Financial Lease Bij Een Faillissement: Zo Houd Jij Het Hoofd Koel! – Alles over financial lease

Categorie:
Lege portemonnee

header-article
Je leeft op een roze wolk. Business is booming, de aanvragen voor opdrachten stromen binnen en jouw agenda zit de komende tijd propvol. Om deze reden heb je besloten om een nieuwe bedrijfsbus te gaan leasen volgens financial leasevoorwaarden. Dit is voor jou het voordeligst en hier heb jij een goed gevoel bij. De credit check is ook uitgevoerd en je komt in aanmerking voor die ene perfecte auto die alles heeft wat je zou willen. Wat kan er misgaan…

Niets, zal je nu waarschijnlijk denken. Maar hoe staan de zaken er over drie jaar voor? En over vier jaar? Omdat je hier alleen maar over kunt speculeren, maar je geen harde voorspellingen kunt doen, is het goed om eens realistisch naar de toekomst te kijken. Als je een nieuwe bedrijfswagen gaat leasen volgens financial leasevoorwaarden, sluit je immers een contract af van, in de meeste gevallen, vijf jaar. En dat er veel kan gebeuren in die vijf jaar weten we allemaal.

Nieuwe call-to-action

Heb je het in 5 jaar voor elkaar gekregen dat de zaken alleen maar beter gaan, dan is er niets om je zorgen over te maken. Dan kan je zonder zorgen in je lease auto blijven rijden naar klanten. Maar wat als het minder voorspoedig gaat en je op het punt staat om failliet verklaard te worden? Hoe zit het dan? En hoe zit het met financial lease bij een faillissement? Hellocars legt het je uit in dit artikel!

Financial lease bij een faillissement: zo zit het

Het is niet gelukt en tot je grote verdriet hebben verschillende schuldeisers jouw faillissement aangevraagd of heb je je bedrijf zelf failliet moeten verklaren. Een moeilijke tijd breekt aan, waarbij jij een groot deel van je controle uit handen moet geven aan een curator en een rechter-commissaris. Zij worden aangesteld door een rechter, nadat deze je officieel failliet heeft verklaard.

De taak van de curator is om jouw vermogen te executeren en met de opbrengsten hiervan alle schuldeisers, waaronder dus de leasemaatschappij waarbij jij een bedrijfswagen leaset, te betalen. Door een credit check wordt vooraf vastgesteld voor welke auto’s je in aanmerking kan komen, maar dat is natuurlijk een momentopname.

Het type onderneming

Welk vermogen de curator mag gebruiken om de schuldeisers terug te betalen, is afhankelijk van het type onderneming dat je bent gestart. Zo zijn er ondernemingsvormen waarbij je zowel zakelijk als persoonlijk aansprakelijk kunt worden gesteld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een eenmanszaak of een VOF.

In dit geval worden niet alleen je zakelijke bezittingen, maar ook je persoonlijke bezittingen verkocht. Met de opbrengsten van beiden wordt geprobeerd om de schuldeisers zoveel mogelijk af te betalen.

Er zijn daarnaast ook ondernemingsvormen waarbij je alleen zakelijk aansprakelijk bent. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een BV. In dit geval kan de curator dus ook alleen je zakelijke bezittingen verkopen en gebruiken om de schuldeisers terug te betalen. Let wel: er zijn verschillende uitzonderingen, waardoor je alsnog je persoonlijke bezittingen kwijt kunt raken.

 

Omdat de curator een belangrijke taak heeft, wordt deze gecontroleerd door de rechter-commissaris. De rechter-commissaris zorgt er bovendien voor dat zowel jouw belangen als de belangen van de schuldeisers in gelijke mate in acht worden genomen.

De schuldeisers

Man maakt lijst

Als je onderneming failliet gaat, ben je als bedrijf niet meer in staat om aan een of meerdere betalingsverplichtingen te voldoen. Je bouwt hierdoor een of enkele betalingsachterstanden op.

