Bijtelling (elektrische) auto’s 2021

Categorie:

Als je te veel privékilometers per jaar rijdt met een auto van de zaak moet je bijtelling betalen. Op jaarbasis mag je 500 kilometers privé rijden. Elke kilometer die je bovenop deze 500km rijdt wordt gezien als extra inkomen waar je dus ook extra belasting over moet betalen. Voor volledig elektrische auto’s is het bijtellingspercentage lager dan voor auto’s die rijden op benzine of diesel. In dit artikel leggen we je uit wat de bijtellingspercentages zijn voor 2021 en waar dit op gebaseerd is.

Wel of geen bijtelling

Als je minder dan 500 kilometers privé hebt gereden hoef je dus geen bijtelling te betalen. Om aan te tonen hoeveel privékilometers jij hebt gemaakt in het afgelopen jaar is het belangrijk dat je een rittenregistratie bijhoudt. Hieraan kan de belastingdienst meteen zien of je onder of boven de 500 ritten zit en dus ook of je wel of geen bijtelling moet betalen. Als je aan wil tonen dat je geen bijtelling hoeft te betalen, moet je naast een rittenregistratie ook een “verklaring geen privégebruik auto” indienen bij de belastingdienst. Als je bijvoorbeeld een bedrijfswagen hebt die je alleen tijdens werk gebruikt kun je ook een “verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto” indienen. Hiermee toon je aan dat je van tevoren al weet dat je 0 kilometers privé gaat rijen. Een rittenregistratie is dan ook niet meer nodig als je dit formulier hebt ingediend.

Meer weten over bedrijfswagens en bijtelling auto’s 2021? Laat een van onze adviseurs contact met je opnemen!
Neem contact met mij op >>

Bijtelling elektrische auto’s

De overheid wil graag mensen tegemoetkomen als ze milieubewust leven. Het rijden van een elektrische auto wordt dan ook beloond met een lager bijtellingspercentage. In het nieuwe klimaatakkoord is voor de komende jaren al besloten wat het bijtellingspercentage gaat zijn. Hierin staat dat het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s gaat stijgen de komende jaren. In 2021 betaal je 12% bijtelling over een volledig elektrische auto en 22% over alle andere voertuigen. Deze percentages betaal je altijd over de cataloguswaarde van de auto. Tot en met 2025 heb je nog voordeel van een volledig elektrische auto, maar vanaf dan is het anders. Vanaf 2020 gaat het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s namelijk stijgen totdat het in 2025 ook 22% bereikt. Na 2025 heb je dus geen bijtellingsvoordeel meer van het volledig elektrisch rijden.

Youngtimers

Dan is er nog een uitzondering voor auto’s die 15 jaar of ouder zijn. Hiervoor is een speciale youngtimerregeling. Deze auto’s zijn vaak vervuilender voor het milieu en daarom betaal je er ook meer bijtelling over. Voor youngtimer auto’s met een CO2-uitstoot is de bijtelling in 2021 35% en voor volledig elektrische auto’s met geen CO2-uitstoot is het 17%. Deze bijtelling wordt berekend over de dagwaarde van de auto.

Wil je meer weten over de bijtellingpercentages van de komende jaren en wat dit betekent voor jouw bedrijfswagen? Neem dan hier contact met ons op.