Zijn zelfrijdende auto’s de toekomst?

Categorie:

Er wordt steeds vaker gepraat over zelfrijdende auto’s. Het zou files moeten voorkomen en minder ongelukken. Maar hoe ver zijn we met de zelfrijdende auto en is het wel echt de auto van de toekomst?

Een zelfrijdende auto is eigenlijk een auto die middels kunstmatige intelligentie, ook wel AI, zelfstandig kan deelnemen aan het verkeer. Door sensoren kan de auto zonder bestuurder zich verplaatsen.

Voorspelling

Wanneer de zelfrijdende auto ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden, is lastig te voorspellen. Er wordt verwacht dat vanaf 2035 ongeveer de zelfrijdende auto’s beschikbaar zijn voor iedereen. Of dit ook echt tegen die tijd zo gaat zijn is natuurlijk maar de vraag.

Obstakels

Voordat er zelfrijdende auto’s de weg op kunnen, zijn er nog een aantal obstakels die we moeten overwinnen. Op technisch, wettelijk en op psychologisch gebied.
De technologie tegenwoordig is al ontzettend ver en goed ontwikkeld, maar een auto die helemaal zelfstandig aan het verkeer kan deelnemen die is er nog niet. Een zelfrijdende auto moet 100% veilig zijn en zeker zijn dat er geen ongelukken door ontstaan. De auto moet onder anderen voorzien zijn van camera’s, radars en een lidar. Deze sensoren bij elkaar zorgen ervoor dat de auto zich kan aanpassen aan de snelheid, verkeersborden kan lezen en op tijd kan remmen.
Wettelijk gezien moet er ook het een en ander vastgelegd worden. Een van de belangrijkste zaken waar over nagedacht moet worden is; wie is er verantwoordelijk voor een botsing? Aangezien de auto niet meer wordt bestuurd door een mens is die persoon niet aansprakelijk. Of wel? Of is misschien de fabrikant van de auto aansprakelijk? Dat is de vraag waar nog goed over nagedacht moet worden voordat de zelfrijdende auto de weg op kan.
Als laatste hebben we ook nog te maken met het psychologische aspect als we het hebben over de zelfrijdende auto. Het is namelijk nogal wat om eigenlijk je leven in handen te leggen van de technologie. Mensen zullen zich op hun gemak moet voelen en AI moeten vertrouwen. Anders is de hele uitvinding voor niets.

Nadelen

Een nieuwe uitvinding brengt vele voordelen, maar vaak ook nadelen met zich mee. Zo weten we niet zeker of taxi-, bus- en andere chauffeurs hun baan wel kunnen behouden. In principe zullen zelfrijdende auto’s wel nog een bestuurder met rijbewijs nodig hebben, dus wie weet kunnen chauffeurs hierdoor gewoon hun baan behouden. Een ander nadeel kan zijn dat de infrastructuur van het verkeer waarschijnlijk omgegooid zal moet worden. Dit is een aardige klus en zal wel een tijdje duren voordat deze is aangepast. Als laatste nadeel is de kwestie wie er bij een ongeluk straks aansprakelijk is. Dit is ook een van de obstakels en zal goed over nagedacht moeten worden hoe dit straks in zijn werk gaat.

Voordelen

Ondanks de nadelen zijn er genoeg voordelen van de zelfrijdende auto. Doordat alle auto’s de snelheid op elkaar kunnen afstemmen zullen er minder files zijn. Tijdens een autoritje heb je genoeg tijd voor andere dingen. Een boek lezen, je make-up doen, een voetbalwedstrijd volgen of gewoon een lekker dutje doen. Brandstofkosten kunnen omlaag gaan, want de auto zal efficiënter rijden. Dat is goed voor je portemonnee en voor het milieu. Je hoeft zelf niet meer te parkeren, want dat doet de auto voor jou. En hopelijk zullen zelfrijdende auto’s minder ongelukken veroorzaken.

Vond je dit artikel interessant? Bekijk ook deze artikelen!

Bekijk alle artikelen