Voordelen van een elektrisch voertuig door de restricties op diesel

Categorie:
Diesel benzine station

Je lees het steeds vaker: diesel rijden wordt lastiger. Dit omdat deze brandstof slecht is voor het milieu. Er komen allerlei restricties en de restwaarde van het voertuig wordt steeds lager. Ben jij een dieselrijder? Dan moet je opletten. Er gaat een hoop veranderen in de nabije toekomst met dieselauto’s en bedrijfsbussen die op diesel rijden.

Allereerst is diesel veel schadelijker dan een benzine of elektrische auto. Dit komt omdat de verbranding bij een diesel veel hoger is en er daardoor meer CO2 vrijkomt. Zeker bij de wat oudere auto’s op diesel die geen roetfilter hebben komen er veel schadelijke stoffen vrij. Hierdoor zijn er door de overheid milieuzones ingesteld. Op dit moment zijn er al plekken in Nederland waar milieuzones van kracht zijn. Dit betekent dat je met een bepaalde (oude) dieselauto deze zone niet meer in mag. Wat natuurlijk vervelend kan zijn als je daar een afspraak of een klus hebt. Het is handig om op www.milieuzones.nl te kijken waar je wel en niet in mag.

Voor vragen, neem contact met ons op

1. De voor- en nadelen van diesel rijden op het moment

Voordelen van diesel

Om te beginnen met de voordelen. De aanschaf van een gebruikte dieselauto of bus wordt steeds interessanter en is relatief goedkoop, maar let op: de restwaarde wordt steeds lager. Als je naar bussen kijkt is het voorlopig nog handig om een diesel te rijden. Dit omdat er op het moment nog geen hele goede elektrische bedrijfsbus is qua prijs en actieradius. Deze komen er overigens wel aan!

Wil je op de hoogte blijven welke EV-bussen er op de markt komen?

Nadelen van diesel

Nieuwe diesels zijn in de aanschaf erg duur, dit omdat ze extra ‘schoon’ gemaakt moeten worden. Ook hier geldt dat de restwaarde steeds lager wordt. Verder krijg je te maken met de milieuzones. Dus rijd je een bus, schaf geen nieuwe diesel aan, maar wacht nog heel even totdat je in een van de nieuwe elektrische kunt rijden. Qua bedrijfsauto is het daarentegen al wel interessant om over te stappen op een elektrische auto, hier is al genoeg aanbod voor.

Weten welke elektrische modellen er al zijn of eraan komen? Klik hier.

2. Restricties die eraan gaan komen

Qua diesel zijn er veel varianten. Dit heeft met het jaar van het voertuig te maken, de uitstoot en wel of geen roetfilter. Handig om te weten: vooral de euro6 is interessant, dit is de meest moderne variant. Hier vallen de komende tijd de minste restricties op. Wanneer gaan diesels in de ban? Het roept nu nog veel vragen op wanneer je met een diesel niet meer in bepaalde gebieden mag komen. Maar hoe zit dat precies? Je hoeft je in ieder geval tot 1 september 2027 geen zorgen te maken. Hieronder een overzicht wat je kan verwachten.

Euro 4
Diesel voertuig aangeschaft in de periode van 1/01/2006 tot 31/12/2010
Toegang tot 01/01/2020
Vrije toegang

Euro 5
Diesel voertuig aangeschaft in de periode van 1/01/2011 tot 31/08/2015
Toegang tot 01/01/2025
Vrije toegang

Euro 6*
Diesel voertuig aangeschaft in de periode van 1/09/2015 tot 31/08/2019
Vrije toegang

*Binnen de categorie van de Euronorm 6 wordt onderscheid gemaakt tussen 5 soorten Euronormen 6: Euro 6a, 6b, 6c, 6d-temp en Euro 6d. Euronorm 6d heeft altijd vrije toegang, de andere vier soorten hebben vrije toegang tot en met 1 september 2027.

3. Wat kan ik nu doen?

Je hoeft niet meteen in de stress te schieten en zorgen te maken over jouw dieselwagen. En zoals eerder gezegd zijn er zeker voor bedrijfsauto’s al genoeg elektrische varianten. Aan de bedrijfsbussen wordt hard gewerkt door fabrikanten om elektrische modellen op de markt te brengen. Er zijn er al wel wat, maar de actieradius is in verhouding nog laag. Zolang je met de euro6 norm rijdt kan je nog wel een tijdje door. Maar kijk gerust verder op onze website voor ons aanbod van elektrische bedrijfsauto’s en bedrijfsbussen.

 

Door de restricties op diesel wordt het rijden van elektrische auto’s en bedrijfsbussen steeds voordeliger. Houd onze website goed in de gaten om te kijken wanneer jouw nieuwe elektrische voertuig beschikbaar is.

Blijf op de hoogte!