Alles wat je moet weten over waterstof tanken

Categorie:

Het is nog niet heel bekend, maar tegenwoordig kunnen auto’s naast diesel, benzine en elektriciteit ook rijden op waterstof. In Nederland rijden er op dit moment pas een paar honderd auto’s op waterstof, maar dit aantal neemt sterk toe. Het is dus helemaal geen gek idee om overstappen op waterstof rijden te overwegen. In dit artikel zetten we de belangrijkste dingen over waterstof tanken op een rijtje.

Waar?

Ten eerste is het belangrijk om te weten waar je waterstof kunt tanken, want er moet natuurlijk wel een waterstoftankstation bij jou in de buurt zijn. Er zijn op dit moment nog niet veel plekken in Nederland waar je waterstof kunt tanken, maar dit aantal blijft wel groeien. Vooral in de randstad zijn er veel plekken te vinden waar je waterstof kunt tanken. Ook zijn er in Duitsland al veel waterstoftankstations gerealiseerd, dus dat zou eventueel ook een optie zijn als je in het oosten van het land woont.

Kosten

Waterstof rijden is niet per se voordeliger dan benzine of diesel rijden, want de prijs zit een beetje tussen beide brandstoffen in. Je betaald waterstof namelijk niet per liter, maar per kilo. In een volle tank gaat ongeveer 5 tot 6 kilo en gemiddeld kost waterstof aan de pomp 10 euro per kilo. Je komt dan uit op 50 á 60 euro voor een volle tank en dat is zeker niet voordeliger dan benzine of diesel.

Afstand

Op een kilo waterstof kan je gemiddeld 100 kilometer rijden. Je kunt op een volle tank dus gemiddeld tussen de 500 en 600 kilometer rijden. Dit is niet minder dan bij een gemiddelde middelgrote benzine- of dieselauto. Je wordt in afstand dus niet beperkt door te rijden op waterstof.

Tijd van tanken

Ook de tijd bij waterstof tanken is vergelijkbaar met het tanken van diesel of benzine. Het duurt even paar minuten om een tank vol te krijgen. Dit is bijvoorbeeld wel weer voordeliger dan wanneer je elektrisch rijdt. Dan kan een tussenstop al zeker 20 min kosten.

Veiligheid

Doordat tankstations strenge voorschriften hebben voor het aanbieden van waterstof is een veilige brandstof. Waterstof is wel degelijk explosief en brandbaar, maar daar wordt uiteraard rekening mee gehouden zodat je veilig kan tanken. Mocht er een beetje waterstof uit de tank ontsnappen, dan is het risico op ontploffing alsnog gering en ook niet hoger dan bij andere brandstoffen. Dit komt omdat het echt alleen kan ontploffen in de juiste verhoudingen met zuurstof en een vlam. Desalniettemin moet je er wel veilig mee omgaan en is het erg belangrijk dat de tankstations zich houden aan de voorschriften.

Dit waren de belangrijkste punten met betrekking tot waterstof tanken en rijden. Hopelijk heeft dit jou geholpen bij het kiezen van een nieuwe auto!

Vond je dit artikel interessant? Bekijk ook deze artikelen!

Bekijk alle artikelen