Een Tweedehands Bedrijfswagen Leasen In 6 Stappen: Zo Ben Jij Voordelig Uit!

Categorie:
Tweedehands bedrijfsbus leasen

Het hebben van een bedrijfswagen is voor jou als ondernemer in de bouw van cruciaal belang. Niet alleen is dit het middel waarmee jij van A naar B komt, maar het is ook je kantoor. Het is daarom belangrijk om, voordat je een nieuwe bus aanschaft, goed na te denken over wat je wil. Wil je bijvoorbeeld een bedrijfswagen kopen of leasen? En als je dan voor leasen gaat, wordt het dan een tweedehands bedrijfswagen leasen (occasion lease) of heb je toch liever een gloednieuwe wagen?

Download het gratis e-boek

Bel mij voor meer uitleg!

Een tweedehands bedrijfswagen leasen: 6 stappen om te volgen

Stappen

In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe een occasion bedrijfswagen leasen in zijn werk gaat. Dit doen we niet door er meteen vol in te duiken, maar door bij het begin te beginnen: de keuze tussen een nieuwe en een tweedehands leasewagen.

Stap 1: Nieuw of occasion lease

Als we je nu vragen of je liever een nieuwe of een tweedehands bedrijfswagen leaset, dan is de kans groot dat je instinctief voor een nieuwe wagen kiest. Deze gaan over het algemeen langer mee en zien er vaak mooier uit.

Toch is een occasion zo slecht nog niet. Wist je bijvoorbeeld dat deze wagens vaak een stuk goedkoper zijn in vergelijking met nieuwe leasewagens?

Dit komt doordat een nieuwe wagen voornamelijk in de eerste jaren veel geld kost. Je schrijft in deze jaren de meeste kosten af, waardoor de leaseprijs van een nieuwe wagen hoog is.

Kies je voor een tweedehands bedrijfswagen? Dan zijn deze eerste jaren al voorbij. De hoge kosten zijn dus al door iemand anders gemaakt. Voordeel hiervan is dat jij minder hoeft af te schrijven en dus minder betaalt gedurende je operational of financial lease contract.

Een ander financieel voordeel is dat je minder geld hoeft te lenen. Een tweedehands bedrijfswagen is minder waard en kost dus minder dan een nieuwe bedrijfswagen. Je hoeft met andere woorden dus minder te lenen bij een financieringsmaatschappij indien je kiest voor occasion lease.

Over een lening betaal je altijd een bepaald percentage rente. Dit komt bovenop de maandelijkse aflossing. Omdat de hoeveelheid rentekosten die je over je lening moet betalen afhangt van hoe hoog de lening is, is een kleinere lening altijd voordeliger. Je betaalt hier minder rentekosten over en bent per maand voordeliger uit.

Stap 2: Financial of operational lease

Bedrijfsbus leasen

Nu vaststaat dat jij kiest voor een occasion lease, is het zaak om te beslissen of je voor financial lease of voor operational lease gaat.

Download het gratis e-boek

Bel mij voor meer uitleg!

Het voornaamste verschil tussen beiden is dat je bedrijfsbus bij operational lease niet van jou wordt, terwijl dit bij financial lease wel het geval is. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij zowel economisch als juridisch eigenaar van de wagen. Hierdoor hoef jij praktisch niets te regelen.

Lees ook

Zaken als het regelen van de juiste verzekeringen, het betalen van belasting en het onderhoud zijn de verantwoordelijkheid van de leasemaatschappij. Tegen een maandelijkse vergoeding krijg jij het gebruiksrecht van de wagen. Operational lease kan dus het best vergeleken worden met een huurconstructie.

Bij financial lease word jij wel economisch eigenaar van de wagen. Hierdoor komt de bedrijfswagen bij jou op de balans te staan en ben jij ook verantwoordelijk voor het regelen van verzekeringen, het inplannen en betalen van de jaarlijkse onderhoudsbeurt en het betalen van de belasting. De bijkomende kosten zijn ook voor eigen rekening en komen bovenop de maandelijkse lasten van het betalen van de aflossing en de rentekosten voor je financiering.

Voor ondernemers heeft financial lease enkele fiscale voordelen. Deze gelden zowel bij het financial leasen van een nieuwe bedrijfswagen als bij een tweedehands bedrijfswagen leasen volgens financial lease voorwaarden. Welke fiscale voordelen je mee kunt pakken, leggen we hieronder uit.

