Hier moet jij op letten bij de aankoop van een auto

Categorie:
Waar moet jij op letten bij aankoop van een auto.

Een (nieuwe) bedrijfswagen aanschaffen klinkt als muziek in de oren, maar betekent ook direct dat je tegen een aantal dilemma’s aanloopt. Want waar moet je opletten bij de aankoop van een auto? En als je kiest om te leasen? Dit zijn de 9 belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen voordat je een auto aanschaft voordat je kiest om een auto te kopen of een auto te leasen.

Lees alles over bedrijfswagens

 

Vraag 1: Wil ik nieuw of tweedehands?

Het liefst loop je een showroom binnen om een auto te kopen. Hier kies je de grootste, mooiste en duurste auto uit en rijd je ermee weg. Mocht jouw budget dat niet toelaten, dan kijk je als snel in de hoek van tweedehands auto’s. In de praktijk werkt dat helaas niet zo. Je hebt te maken met een bepaald budget, bepaalde opties die belangrijk zijn en een levertijd.

Het probleem van een te hoog kostenplaatje los je heel makkelijk op door je auto te leasen. Hoe dit precies werkt en wat het verschil tussen financial lease en operational lease is, lees je bij vraag 7 en 8.

Het voordeel van een tweedehands auto is dat de levertijd aanzienlijk korter is dan bij een gloednieuwe wagen. Ook kun je voor hetzelfde budget in een hogere klasse winkelen. Aan de andere kant loop je het risico dat de staat van de auto niet al te goed is. Kijk de wagen dan ook goed na op eventuele mankementen of laat een kenner dit doen. Onthoud ook dat hoe ouder de auto, hoe meer onderhoud er nodig is. Voordat je een auto koopt is het dus van belang om met deze factoren rekening te houden.

Heb je al een vierwieler en ben je op zoek naar iets anders? Vraag jezelf dan af wat er niet bevalt aan de huidige wagen en wat wel. Zo stel je al mooi een wensenlijstje op voor jouw nieuwe bak.

Vraag 2: Rijd ik voornamelijk lange of korte afstanden?

Je stapt in je bedrijfsauto om vervolgens naar een klant te rijden die bijna om de hoek woont. Dat je stoel niet heel comfortabel zit, merk je tijdens dit korte ritje niet eens. Maar als jij de dag later vier uur in de auto zit, verlang je toch wel naar ergonomische, soepel verstelbare stoelen. Besef je daarom goed wat voor afstanden je aflegt en welke bedrijfsauto’s het meest comfortabel zitten.

Vraag 3: Op welke brandstof wil ik rijden?

De afstanden die je rijdt zijn ook belangrijk als het gaat om het type brandstof dat je wagen opslokt. Diesel is goedkoper dan benzine, maar je betaalt voor een dieselauto meer wegenbelasting. Het gaat er dus om hoeveel kilometers je maakt met je lease auto of je gekochte bedrijfsauto. Wanneer het grootste deel van jouw dag uit rijden bestaat is het misschien voordeliger om te kiezen voor een diesel.

Let erop dat dieselauto’s niet erg milieuvriendelijk zijn. Grote steden als Parijs weren deze type wagens dan ook. En het duurt niet lang meer voordat Amsterdam volgt. Daarom zijn dieselauto’s geen slimme keuze voor zzp’ers die vaak in de stad te vinden zijn.

 

Maak jij juist korte ritjes of staat de bedrijfswagen voor het grootste deel van de week stil, dan kun je beter voor een benzine auto kiezen. In dit segment zijn een Fiat Fiorino en een Ford Transit Connect zuinige opties.

Vraag 4: Wil ik een elektrische auto?

Steeds meer bedrijven dragen hun steentje bij aan een beter milieu. Jij misschien ook al. Zo gebruik je wellicht al gerecycled printpapier, heb je zonnepanelen op het dak van het bedrijfskantoor en scheid je al het afval. Zet een stapje extra en rijd in een elektrische auto. Bij een e-car komen namelijk geen stik- en roetstoffen vrij en de auto zelf produceert geen CO2. Groener kan bijna niet.

