Een Bedrijfswagen Leasen Zonder BKR Toetsing: Kan Dat?

Categorie:
Man achter laptop

Je hebt een fijne bedrijfswagen uitgekozen en wilt die leasen. Zo hoef je namelijk niet in één keer de gehele koopprijs van de wagen op tafel te leggen: ideaal! Nu zit je met de leasemaatschappij om tafel en wordt er ineens gesproken over een mogelijke BKR toetsing. Je weet dat je een BKR registratie hebt en gelijk vraag je je af: een bedrijfswagen leasen zonder BKR toetsing, kan dat ook?

In dit artikel zullen we je antwoord geven op deze vraag. Zo weet je precies of je zonder BKR toetsing kunt leasen. Voordat we je het antwoord zullen geven duiken we in de BKR registratie zelf. Want wat is dit eigenlijk en wat zijn de mogelijke gevolgen voor het leasen van een bedrijfswagen?

 

De BKR registratie uitgelegd

Voordat we antwoord kunnen geven op de vraag of je een bedrijfswagen kunt leasen zonder BKR toetsing, is het natuurlijk handig om te weten wat een BKR registratie is. Om te beginnen is de BKR registratie er voor particulieren en normaal gesproken niet voor bedrijven. Een BKR registratie als particulier kan echter wel gevolgen hebben voor jou als zzp’er, startende ondernemer of andere kleine zelfstandige die wilt leasen. Goed om rekening mee te houden dus.

Wanneer krijg ik een BKR registratie?

Zodra je kredieten en leningen afsluit, worden deze op een centraal punt geregistreerd. Dit registreren gebeurt bij Stichting BKR (Bureau Krediet Registratie). De registratie zelf wordt vervolgens opgenomen in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI).

Stichting BKR is van de lening op de hoogte, omdat degene die jou de lening verstrekt verplicht is dit te melden. Er zijn verschillende gevallen die tot een positieve registratie leiden:

  • Je hebt een kredietlimiet op je rekening (dit houdt in dat je rood kunt staan);
  • Je hebt een creditcard;
  • Je hebt een doorlopend krediet of een persoonlijke lening;
  • Je maakt gebruik van een uitgestelde betaling (bekend onder de slogan ‘koop nu, betaal later’);
  • Je maakt gebruik van een private lease-regeling.

Zolang je in deze vijf gevallen altijd op tijd betaalt, blijft je registratie positief. Dit houdt in dat je wel een registratie hebt, maar dat men kan zien dat je altijd op tijd betaalt. Er is in dat geval (nog) niets aan de hand. Een negatieve BKR registratie wordt wel vervelend. Hiervan is sprake wanneer je betalingsachterstanden hebt voor bepaalde leningen.

Download het gratis e-boek

Bel mij voor meer uitleg!

Uitzondering op de regel

We horen je denken: maar hoe zit het dan met mijn hypotheek? Een hypotheek wordt pas geregistreerd wanneer je een betalingsachterstand hebt van drie maanden of meer. Tot die tijd wordt het hebben van een hypotheek niet opgenomen als BKR registratie.

Waar is de BKR registratie voor?

Kredieten en leningen die je afsluit worden geregistreerd zodat geldverstrekkers deze kunnen raadplegen. Zo kunnen zij zien of het verantwoord is om jou een lening te verstrekken.

Wat is een BKR toetsing?

Een bedrijfswagen leasen zonder BKR toetsing klinkt positief, maar wat is een BKR toetsing eigenlijk en wie kunnen jouw gegevens bij het BKR opvragen?

Een BKR toetsing is een toetsing in het Centraal Krediet Informatiesysteem bij Stichting BKR. Geldverstrekkers, hieronder valt ook jouw eventuele leasemaatschappij, doen zo’n toetsing om te kijken of je al leningen hebt. Daarnaast kijken ze naar de manier waarop je geregistreerd staat: positief of negatief. Deze check is voor geldverstrekkers wettelijk verplicht.

 

De gevolgen van een BKR registratie

Pijl boven pijl beneden

Dat de leasemaatschappij over een BKR toetsing begonnen is, is dus helemaal niet vreemd. Ze staan immers op het punt om je een lening te verstrekken voor die mooie bedrijfsbus die je hebt gezien.