Voordeel 1: Je bedrijfswagen is een investering waardoor je deze van je winst af mag trekken. Je betaalt zo minder winstbelasting

Het is voor bedrijven noodzakelijk om te investeren in de toekomst. Hoewel veel investeringen zich op de lange termijn wel uitbetalen, slaan ze op korte termijn een gat in je bedrijfsportemonnee.

Om dit te compenseren, mag je als ondernemer een deel van de investering van je winst aftrekken, waardoor je minder winstbelasting betaalt. Hoe hoog het bedrag is dat je af mag trekken, is afhankelijk van hoe groot de investering is. Welk bedrag op jouw investering van toepassing is, lees je op de website van de belastingdienst.

Download het gratis e-boek

Bel mij voor meer uitleg!

Voordeel 2: Doordat je je bedrijfswagen af mag schrijven van de winst, betaal je minder winstbelasting

Bij een tweedehands bedrijfswagen leasen volgens de voorwaarden van financial lease mag je naast investeringsaftrek ook de afschrijving van je winst aftrekken.

Met deze afschrijving ben je eigenlijk in staat om als ondernemer geld te reserveren voor wanneer je je bedrijfswagen moet vervangen. Om te bepalen hoeveel je jaarlijks af mag schrijven, is het zaak om de waarde van je bedrijfsbus te bepalen, hier de restwaarde na 5 jaar vanaf te trekken en dit bedrag vervolgens door 5 te delen. Je mag je bedrijfsbus namelijk in 5 opeenvolgende jaren met gelijke bedragen afschrijven van de winst. Dit bedrag mag elk jaar maximaal 20% van de startwaarde van je bedrijfsbus zijn.

Door jaarlijkse afschrijving valt je winst lager uit en betaal je dus minder winstbelasting.

Voordeel 3: De BTW die je over je leasewagen moet betalen, mag je als ondernemer terugvragen

Geld

Dat je als ondernemer de BTW die je betaalt terug mag vragen weet je ongetwijfeld. Maar wist je dat dit ook geldt voor de BTW die je over je tweedehands bedrijfswagen betaalt?

Bij een occasion lease bedrijfswagen volgens financial lease voorwaarden betaal je de BTW aan de start van je leasecontract. Je betaalt de BTW dus over de hele periode vooruit. Je kunt deze in het eerstvolgende kwartaal echter weer terugvragen.

Let wel op: Om de BTW terug te kunnen vragen, heb je een bewijs van betaling nodig. Bewaar facturen en bonnen dus zorgvuldig. Kun je niet hard maken dat je BTW hebt betaald, dan krijg je deze ook niet terug.

Voordeel 4: Op de rente van je lening geldt renteaftrek

Over een lening betaal je rente. Ook als je een tweedehands bedrijfswagen wil leasen en voor de financiering hiervan de hulp inschakelt van een leasemaatschappij.

Door belastingaangifte te doen, kun je een deel van deze rente terugvragen. Dit is de renteaftrek.

Voordeel 5: Door te leasen en niet te kopen blijft je liquiditeit intact

Een bedrijfsbus kopen is duur. Of deze nu nieuw of tweedehands is, je zult flink in de buidel moeten tasten. Mogelijk is dit voor jou als ondernemer geen probleem, maar misschien ook wel.

Door voor een occasion lease bedrijfswagen te kiezen, voorkom je dat je financieel in moeilijkheden komt. Je hoeft immers niet direct een grote som geld op tafel te leggen. Je houdt hierdoor meer geld in kas waardoor je je gunstige liquiditeit behoudt. Of in andere woorden: je hebt nog steeds voldoende geld op je rekening of in je portemonnee zitten om lopende zaken mee te kunnen betalen.

Wil je meer weten over de verschillen tussen leasen en kopen? Lees dan dit artikel dat wij hierover hebben geschreven.

Stap 3: De ideale bedrijfsbus

Autoband

Je bent er inmiddels helemaal over uit. Je gaat een tweedehands bedrijfswagen leasen. De volgende stap is om de juiste bus uit te zoeken. Hierbij is het bijvoorbeeld belangrijk dat de bus past bij jouw werkzaamheden, voldoende laadruimte heeft, misschien ook nog wel zo zuinig mogelijk rijdt en bovenal niet al te duur is.

Dit laatste punt is bij tweedehands bedrijfswagens leasen een belangrijke. Zoals je bij stap 1 en stap 2 hebt kunnen lezen, kent een tweedehands bedrijfswagen leasen verschillende financiële voordelen. Er is echter ook een heikel punt.

Een tweedehands bedrijfswagen heeft vaak al flink wat kilometers op de teller staan. De auto is niet meer nieuw en hier en daar beginnen tekenen van ouderdom zichtbaar te worden.

Om deze ongemakken te verhelpen, moet de wagen regelmatig naar de garage. Hier wordt hij gecontroleerd op gebreken en worden eventuele reparaties uitgevoerd. Voor deze kosten draai je bij een tweedehands bedrijfswagen leasen volgens financial lease voorwaarden zelf op. Het is dus iets om rekening mee te houden. Overigens is het geen vaststaand gegeven dat de onderhoudskosten bij een tweedehands bedrijfswagen altijd hoog uitvallen. Je kunt bijvoorbeeld ook zelf reparaties uitvoeren of naar een zo goedkoop mogelijke garage gaan.

Om te bepalen welke bedrijfsbussen het best bij jou passen, kun je het internet afspeuren, maar je kunt natuurlijk ook naar de dichtstbijzijnde dealer gaan. Zij helpen je graag op weg.

Wil jij weten welke bussen bij andere ondernemers in de bouw favoriet zijn? Bekijk dan deze top 11 van populaire bedrijfsbussen.

Stap 4: Het doen van de aanvraag

Vraagteken

Je hebt een bus uitgekozen en je wil nu zo snel mogelijk in deze wagen kunnen rijden. Om dit voor elkaar te krijgen, is het belangrijk om zo snel mogelijk een lease-aanvraag te doen bij een leasemaatschappij.

Download het gratis e-boek

Bel mij voor meer uitleg!

Zij zullen samen met jou bepalen of een tweedehands bedrijfswagen leasen écht bij jou past. Ook als je nog niet zeker weet wat voor wagen je wilt leasen, helpen zij je verder.

Vervolgens doen zij een aanvraag voor de financiering voor jou bij de financieringsmaatschappij. Deze controleert onder andere of jij de maandelijkse lasten van de tweedehands bedrijfswagen leasen kunt dragen en of de bus past bij jouw werkzaamheden. Zijn ze na de controles positief, dan zullen ze je aanvraag goedkeuren.

Stap 5: Wachten

Terwijl de financieringsmaatschappij jouw aanvraag in behandeling heeft, zit er voor jou niets anders op dan te wachten. Als je geen buitensporige aanvraag hebt gedaan, hoeft dit overigens maar een paar uur of een paar dagen te duren.

Wist je ook dat je minder lang hoeft te wachten als je kiest voor een tweedehands bedrijfswagen leasen?

Dit komt in de eerste plaats doordat het bedrag dat je wil financieren minder groot is en de kans dat jij de last kunt dragen dus groter is, maar daarnaast ook doordat een tweedehands bedrijfswagen al een kenteken heeft.

Bij een nieuwe bedrijfswagen moet deze nog aangevraagd worden. Hier gaat gerust enige tijd overheen, waardoor jij je eerste ritje in je bedrijfswagen wat uit moet stellen. Bij een tweedehands bedrijfswagen leasen hoef je nadat je aanvraag is goedgekeurd nog maar één stap te doorlopen voordat je de sleutels van je wagen krijgt.

Stap 6: Tekenen

Leasecontract tekenen

Die laatste stap van een tweedehands bedrijfswagen leasen is het tekenen van je leasecontract. Dit doe je samen met de leasemaatschappij en de leverancier van de wagen. Als door jullie allemaal een handtekening is gezet, krijg jij de sleutels en je nieuwe tweedehands bedrijfswagen.

Een tweedehands bedrijfswagen leasen heeft verschillende voordelen ten opzichte van het leasen van een nieuwe bedrijfsbus. Je bent goedkoper uit, het gaat over het algemeen sneller én je profiteert gewoon van alle fiscale voordelen die financial lease met zich meebrengt. Wat wil je als ondernemer nog meer!

Elektrische auto leasen? 

Het leasen van een elektrische auto wordt steeds populairder. Ben je benieuwd van welke voordelen jij gebruik kan maken met financial lease van je elektrische bedrijfsauto? Klik hier om alles te weten te komen over elektrisch rijden!

Wil jij meer weten over de mogelijkheden van een tweedehands bedrijfswagen leasen?