Op reis gaan met een elektrische auto

Categorie:
Op reis met elektrische auto

De zomer staat voor de deur en de vakantie begint ook bijna. Veel Nederlanders gaan dan met de auto naar het buitenland om hiervan te genieten. Maar, als je elektrisch rijdt is het net wat anders dan op brandstof. Waar moet je op letten als je op vakantie gaat met een elektrische auto of bus? In dit artikel leggen we het uit voor je.

Lekker naar de zon met de auto of bus, dat klinkt toch erg lekker. De benzineprijzen schieten naar recordniveau dus het is aan te raden om over te stappen op elektrisch rijden. Er komen steeds meer openbare laadpalen en snelladers. Buiten dat komen er ook steeds meer soorten modellen van verschillende merken. Ideaal dus om over te stappen op zakelijk elektrisch rijden via een financial of operational lease. Maar er zitten wel wat punten aan waar je op moet letten als je op vakantie gaat met een elektrisch voertuig. Welke zijn dit?

Ik wil meer informatie

Het opladen van de elektrische auto

De meeste mensen vertrekken met een volle accu. Deze zal een keer opgeladen moeten worden. Maar omdat veel mensen ongeveer dezelfde actieradius hebben, moeten ze bij dezelfde plek opladen. Het is dus aan te raden om bijvoorbeeld met een halve accu te vertrekken en ergens anders opladen. Dit vanwege de kans dat er anders geen laadpaal vrij is en jij alsnog niet verder kunt. Het is aan te raden om apps op je telefoon te downloaden die jou hierbij kunnen helpen. Hierin staan alle openbare laadpalen in Europa. Je kunt ook zien welke er vrij zijn en of er snelladers zijn. Controleer ook of er bij de plek van bestemming een laadpaal is. Dit zodat je tussendoor kunt laden en jouw elektrische auto of bus gewoon kunt gebruiken.

Je rijgedrag aanpassen

Met een benzine of diesel kan je ‘knallen’ op de Autobahn om vervolgens even snel de tank weer vol te gooien. Bij een elektrische auto werkt dat niet. Het kan wel, maar dan ben je erg veel tijd kwijt aan het laden van je auto. Het is aan te raden om een constante snelheid aan te houden die niet al te hoog ligt, hierdoor kan je stukken langer rijden. Ook reageert een accu anders bij koud of warm weer. Dit betekent dat bij 35 graden je minder ver kan rijden dan je gewend bent. Laat ook in heuvelachtige gebieden de remmen het werk doen. Je hebt bepaalde eco standen en deze zorgen ervoor dat er geen energie verloren gaat. Dit komt door het opvangen van energie van de remmen, en zeker in de bergen gebruik je die erg veel.

Controleer je laadpas

Niet alle laadpassen kun je ook gebruiken in het buitenland. Check van te voren waar jij mag opladen met jouw laadpas. Ook moet je controleren welke pas bij welk laadstation kan. Hier zitten namelijk verschillen in. Zorg er ook voor dat je altijd een extra laadpas bij je hebt. Waarschijnlijk heb je deze niet nodig, maar als backup is het altijd handig. Je hebt namelijk geen gewone kassa bij het opladen. Je moet echt met een pasje of telefoon scannen. Probeer ook altijd fysiek het pasje te gebruiken in het buitenland. Je kunt tegenwoordig met apps ook opladen, maar dat is geen aanrader. Dit omdat er soms in het buitenland slechte verbinding is, waardoor er een storing of veel vertraging kan ontstaan. Deze laadpas kunnen wij voor jou regelen.

Selecteer jouw auto en vraag een offerte aan 

Tips voor een zorgeloze vakantie met jouw elektrische auto

Het is vakantie dus je wil lekker uitrusten en genieten. Vandaar dat we nog wat tips voor je hebben zodat jij met een gerust hart op vakantie kunt.

  • Zorg ervoor dat je altijd een extra kabel bij je hebt. Het liefst een die aan een ‘gewoon’ stopcontact kan. Dit zodat je, wel erg traag, altijd kunt laden.
  • Plan je reis goed van tevoren. Weet waar je heen gaat en waar je onderweg kunt laden.
  • Bestel je laadpas op tijd, dit kan soms 2-3 weken duren.
  • Controleer of er bij je hotel of iets dergelijks een mogelijkheid is om op te laden.
  • Rijd zuinig en denk aan je rijstijl.

En buiten al deze tips om is er nog iets belangrijkers: geniet van je vakantie. Met al deze tips moet jij met jouw elektrische auto of bus een heerlijke vakantie kunnen hebben. Heb je nog geen elektrische auto of bus? Dan staan onze specialisten klaar om jou ervan te voorzien. Wij kunnen voor de aller scherpste deal een elektrische auto of bus in de financial of operationele lease aanbieden. Ook kunnen wij een laadpaal/wallbox en een laadpas erbij regelen. Neem gerust contact met ons op!

Liever direct geholpen worden?

Dan staan we altijd klaar om te bellen, mailen of appen. Neem ook gerust een kijkje in onze showroom. Staat er niet tussen wat je zoekt? Dan kunnen wij ervoor zorgen dat je een auto of bus hebt die wel aan al je wensen voldoen.