Kosten van onderhoud bij een elektrische auto of bedrijfsbus, hoe zit dat?

Categorie:
onderhoud elektrische auto

Een beurt, de olie bijvullen of de distributieriem vervangen, dat hoeft bij een elektrische auto niet meer. Het voordeel van elektrisch rijden is dat je vrijwel geen onderhoud of pech meer hebt. Maar wat zijn de kosten bij een elektrische auto wanneer er wat stuk gaat of vervangen moet worden? Wat gebeurt er als je pech hebt?

Allereerst is de aanschaf van een auto of bus met een elektromotor in verhouding duurder dan een auto op fossiele brandstof. Maar, in de gemiddelde auto zitten meer dan 200 bewegende onderdelen. Deze ondervinden slijtage en zullen ooit vervangen of gerepareerd moeten worden. Dit heb je bij een elektrische auto niet. Dus het ‘onderhoud’ is er vrijwel niet.

Voor een volledig elektrische auto of bedrijfsbus betaal je tot 2024 geen wegenbelasting.

Elektrische auto leasen? Zo zit dat

1. Wat moet er dan wel onderhouden worden?

Zoals gezegd hoef je geen beurt meer te hebben of bijvoorbeeld de koppeling te vervangen. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden die kosten in rekening kunnen brengen. Het accupakket is het voornaamste: als deze kapot is heb je niks meer aan je elektrische auto. Nou komt dat niet vaak voor, maar het is wel handig om dat periodiek te laten controleren. Voor de banden geldt hetzelfde verhaal als bij een ‘gewone’ auto, deze moeten af en toe vervangen worden. Remmen slijten bij een elektrische auto minder snel, omdat de elektromotor kan vertragen en daardoor heb je een soort dynamo. Dit zorgt ervoor dat je elektrische auto ‘oplaadt’ tijdens het remmen/vertragen. Belangrijk is wel dat je deze op tijd laat controleren. Ook is het van belang dat je het voertuig goed blijft updaten. Fabrikanten komen soms met updates, om de elektrische auto nog beter te maken. Dus het is aan te raden dat je dit doet om het maximale uit je auto of bus te halen.

Meer vragen? Bel, mail of Whatsapp ons

2. Waar kan je het onderhoud verrichten?

Elektrisch rijden brengt weinig onderhoud met zich mee. Maar als er iets stuk gaat, is het belangrijk om te weten waar dit kan. Niet elke monteur kan zomaar aan een elektrisch voertuig werken. Dit komt omdat je werkt met hoogspanning en dat vereist specialistische kennis. In principe kan je bij de dealer gewoon een afspraak inplannen voor het onderhoud of een controle van een elektrische auto. Het is aan te raden om een merkdealer te kiezen, die hebben monteurs die speciaal zijn opgeleid om aan elektrische auto’s en bedrijfsbussen te werken.

 

3. Wees niet bang voor hoge kosten van een elektrische auto

Dus bij elektrisch rijden heb je vooral meer controles en updates in plaats van daadwerkelijk onderhoud. En dat scheelt een hoop kosten voor je elektrische auto. Het is aan te raden die controle regelmatig te doen. En kijk ook goed bij welke dealer je het onderhoud het beste kan laten doen. Goed onderhoud aan een elektrische auto is belangrijk, zodat deze langer meegaat. Om nog terug te komen op het dure accupakket: veel fabrikanten bieden een garantie hierop. Dit voorkomt een onverwachts hoge kosten op je elektrische auto. Conclusie, elektrisch rijden vraagt wel om controles maar minder onderhoud.

Het voordeel van elektrisch rijden is dat je vrijwel geen onderhoud of pech meer hebt. Wil je met een van onze professionals kijken naar wat voor jou de juiste elektrische auto is?

Ja, ik wil gebeld worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *