lager is door het doen van een aanbetaling, is het risico voor de leasemaatschappij ook automatisch lager.

Bekijk onze bedrijfsauto’s en bedrijfsbussen

Heb je al besloten om te leasen met aanbetaling? Bekijk dan eens onze online showroom! Misschien kom je je droomwagen wel tegen! Klik hier om het aanbod van Hellocars te bekijken!

Een bedrijfsbus leasen met aanbetaling – de nadelen

Natuurlijk heeft het leasen van een bedrijfsbus met aanbetaling niet alleen maar voordelen. Er kleven ook een paar nadelen aan. Dit zijn ze:

1. Je geeft in één keer een groot bedrag uit

Geld uitgeven

Als je een aanbetaling wilt doen, moet je in één keer een groot bedrag uitgeven. Doe je geen aanbetaling, dan blijft dit bedrag lekker op je bankrekening staan en kun je dit gebruiken voor andere investeringen. Het aanschaffen van nieuw gereedschap, het plaatsen van een advertentie of zelfs het aannemen van personeel – dit zijn voorbeelden van eventuele plannen die je hebt voor je bedrijf, maar die je door een aanbetaling wellicht moet uitstellen. Je zou dus zelf de afweging moeten maken welke investering belangrijker voor je is.

2. Als startend ondernemer kan leasen met aanbetaling lastig zijn

Hoewel het leasen met aanbetaling op de lange termijn financieel voordeliger is, is de aanbetaling zelf een flinke smak geld die je op moet hoesten. Als startend ondernemer heb je dit geld wellicht niet. Of je hebt het wel, maar hebt dit geld eigenlijk nodig voor andere investeringen in je bedrijf. Is dit het geval, dan zul je keuzes moeten maken over welke investeringen je op dit moment echt nodig hebt en welke je uit kunt stellen naar de lange termijn.

De andere opties zijn dat je er toch voor kiest om te leasen zonder aanbetaling, of dat je je huidige bedrijfswagen (als je deze hebt natuurlijk) inruilt als aanbetaling, zoals we hierboven hebben beschreven.

3. De liquiditeitspositie van je bedrijf verandert

Administratie

De liquiditeitspositie van je bedrijf wil eigenlijk niets meer zeggen dan of je als bedrijf voldoende geld achter de hand hebt. Wanneer jij een aanbetaling doet voor het leasen van een bedrijfswagen, gaat er een flinke som geld uit de spaarpot van je bedrijf. Hierdoor krijg je een minder gunstige liquiditeitspositie: je hebt minder, of zelfs geen, geld achter de hand voor onvoorziene kosten. Dit is een behoorlijk risico. Gaat er een belangrijk stuk gereedschap stuk? Dan is het wel zo fijn als je geld hebt om dit gelijk te kunnen vervangen. Kan dit niet, dan kun je immers niet verder met je werkzaamheden.

Download het gratis e-boek 

Bel mij voor meer uitleg!

Waar moet je rekening mee houden bij het leasen van een bedrijfsbus met aanbetaling?

Autosleutel

Een bedrijfsbus leasen met aanbetaling heeft zo zijn voor- en nadelen, zoals je hebt kunnen lezen. Over het algemeen is het simpelweg voordeliger om te leasen met aanbetaling. Je maandbedrag wordt lager, je betaalt vaak een lagere rente dan wanneer je leaset zonder aanbetaling en ook op de lange termijn is een bedrijfsbus leasen met aanbetaling voordeliger.

Je moet hier als ondernemer echter wel goed over nadenken. Heb je voldoende geld in je bedrijf om de aanbetaling te doen, oftewel: is je bedrijf liquide genoeg? Wanneer je door het doen van een aanbetaling als bedrijf te weinig geld achter de hand houdt voor onvoorziene kosten, is het wellicht verstandiger om geen aanbetaling te doen. Heb je momenteel een bedrijfsbus die je na aanschaf van de nieuwe van de hand wilt doen? Dan kun je ervoor kiezen deze in te ruilen als aanbetaling.

We hopen dat je na het lezen van dit artikel een helder beeld hebt gekregen over het leasen van een bedrijfsbus met aanbetaling, zodat je de keuze kunt maken die het beste bij jou en je bedrijf past. Benieuwd wat jouw mogelijkheden voor leasen zijn?

Elektrische auto leasen

Met Het leasen van een elektrische auto wordt steeds populairder. Ben je benieuwd van welke voordelen jij gebruik kan maken met financial lease van je elektrische bedrijfsauto? Klik hier om alles te weten te komen over elektrisch rijden!

Ik word graag teruggebeld