Het doen van de lease-aanvraag

Je hebt gekozen voor financial lease en je bent verliefd geworden op een mooie bedrijfsbus. Hoe ga je nu verder?

Samen met de leasemaatschappij kun je een aanvraag tot het leasen van een bedrijfsbus doen. Hierbij nemen jullie samen alles nog eens goed door en bepalen jullie onder welke voorwaarden je wilt gaan leasen.

Hieronder volgen een aantal zaken waarmee je in deze fase van het proces van een bedrijfsbus leasen rekening moet houden.

Het verschil tussen een grijs en geel kenteken

Nee, dit verschil zit hem niet in de kleur van het kenteken. Zowel een geel als een grijs kenteken zijn namelijk gewoon geel.

Het verschil tussen een grijs en een geel kenteken zit hem in de stempel die het voertuig van de Belastingdienst krijgt. Bedrijfsbussen die door de Belastingdienst worden aangemerkt als bestelauto krijgen een zogenoemd grijs kenteken. Dit kenteken begint altijd met de letter B of de letter V.

Als ondernemer heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een bedrijfswagen met grijs kenteken. Niet alleen krijg je dan een speciaal kentekennummer, maar je kunt ook profiteren van enkele fiscale voordelen. Zo hoef je geen Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen (BPM) te betalen. Daarnaast betaal je bij een grijs kenteken minder wegenbelasting dan bij een geel kenteken. Hoeveel minder je betaalt is onder andere afhankelijk van de gewichtsklasse van je bedrijfsbus en de brandstof die je wagen verbruikt.

Start met een gratis creditcheck

"Weet

Zo’n grijs kenteken klinkt aantrekkelijk, hè?

Helaas kun je er als ondernemer alleen aanspraak op maken als jij en de bedrijfsbus die je wilt leasen aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Voorwaarden voor jou als ondernemer:

  • Je bent ondernemer en beschikt over een BTW-nummer;
  • De bedrijfsbus en het BTW-nummer staan op dezelfde naam (jouw naam of de naam van je onderneming);
  • Minimaal 10% van de kilometers die je met de bedrijfsbus rijdt moeten voor zakelijke doeleinden zijn;

Voorwaarden voor je bedrijfsbus:

  • De maximummassa van je bestelauto (inclusief de totaal toegestane lading) is 3.500 kilo;
  • De laadruimte moet over de hele breedte en lengte van de laadruimte een vaste, vlakke vloer hebben;
  • In de laadruimte mogen geen zitplekken zijn;
  • Je bestelbus voldoet aan de specifieke eisen die horen bij de categorie waarbinnen jouw bestelbus valt.

Wat daarnaast belangrijk is, is dat deze voorwaarden vijf achtereenvolgende jaren op jou van toepassing zijn. De Belastingdienst controleert dit namelijk gedurende deze tijd. Voldoe je niet meer aan de voorwaarden? Dan moet je alsnog BPM betalen en kan ook de wegenbelasting die je moet betalen omhoog gaan.