Het grote nadeel is dat het rijden in een elektrische auto alleen interessant is wanneer je korte afstanden rijdt. Zo’n wagen heeft namelijk een actieradius van rond de 200 km en moet daarna weer aan de oplader. Niet echt handig dus wanneer je een klus hebt waarvoor je een behoorlijk eind moet rijden. Heb je alleen lokale klanten dan is het dus ideaal om een elektrische auto te leasen of een elektrische auto te kopen.

Vraag 5: Wat vervoer ik?

Waar je zeker op moet letten bij aankoop van een bedrijfsauto, is waar je de wagen voor gebruikt. Rijd je puur van en naar klanten toe? Dan heb je natuurlijk geen grote, robuuste Volkswagen Transporter nodig waar je met gemak 18 wasmachines in kwijt kan. Vervoer je juist enkel wat gereedschap en materialen, dan is een compacte bestelbus jouw nieuwe, beste vriend, zoals een Ford Transit. Of ga voor een hatchback als je weinig ruimte nodig hebt.

Vraag 6: Welke opties vind ik belangrijk?

Leef je wel of niet uit met alle opties die bedrijfsauto’s hebben. Denk hierbij niet alleen aan airco en lederen bekleding, maar ook aan een handige parkeerhulp. Of wat dacht je van stoelverwarming en automatische cruise control. Bedenk van te voren goed wat je er per se bij wilt hebben en waar je eventueel concessies in wil doen.

Vraag 7: Wil ik kopen of leasen?

De hamvraag die iedere zzp’er bezighoudt tijdens zijn zoektocht naar een nieuwe bedrijfswagen is: een auto kopen of een auto leasen? Hier is geen kant-en-klaar antwoord voor, omdat het voor iedereen anders is. Als je kiest om een auto te kopen, ben je direct eigenaar van de auto. Het grootste nadeel is dat je de aanschafprijs niet zomaar ergens in de hoek van de kamer hebt liggen. Ook de onderhoudskosten lopen uiteindelijk op, dit is vooral bij een tweedehands wagen het geval.

Een lease auto betekent dat je vaste, maandelijkse lasten hebt. Daar blijft het dan ook bij. Geen aanschafkosten, geen gezeur met onderhoud en altijd garantie. Wil je liever een nieuw of groter model, dan is hij ook weer zo ingeruild. Ook profiteer je van fiscale voordelen als btw-aftrek. En als je kiest voor financial lease, dan wordt de wagen na afloop van het contract ook nog van jou.

Leer meer over financial lease

Vraag 8: Ga ik voor operational of financial lease?

Wanneer er in de volksmond gesproken wordt over leasen, dan heeft men het doorgaans over operational lease. Dit houdt in dat de leasemaatschappij verantwoordelijk is voor onder andere wegenbelasting, verzekeringen en onderhoud. Financial lease is te vergelijken met kopen op afbetaling. Vanaf het moment dat je de bedrijfsauto least, ben je economisch eigenaar. Je regelt al het onderhoud, de verzekeringen en wegenbelasting dus ook zelf.

Vraag 9: Schakel ik hulp in?

Heb je besloten dat de voordelen van het leasen opwegen tegen de nadelen, dan is het tijd om hulp in te schakelen. Natuurlijk kun je zelf ook het leasecontract doornemen en uitzoeken waar je nu het voordeligst en vooral het beste uit de bus komt. Echter kost dit je vaak behoorlijk wat tijd en zie je soms de kleine lettertjes over het hoofd. Richt je daarom op zaken waar je goed in bent en vraag iemand om hulp. Zo houd je mooi tijd over voor belangrijkere zaken, zoals het runnen van je bedrijf.

Elektrische auto leasen

Het leasen van een elektrische auto wordt steeds populairder. Ben je benieuwd van welke voordelen jij gebruik kan maken met financial lease van je elektrische bedrijfsauto? Klik hier om alles te weten te komen over elektrisch rijden!

In welke bedrijfswagen zie jij jezelf rijden? Onze leaseconsultants zoeken dat graag met je uit.

Bel, mail of Whatsapp ons