Je elektrische auto opladen, hoe zit dat?

Categorie:
Tesla elektrisch opladen

Een elektrisch voertuig moet je opladen aan een laadpaal. Op het moment hebben de meeste elektrische voertuigen nog geen hele grote actieradius. Er zijn twee varianten qua oplaadpunten. Je kunt er een thuis hebben, maar je hebt ook openbare laadpalen. Maar hoe schaf je een paal aan? Waar kun je in het openbaar opladen?

Om te beginnen met de laadpaal aan huis. Het is prettig om een oplaadpunt bij je woning te hebben. Hierdoor heb je de mogelijkheid om je elektrische auto of bedrijfsbus thuis op te laden. Dit kan een paal zijn of een wallbox die je aan de muur kunt ophangen. Een wallbox is een laadstation die je kan ophangen, een paal moet echt de grond in. Het voordeel van een oplaadpuntaan huis is dat je sneller op kan laden dan met een normaal stopcontact en dat je bij thuiskomst je voertuig meteen kan opladen zodat je nooit met een lege accu staat. De prijzen variëren tussen de 500-2500 euro. Dit komt door: welk model je kiest, of je het oplaadpunt zelf installeert of je dat laat doen door een externe partij en de locatie van plaatsing. Verder is het goedkoper om thuis je auto op te laden dan in het openbaar, aanvankelijk van het huidige stroomtarief, die is op het moment 0,23 euro per kWh. Tot slot is er altijd plek thuis, bij een openbaar oplaadpunt is de kans dat het vol is en je je auto of bedrijfsbus niet kunt opladen.

Voor vragen, neem contact met ons op

 

1. Openbare oplaadpunten

tesla openbaar laadpunt

Je hebt de mogelijkheid om in het openbaar op te laden. Denk aan oplaadpunten bij tankstations, je werk, supermarkten, sportverenigingen en parkeergarages. Er is beperkt plek hiervoor en de kans is aanwezig dat je je voertuig niet kunt opladen. Gelukkig zijn er in Nederland ongeveer 50.000 openbare oplaadpunten. Dus je hoeft niet snel bang te zijn dat je ergens met een lege accu staat. Ook zijn er zogeheten snelladers. Dit betekent dat je sneller je auto op kunt laden, hiervan zijn er ongeveer 300 laadstations in Nederland. Je kunt gemakkelijk in 20 minuten tijd je voertuig tot 80% opladen. Maar hoe werkt een openbaar oplaadpunt? Allereerst moet je een abonnement hebben om op te kunnen laden. Vervolgens krijg je een laadpas die je voor het oplaadpunt moet houden en dan wordt je voertuig opgeladen. Wanneer je bijvoorbeeld veel naar het buitenland moet, is het verstandig om vooraf te plannen waar je ongeveer op wilt gaan laden. Dit om ervoor te zorgen dat er plek is.

2. Apps die je kunnen helpen bij opladen

Als je zekerheid wilt voor het gebruiken van openbare oplaadpunten voor je auto, zijn er diverse handige apps beschikbaar. Deze apps zijn speciaal gemaakt voor elektrisch rijden. Je kunt bijvoorbeeld de beschikbaarheid zien, de kosten en de snelheid van het laden. Dit is natuurlijk superhandig, zodat je niet voor verrassingen staat. Hier een overzicht van apps die wij aanraden.

Volg onze updates over de laatste informatie!

man op telefoon app

Fastned

Deze applicatie is speciaal voor het snelladen. Vaak tref je Fastned laadstations bij de grotere en drukbezochte tankstations. Het voordeel is dat je elektrische voertuig in 15-20 minuten grotendeels opgeladen is.

Voordelen van deze app:

  • Ingebouwde routeplanner naar het laadstation.
  • Je kunt zien waar de Fastned stations zijn.
  • De app geeft aan hoe vol je accu is en hoe snel er wordt opgeladen.
NewMotion

Deze app is te gebruiken in heel Europa. De applicatie biedt ongeveer 155.000 publieke oplaadpunten aan. Een van de grootste voordelen is dat het heel persoonlijk is. De app past zich aan naar jouw wensen. Hiervoor moet je wel aangeven wat voor type elektrisch voertuig je hebt.

Voordelen van deze app:

  • De laadsessie kun je stoppen en starten binnen een paar kliks.
  • Je kunt de laadsnelheid, beschikbaarheid en tarieven van de laadpalen zien.
  • Je ontvangt een notificatie als er een laadpaal in de buurt weer beschikbaar is.
Smoov

Ook deze app beschikt over een live functie van oplaadpunten. Opzich komt deze vrij veel overeen met NewMotion. Een van de grootste voordelen van deze app is dat er van elk oplaadpunt een foto is, zodat je precies weet waar de laadpaal staat.

Voordelen van deze app:

  • Je hoeft niet meer per se een laadpas te gebruiken, je kunt alles via je telefoon doen.
  • Je krijgt een melding wanneer je favoriete laadpaal vrijkomt.
  • Met deze app kun je navigeren naar de bestemming van het oplaadpunt.

Elektrische auto leasen? Zo zit dat 

 

3. Je hoeft niet bang te zijn voor een lege accu

Dus, zeker in Nederland is er genoeg aanbod om je elektrische bedrijfswagen of bedrijfsbus op te laden. Er zijn genoeg openbare oplaadpunten en Fastned laadstations. Ook bij jou thuis is het makkelijk om een laadpaal of wallbox te plaatsen. Als je een van de bovengenoemde apps gebruikt, ben je altijd verzekerd van een plek om op te laden.

Onze experts hebben antwoorden op al je vragen. Meer informatie over elektrisch rijden?

Stuur een Whatsappje!