Hoe groot je totale schuld is, stelt de curator vast nadat je door de rechter failliet bent verklaard. Dit doet hij door alle openstaande bedragen van de individuele schuldeisers bij elkaar op te tellen. Vervolgens wordt met jouw vermogen en met de verkoop van je zakelijke en/of persoonlijke bezittingen geprobeerd om zoveel mogelijk schuldeisers terug te betalen.

Deze schuldeisers zijn in theorie allemaal gelijk aan elkaar. Dit wil zeggen dat ze allemaal hun deel krijgen, als er genoeg geld is. In de praktijk blijkt echter vaak dat een bedrijf dat failliet verklaard is, hier niet voldoende geld voor heeft. Hoe weet je dan of de leasemaatschappij waarbij jij een bedrijfswagen leaset volgens financial leasevoorwaarden zijn geld krijgt?

Als er niet voldoende kapitaal is en er ook niet voldoende geld kan worden opgehaald bij een executieverkoop van goederen om alle schuldeisers volledig terug te betalen, treden de wettelijke regels van voorrang in. Deze regels geven aan welke schuldeisers voorrang krijgen over andere schuldeisers. Ze vertellen ons dus welke schuldeisers hun geld wel krijgen en welke schuldeisers hun geld niet krijgen. De volgorde ziet er als volgt uit:

1. Boedelschuldeisers

Terugbetaling

Deze eerste groep schuldeisers heeft de meeste kans om zijn geld terug te zien. Onder de boedelschuldeisers vallen de schuldeisers die in jou investeren om je faillissement af te wikkelen. Denk dus aan het salaris van de curator en kosten die de curator maakt om jouw spullen te taxeren en te verkopen, maar ook aan het salaris van eventuele werknemers die nog werk gerelateerde zaken af moeten handelen en aan kosten die jij maakt om te voorzien in je levensonderhoud.

Is er nadat alle openstaande rekeningen van de schuldeisers in deze groep vereffend zijn nog geld over? Dan komt de volgende groep schuldeisers, de preferente schuldeisers, in beeld. Hun openstaande bedragen worden nu betaald.

2. Preferente schuldeisers

Binnen deze groep schuldeisers vallen onder andere het UWV en de Belastingdienst. Het UWV zorgt er bij een faillissement voor dat achterstallig loon van je werknemers betaald wordt. De kosten die het UWV hiervoor maakt, verhalen ze natuurlijk op jou.

Ook de Belastingdienst behoort tot de preferente schuldeisers. Belasting die je nog niet betaald hebt, wordt hier dus verrekend.

Zijn alle preferente schuldeisers volledig betaald en is er nog steeds geld over? Dan krijgt de volgende groep schuldeisers zijn openstaande rekeningen vergoed.

3. Concurrente schuldeisers

De concurrente schuldeisers zijn alle overige schuldeisers. Denk hierbij aan ondernemingen die jou een dienst of een goed geleverd hebben, zoals leveranciers. Ook de leasemaatschappij waarbij jij een financial leasecontract hebt afgesloten en een bedrijfswagen leaset, valt binnen deze groep schuldeisers. Zij hebben jou immers, op afbetaling, een bedrijfswagen geleverd.

4. Achtergestelde schuldeisers

Zijn er mensen waarbij jij een achtergestelde lening hebt afgesloten? Dan zijn dit de hekkensluiters wat betreft het terugkrijgen van hun geïnvesteerde geld. Alleen als alle andere schuldeisers volledig zijn terugbetaald krijgen de achtergestelde schuldeisers hun geld. In de praktijk blijkt echter dat veel achtergestelde investeerders naar hun geld kunnen fluiten.

Is er overigens niet genoeg geld om alle schuldeisers binnen een groep helemaal af te betalen, dan krijgen ze allemaal een evenredig deel terugbetaald.

 

Financial lease bij een faillissement: de bijzondere positie van de leasemaatschappij

Leasewagen

Met een beetje geluk is de curator in staat om de openstaande rekeningen bij de leasemaatschappij te betalen.

Maar wat gebeurt er met je bedrijfswagen?

Deze kun je niet houden, want je kunt het termijnbedrag niet meer betalen. Je kunt hem echter ook niet verkopen. Je bent immers geen juridisch eigenaar.

Als je leasecontract is opgesteld onder het eigendomsvoorbehoud kan de leasemaatschappij hier in geval van financial lease bij een faillissement gebruik van maken.

Lees ook

Volgens dit eigendomsvoorbehoud word je als koper pas eigenaar van de spullen die je op afbetaling koopt als je het volledige bedrag hebt betaald. Je leasewagen wordt met andere woorden dus pas echt helemaal van jou als je alle openstaande termijnen én de afgesproken slottermijn hebt betaald.

Heb je dit nog niet gedaan?

Dan kan de leasemaatschappij zijn eigendom, de leasewagen, terugvorderen. Hoewel jij in de wagen rijdt en jij er economisch verantwoordelijk voor bent, is de wagen wettelijk nog van de leasemaatschappij. Je moet je leasewagen in dit geval leeghalen en teruggeven aan de leasemaatschappij. Heb je eventueel nog openstaande rekeningen bij de leasemaatschappij, dan blijven deze overigens gewoon staan. Ook nieuwe termijnbedragen die je niet betaald worden bij je openstaande schuld bijgeteld.

New call-to-action

Heb je wel al alle termijnen van je leasecontract betaald? En heb je ook de slottermijn al betaald?

Dan is het juridische eigendom van de wagen verschoven van de leasemaatschappij naar jou. Ga je nu failliet dan is je bedrijfswagen, die oorspronkelijk een leasewagen was, jouw bezit. De leasemaatschappij kan geen gebruik meer maken van het eigendomsvoorbehoud. De leasewagen is immers jouw bezit. Dit betekent overigens wel dat de curator je wagen in beslag kan nemen en kan verkopen. Met de opbrengst hiervan worden je schuldeisers, waaronder de leasemaatschappij, afbetaald.

 

Je faillissement is afgerond: begin met een schone lei

Domino stoppen

Als je faillissement is afgewikkeld, kun je je werkleven langzaam weer oppakken. Zo kun je bijvoorbeeld in loondienst gaan en voor een bedrijf gaan werken, maar je kunt ook opnieuw beginnen met ondernemen.

Let in dit laatste geval wel goed op. Als het niet is gelukt om bij je eerdere faillissement alle schuldeisers terug te betalen, kunnen ze nu opnieuw bij je aankloppen. Ze hopen zo alsnog hun geld terug te krijgen.

Als het je zakelijk voor de wind gaat, denk je er natuurlijk liever niet over na: hoe zit het met je financial lease bij een faillissement? We snappen best dat dit een vraag is die je liever zo snel mogelijk van je afschudt. Je gaat er immers van uit dat je niet failliet zal gaan en je lekker kan blijven rondrijden in je lease auto. Toch kan het geen kwaad om een blik in de toekomst te werpen en een scenario te schetsen van wat er gebeurt als het misgaat. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee…

Nu jij weet wat er kan gebeuren als de zaken bergafwaarts gaan, kun je met de volle 100% voor financial lease kiezen.

Denk jij dat dit voor jou de beste optie is of wil je meer informatie?

Klik dan hier, vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op! Klik hier als je een credit check door ons wil laten uitvoeren. Met de credit check van Hellocars weet jij of je in aanmerking komt om een auto te leasen

Elektrische auto leasen

Met Het leasen van een elektrische auto wordt steeds populairder. Ben je benieuwd van welke voordelen jij gebruik kan maken met financial lease van je elektrische bedrijfsauto? Klik hier om alles te weten te komen over elektrisch rijden!

Klik dan op onderstaande knop, vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Ik hoor graag of dit voor mij de juiste optie is!