Stap nu over op zakelijk elektrisch rijden: 5 voordelen

Categorie:

Duurzaam ondernemen is allang geen ver-van-mijn-bed-show. Het is een koers die ondernemers wel moeten gaan varen. De cijfers beamen dat: bijna driekwart van de consumenten vindt dat bedrijven een positieve bijdrage aan de maatschappij moet leveren. Het verduurzamen van jouw bedrijfsbussen is dan een logische stap. Het advies: stel jouw plannen niet te lang uit. Dit is waarom.

1. Financieel voordeel

Met elektrische auto’s op een wagenpark profiteer jij van een lagere Total Cost of Ownership (TCO). Dat is de reden dat jij nog liever gisteren dan vandaag overstapt. De vaste en variabele lasten zijn bij een elektrische auto namelijk lager dan van een vergelijkbare bolide die op diesel of benzine rijdt. Bovendien is elektriciteit in verhouding goedkoper dan brandstofkosten.

Hoeveel je kwijt bent aan energiekosten hangt in eerste instantie af van het verbruik van de elektrische auto. Ook de locatie van het oplaadpunt heeft er invloed op. Thuis betaal je 23 cent per kWh. Dit is het stroomtarief dat je gemiddeld ook voor alle apparaten in huis betaalt. Bij publieke laadpalen liggen de kosten tussen de 30 en 59 cent.

 

Ook is elektrisch rijden goedkoper in onderhoud. Dat komt doordat er minder bewegende delen in de aandrijflijn zitten en de remmen minder belast worden. En een elektrische wagen schrijft minder snel af. Na vijf jaar is de auto nog 40 tot 50 procent waard en dat is beter dan een bezineslurpende variant: die houdt na vijf jaar nog maar 35 tot 40 procent van de waarde.

Een elektrische auto in de middenklasse zoals een KIA e-Niro verbruikt zo’n 17 kWh per 100 kilometer.

Bekijk ons aanbod >

2. Meer business

voordeel 2 meer business bezorgen met bestelbus

Ga jij of rijden jouw medewerkers als consultant of installateur de hele dag van klant naar klant? Dan staat het bedrijf met een elektrische wagen in no-time binnen jouw netwerk bekend als een maatschappelijk verantwoorde onderneming. Jij laat zien dat jij jouw steentje bijdraagt aan een schonere wereld. En dat levert sales op: jij wint dankzij een duurzaamheidsbeleid sneller opdrachten, omdat bedrijven en consumenten daar belang aan hechten.

3. Grotere bewegingsvrijheid

bedrijfswagen koerier leasen

De wetgeving geeft jou nog een reden om je nu al te oriënteren op elektrisch vervoer. Vanaf 1 januari 2025 kunnen gemeenten 0-emissiezones invoeren. Die gelden voor vracht- en bestelauto’s. Rijd jij daarin? Dan mag jij deze zone alleen in als de wagen geen schadelijke stoffen uitstoot. Voorkom dat jij en jouw collega’s door deze regeling klanten in de binnenstad niet kunnen bereiken en stap over op elektrisch vervoer.

De emissieklasse geeft met een cijfer tussen de 0 en 5 aan hoe schoon jouw wagen is. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner jouw auto. De emissieklasse van jouw dieselauto bepaalt sinds 1 januari van dit jaar of jij in een milieuzone mag rijden. Dieselauto’s met emissieklasse 3 mogen alleen in gele milieuzones rijden. Diesels met emissieklasse 4 of hoger mogen ook in de groene.

 

Rijden jouw bedrijfswagens op diesel? Voorkom dat de aangescherpte wetgeving je inhaalt en stap over op elektrisch vervoer.

Bekijk de voordelen van een elektrisch voertuig door de restricties op diesel

4. Je betaalt minder voor laadpalen

elektrische auto leasen via hellocars

Een duurzaam wagenpark voor elektrische auto’s is onlosmakelijk verbonden met laadpalen. Op de aanschaf hiervan geldt alleen in 2020 een verlaagd belastingtarief. Het tarief over de eerste 10.000 kWh elektriciteit (eerste schijf) die wordt geleverd aan elektrische voertuigen is verplaatst naar de tweede schijf. Daardoor betaal jij minder belasting.

5. Overheidsregelingen

Twijfel jij hierna nog steeds om jouw diesel-bedrijfswagens in te ruilen voor een elektrische variant? Dan helpen de overheid en de Belastingdienst jou de drempel over. Met fiscale regelingen en subsidies wordt elektrisch rijden gestimuleerd. Zo betaal jij als zakelijke rijder minder bijtelling voor het privégebruik van wagens die geen CO2 uitstoten. Ook krijg jij vrijstelling van de belasting op personenauto’s en motorrijwielen (BPM).

Voor ondernemers en zakelijke rijders geldt ook:

  • MRB-vrijstelling
  • Fiscaal voordeel vanwege een investering in milieuvriendelijke producten (MIA)
  • Lokale subsidies (verschilt per gemeente)

Bekijk hier de showroom >