Belastingvoordelen voor elektrische auto’s

Categorie:

Wegverkeer veroorzaakt bijna een kwart van de broeikasgassen in Nederland. Daarom stimuleert de overheid het om elektrisch te rijden. Het lijkt in eerste instantie een stuk duurder om een elektrische auto te kopen of te leasen.  Maar elektrisch rijden brengt een hoop belastingvoordelen en stimuleringsregelingen met zich mee om het aantrekkelijker te maken.

Elektrische auto leasen? Zo zit dat >

Wegenbelasting elektrische auto

In 2020 betaald u geen motorrijtuigenbelasting (MRB) voor een volledig elektrische auto, het kabinet pleit om dit uit te stellen tot minimaal 2024. Nog een aantal mooie wegenbelastingvrije jaren te gaan dus. Ook belasting van personenauto’s en motorrijtuigen (BPM) is vrijgesteld voor volledig elektrische auto’s. Dit geldt zowel voor zakelijke als particuliere wagens.

Bijtellingsvoordeel

Wanneer u zakelijk meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt, bent u normaal gesproken verplicht om bijtelling te betalen. Het bijtellingstarief wordt mede bepaald door de hoeveelheid CO​2​ die wordt uitgestoten. Omdat hier geen sprake van is bij elektrisch rijden, zult u in een betere tariefklasse worden geplaatst en dus minder bijtelling betalen.

MIA/Vamil

Bij het aanschaffen van een elektrische auto voor uw bedrijf, heeft u de mogelijkheid om gebruik te maken van de Milieu-investeringsaftrek. Deze regeling stelt u in staat om een belastingvoordeel te halen wat kan oplopen tot netto 13,5%. Een elektrische auto komt in aanmerking voor deze regeling tot een bedrag van ​€​40.000. Kosten die in aanmerking komen voor MIA:

  • De aanschafprijs van de betreffende auto
  • Het rijklaarmaken van de auto
  • De verwijderingsbijdrage
  • Overige accessoires behorende bij de auto
  • De laadpaal (verminderd belastingtarief voor openbare laadpalen ook buiten MIA regeling)

Voordelig elektrisch rijden

Meer weten over het leasen of aanschaffen van een elektrische wagen?

Neem contact met mij op

Hulp nodig? Stuur een Whatsappje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *