Zakelijk rijden, is een auto van de zaak voordeliger voor jou?

Categorie:
zakelijke-auto

Als je zakelijk wilt gaan rijden kun je dit als startende ondernemer voordelig doen. De belastingdienst maakt alleen onderscheid tussen een privé- en een bedrijfsauto, daarbij maakt het model van de auto geen verschil.

Bij een zakelijke auto betaal je bijtelling op het moment dat je meer dan 500 prive kilometers per jaar rijdt. Het bedrag van de bijtelling hangt af van de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en het moment van het eerste gebruik van het voertuig. 

Voor vragen, neem contact met ons op

Aftrekbare Kosten

Een voordeel van zakelijk rijden is dat je als ondernemer alle privé kosten van je auto, zoals brandstof, onderhoud en verzekering volledigmag aftrekken van je bedrijf. Hierbij is ook de tol die je betaald om bij vakantiebestemmingen in Spanje of Frankrijk te komen aftrekbaar. Om dit kenbaar te maken bij de belasting dien je wel de ‘Verklaring geen privégebruik auto’ in te dienen. Om dit allemaal te kunnen aantonen kan je de automatische rittenkaart gebruiken, dat is de manier om de benodigde bewijs in te leveren bij de belastingdienst.

De ‘maar’ van een zakelijke auto

Een auto van de zaak is in veel gevallen gunstig voor de werkgever en wordt in de praktijk voordeliger beschouwd dan loonsverhoging. Hiermee bespaar je mogelijk  meer dan bij een verhoging van je brutoloon. Een nadeel is dat je werkgever deze autokosten niet beschouwt als loon. Hierdoor loop je bijvoorbeeld vakantiegeld en pensioen mis. Een ander nadeel is dat je met een leaseauto geen schadevrije jaren over kunt nemen naar je priveauto. De verzekering neemt in het beste geval slechts een paar schadevrije jaren over.

Vertel mij meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *