Hybrid, elektrisch, plug-in hybrid en ga zo nog maar even door. De laatste jaren zijn er talloze nieuwe termen en soorten auto’s en bussen gemaakt. Nu komt er een nieuwe om de hoek kijken, namelijk: mild hybride. Maar wat is dat precies? In dit artikel leggen we het voor je uit.
Er zijn al veel automerken die dit gebruiken. Denk aan Volkswagen, BMW, Suzuki, Seat, Fiat en ga zo nog maar even door. Er zijn zelfs al occasions beschikbaar op de markt met deze techniek. Het is nog voor veel mensen onduidelijk wat het precies is en wat het doet. De dynamo en de startmotor zijn een onderdeel. Die dus energie kan omzetten in elektriciteit. Onze specialisten hebben er zich in verdiept en kunnen hier jou meer over vertellen.
Mild Hybride uitgelegd
Om meteen verwarring te voorkomen: je kunt een mild hybride niet met een stekker opladen. Dus het is geen plug-in hybrid of volledig elektrisch. Het is een systeem om motoren op brandstof efficiënter en zuiniger te maken. Dit komt onder andere door de strengere milieu eisen vanuit de overheid. Je hebt een principe een klein motortje die een accu oplaadt. Deze wordt opgeladen op momenten waarbij energie vaak verloren gaat. Denk aan remmen, vaak verlies je hierbij energie, maar deze wordt nu in die accu gestoken. Hierdoor bespaar je brandstof en kan je sommige delen (kort) elektrisch rijden. Het zorgt er in principe voor dat jouw brandstofmotor geen ‘energie’ weggooit maar juist opvangt. Waardoor je bij het versnellen weer wat extra pk’s hebt en hierdoor een boost krijgt.
Wat merk ik hiervan?
Eigenlijk niks. Je merkt dat de brandstof auto’s wat zuiniger zijn dan voorheen. Omdat er geen kostbare energie verloren gaat. Tijdens het rijden merk je er niks van en hierdoor hoef jij jouw rijgedrag dus ook niet aan te passen. Ook qua aanschafprijs van het voertuig zit bijna geen verschil. Omdat deze techniek niet heel veel geld kost zit er amper een verschil tussen mild hybride en ‘normale’ brandstofmotor. Natuurlijk zijn volledig elektrische auto’s nog zuiniger en beter voor het milieu. Maar deze zijn in verhouding in de aanschaf dus ook weer een stuk duurder.
Conclusie over mild hybride
Het klinkt als een goed alternatief voor een normale brandstofauto of bus. Je verspilt geen kostbare energie en je rijdt er zuiniger door. Ook ontlast je de 12v-accu. Want door het 48-volt systeem kan deze de radio of airco van energie voorzien. Er zitten dus eigenlijk geen nadelen aan rijden op mild hybride.
Benieuwd welke auto’s vallen onder de categorie mild hybride of opzoek naar een mild hybride auto? Laat een berichtje achter, dan gaan onze specialisten erachter aan.
Heb je interesse in een mild hybride auto of wil je hier meer over weten? Dat kan! Onze specialisten staan voor jou klaar om jou te helpen en jou te voorzien van jouw droomauto. Neem gerust contact met ons op.