Vanuit de leasemaatschappij gezien is het niet gek dat ze graag willen weten wie ze voor zich hebben. Door een BKR toetsing te doen, kunnen ze immers zien of je al leningen hebt en of je deze wel of niet netjes aflost. De gevolgen van je BKR registratie voor het leasen van je bedrijfswagen hangt niet direct af van óf je geregistreerd staat, maar hoe.

Ik heb een positieve BKR registratie

Zoals we eerder al hebben uitgelegd, zijn er verschillende gevallen die leiden tot een BKR registratie. Waar een BKR registratie voor sommigen als zwaar en vooral negatief gezien wordt, hoeft dit helemaal niet.

Een positieve BKR registratie laat zelfs aan jouw leasemaatschappij zien dat jij de leningen die je hebt keurig netjes aflost. Het kan ze zelfs extra vertrouwen geven om met je in zee te gaan. Een bedrijfswagen leasen zonder BKR toetsing is in dit geval eigenlijk niet eens nodig. Een BKR toetsing kan je in dit geval zelfs helpen om een krediet of lening te krijgen.

Conclusie: er is niets aan de hand en je kunt jouw droombedrijfswagen leasen!

Ik heb een negatieve BKR registratie

Als je een negatieve BKR registratie hebt, betekent dit dat er met het aflossen van eerdere leningen iets mis is gegaan. Dit betekent in veel gevallen dat je een achterstand hebt qua betalingen.

Nu is een negatieve BKR registratie niet direct positief, maar dit hoeft ook zeker niet heel negatief te zijn. Het kan namelijk zo zijn dat je al een betalingsregeling hebt getroffen voor de achterstallige betalingen of dat het een oude registratie is.

Download het gratis e-boek

Bel mij voor meer uitleg!

Daarbij kijken veel leasemaatschappijen verder dan de negatieve registratie alleen. Zo kan er ook gekeken worden naar je inkomen en dat van je partner. Op basis hiervan kunnen ze inschatten of je wel of niet te veel hooi op je vork neemt. Deze check kan er dus ook voor zorgen dat je, ondanks de negatieve BKR registratie, tóch je lease contract mag tekenen.

Conclusie: geen paniek! Er zijn meerdere oplossingen als je een negatieve BKR registratie hebt. Namelijk:

  • Gebruik het inkomen van je partner;
  • Probeer het bij een andere leasemaatschappij;
  • Onze lease-experts verkopen je niet direct een nee, maar zoeken altijd naar de beste oplossing. Neem contact op en ontdek de mogelijkheden. 

Bel, mail of Whatsapp ons

Let op: verschilt per leasemaatschappij

De hier omschreven gevolgen zijn gemiddeld genomen. Het kan per leasemaatschappij verschillen of zij wel of niet een bedrijfswagen leasen aan iemand met een negatieve BKR registratie.

 

Een BKR registratie en een bedrijfswagen leasen

Man in bedrijfsbus

Voor de uitleg over wat een BKR registratie is en wat de mogelijke gevolgen zijn, vertelden we al kort dat de BKR registratie normaal gesproken alleen voor particulieren geldt. Waarom vraagt een leasemaatschappij voor bedrijfswagens dan toch om een BKR toetsing?

Dit doen ze omdat de lijn tussen een particulier en een zzp’er, starter of andere kleine ondernemer vaak dun is. Zo zijn er veel startende ondernemers die zakelijk geen geld kunnen lenen en dit vervolgens particulier proberen. Ook kijkt men er niet vreemd van op dat er in de eerste jaren van een bedrijf persoonlijk geld geleend wordt voor de financiering van het bedrijf.

Door deze dunne lijn kan het inderdaad voorkomen dat leasemaatschappijen een BKR toetsing willen voordat ze jou je bedrijfswagen leasen.

 

Een bedrijfswagen leasen zonder BKR toetsing

We zijn aangekomen bij het antwoord op je dringende vraag: kan ik een bedrijfswagen leasen zonder BKR toetsing?

Het antwoord hierop is dus ja, maar dit verschilt wel per leasemaatschappij. Zo zijn er leasemaatschappijen die standaard een BKR toetsing doen en er zijn leasemaatschappijen die dit juist niet doen. Deze maatschappijen zijn bereid het risico te lopen jou een bedrijfswagen te leasen terwijl je misschien betalingsproblemen hebt.

Informeer bij de leasemaatschappij

Mocht je graag bij een leasemaatschappij willen leasen en beginnen ze over een BKR toetsing, dan hoeft dit niet te betekenen dat je de wagen op je buik kunt schrijven. Je hebt kunnen lezen dat een positieve registratie je zelfs kan helpen en een negatieve registratie hoeft niet altijd het einde te betekenen.

