Rijden op waterstof, wat is dat?

Categorie:
rijden-op-waterstof

Je leest er steeds meer over: rijden op waterstof. Het is een steeds populair wordend onderwerp en er zijn al wat voertuigen die hierop rijden. Maar wat is het dan precies? Op het moment zijn er nog weinig tankstations hiervoor in Nederland. In deze blog leggen we uit wat het is en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Eigenlijk is het rijden op een brandstofcel. Dus uit de uitlaat komen geen schadelijke stoffen maar alleen waterdamp. Dus het is in ieder geval niet schadelijk voor het milieu. Eigenlijk is het vergelijkbaar met elektrisch rijden. Als je zelfs op groene waterstof rijdt ben je ook nog is Co2-neutraal bezig.

Heb je een vraag over het rijden op waterstof? Laat een berichtje achter.
WhatsApp

Er zitten ook nadelen aan waterstof?

Als er iets nieuws op de markt komt is het voor mensen een spannend iets. Op het moment zijn er in Nederland nog maar heel weinig auto’s in gebruik die op waterstof rijden. Er zijn maar een aantal vulstations, wat betekent dat je echt moet weten waar je moet ‘tanken. De overheid wil in 2025 50 openbare vulstations voor waterstof hebben. Dat is natuurlijk nog steeds erg weinig.

Er gaat natuurlijk veel aandacht naar elektrisch rijden, en wat minder naar waterstof. Maar de overheid stimuleert wel om op waterstof te gaan rijden. Het is namelijk niet schadelijk voor het milieu. Maar op het moment rijden er nog erg weinig auto’s op waterstof en kan je hem bijna nergens vullen. Verder is er nog geen uniform betaalsysteem, maar je werkt met verschillende passen. Je kunt (nog) niet zomaar met je bankpas even waterstof bijvullen.

De voordelen van rijden op waterstof

Het is natuurlijk niet allemaal negatief, want aan rijden op waterstof zitten ook zeker voordelen. Bij elektrisch rijden duurt het laden nog redelijk lang, zeker als je niet bij een snel lader laadt. Bij waterstof vul je de tank in een aantal minuten, net als bij een brandstofauto. Ook hebben de modellen die beschikbaar zijn een actieradius van 600 kilometer of meer. Zoals gezegd is het ook niet schadelijk voor het milieu. Er komt alleen maar waterdamp uit de uitlaat, in plaats van schadelijke stoffen.

Er zijn al meerdere bedrijven bezig met de innovatie van waterstof. Maar er is nog een hele hoop werk aan de winkel. Want wat nieuw is, is spannend. Er is in ieder geval een toekomst voor waterstof als brandstof.

Wil je meer weten over waterstof als brandstof of wil je weten welke auto’s rijden op waterstof? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten. Zij staan voor jou klaar om je vragen te beantwoorden of je aan een auto of bus te helpen!
New call-to-action