Onthoud dat deze zaken wel per leasemaatschappij verschillen. Laat je voorafgaand aan de lease dus goed informeren wanneer je weet dat je een BKR registratie hebt en je twijfelt over de gevolgen hiervan.

 

De BKR toetsing gehaald! En nu?

Mannen sluiten deal

Goed nieuws! Je hebt óf geen BKR registratie óf een positieve BKR registratie óf de leasemaatschappij wil je toch een lening verstrekken ondanks je negatieve BKR registratie. Fijn! Maar nu?

1. Kies de juiste bedrijfswagen

De bedrijfswagen leasen zonder BKR toetsing is gelukt of de BKR toetsing is positief bevonden. Wat de reden ook is: je mag leasen en dus is het tijd om je nieuwe wagen uit te zoeken. Er zijn veel verschillende bedrijfswagens beschikbaar. Om je op weg te helpen hebben we alvast tien favoriete bedrijfsbussen voor je op een rij gezet. Benieuwd? Bekijk ze allemaal.

Denk bij het kiezen van jouw bedrijfswagen goed na over wat je wensen zijn. Waar moet de wagen aan voldoen en waar ga je hem voor gebruiken? Door dit op een rijtje te zetten, kun je jouw keuze gemakkelijker én sneller maken. Zo zit jij binnen no time in de perfecte bedrijfswagen voor jou.

2. Regel de lease

Zodra je de juiste bedrijfswagen hebt gevonden, kun je de aanvraag voor de financial lease (hierbij ben jij economisch eigenaar, maar leen je het geld voor de aankoop) invullen. Dit doe je bijvoorbeeld bij een leasemaatschappij als deze.

Laat je voorafgaand aan de keuze voor het leasen goed adviseren over wat financial lease precies inhoudt. Zo voorkom je verrassingen en weet je precies wat je kunt verwachten. Je kunt jouw bedrijfswagen ook operational leasen. Je bent dan geen economisch eigenaar. Dat is namelijk de leasemaatschappij.

Financial lease vs. operational lease

Je vraagt je wellicht af: wat is dan het belangrijkste verschil tussen financial en operational lease? En wat is het voordeel van financial lease? En van operational lease? Begrijpelijk! Daarom hebben we de vragen op deze antwoord in dit artikel voor je uitgelegd. Zie ook het handige overzicht onderaan en maak de beste keuze voor jouw bedrijf.

3. Rijden maar!

Is je aanvraag voor het leasen van de bedrijfswagen goedgekeurd? Gefeliciteerd! Nu kun je direct de weg op en verder gaan met het uitvoeren van klussen en het laten groeien van je bedrijf.

Download het gratis e-boek

Bel mij voor meer uitleg! 

Samenvattend

We begonnen dit artikel met als doel antwoord op de vraag ‘Kan ik een bedrijfswagen leasen zonder BKR toetsing?’ te geven. Om je zo goed mogelijk antwoord te kunnen geven, hebben we uitgelegd wat een BKR registratie en BKR toetsing zijn en wat de gevolgen hiervan (kunnen) zijn.

Zolang de BKR registratie positief is hoef je je nergens druk om te maken. Bij een negatieve registratie kan het voorkomen dat een leasemaatschappij je geen lening wil verstrekken, maar dit hoeft niet. Iedere leasemaatschappij gaat hier anders mee om. Vraag bij twijfel altijd na of er een BKR toetsing plaatsvindt en hoe de leasemaatschappij met de verschillende soorten registratie omgaat.

Een BKR toetsing hoeft dus niet direct iets negatiefs te betekenen of iets te zijn waar je onzeker van hoeft te worden. Als uit de toetsing naar voren komt dat je inderdaad een BKR registratie hebt, kun je in veel gevallen nog prima een bedrijfswagen leasen.

Een bedrijfswagen leasen zonder BKR toetsing kun je tot slot doen door op zoek te gaan naar een leasemaatschappij die geen BKR toetsingen uitvoert. Deze zijn er wel, maar in de meeste gevallen is de keuze hiervoor niet nodig. Leasemaatschappijen zullen altijd met je meekijken wat er mogelijk is en daarbij kijken ze ook naar wat voor jou haalbaar is.

Bel, mail of Whatsapp ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *